Jobb a kézzel írott önéletrajz?

by | aug 5, 2011 | Önéletrajz és motivációs levél

Mi értelme van a kézzel írott önéletrajznak az információs társadalom korában? A mai napig masszívan tartja magát az a tévhit, hogy a kézírásos önéletrajz a grafológiai kiválasztás legfőbb eszköze. Lássuk, mi az igazság!

Az Europass CV és a gyors információ küldés korában egészen ostoba dolog volna nehezen olvasható macskakaparásokkal” vacakolni a kiválasztás első fázisában. Képzeljük csak el, milyen vicces volna ahogy a HR osztály megpróbálja kibetűzni a beérkezett önéletrajzokat. Lássuk be ennek már csak praktikus okból sincs semmi értelme. A kiválasztás maga egy folyamat, melynek első szűrője nem a személyiségjellemzőket érinti, hanem a képzettséget, szakmaiságot, az elért eredményeket, a potenciális szellemi/kapcsolati tőkét, amit a pályázó a vállalatnak jelent. Ennek letéteményese az önéletrajz és a kapcsolódó pályázati csomag. Az önéletrajz egy szigorú alaki és felépítési követelményrendszer szerint írott dokumentum.

Az önéletrajzot, amennyiben a mai elvárások szerint írja meg valaki, nem is igazán szerencsés grafológiai elemzésnek alávetni, mert alaki követelményei miatt rosszul elemezhető írásmintának számítana, így a hozzáértő grafológus el sem fogadja a megbízást ennek alapján. A szocializmust építő régi éra idején divatos, litániaszerű önéletrajzok, melyek még úgy kezdődtek, hogy: „”Apám vájár, anyám fejőnő. Mindketten elsőként léptek be a Pártba ” – alakilag megfelelőek voltak grafológiai elemzés céljára. Ezek még leginkább egy levélhez hasonlítottak. Ám ez a régi típusú önéletrajz ma már biztos bukó volna egy pályázatnál. A tévhit valószínűleg akkoriban alakult ki, mikor még postai úton küldtük az önéletrajzokat.

Ha tehát ma, 2011 után kézzel írt önéletrajzot kér tőlünk valaki, akkor három dolgot biztosan tudhatunk:

1;  Nem profi grafológus végzi a kiválasztást.
2;  Nincs professzionálisan felépített kiválasztási folyamat a vállalatnál. Ennek fényében esetleges módon vesznek fel embereket, nincs valódi humánpolitika.
3;  A cég technikai nívója elmaradott:  a postán beérkező anyagok megválaszolása is nagyon bonyolult, időigényes. Könnyen lehet, hogy fáradtságos munkával beadott anyagunkat majd válaszra sem méltatják. Az a profi vállalat aki grafológiai elemzést készíttet a kiválasztottakról, valószínűleg soha nem az önéletrajzot elemezteti, hanem kifejezetten az elemzés céljára kér be kézírás mintákat. Csak azoktól kér be kézírás mintát, akik az adott pozíció szempontjából szóba jöhetnek, nem minden egyes pályázóról. Ha tehát a mi kézírásunkat kérik, az azt jelenti, hogy esélyesek vagyunk az adott állásra. A profi grafológussal dolgozó vállalat a kiválasztás folyamatának a közepén, vagy még inkább a végén készíttet elemzést.

Ha grafológus véleményét szeretnénk kikérni, számos módszer létezik, amit az egyes posztok esetében a szakértő javasolhat. Mindenképp célszerű beszélgetni a választott grafológussal és együtt választani egy megfelelő módszert az írásanyag bekérésére, beszerzésére, elkészítési körülményeire és elemzésére. Figyelem: A jó grafológus kontextusban is vizsgál;  ne lepődjünk meg, ha a vezető írását is elkéri, hogy összeillőséget nézzen.

Mire kell figyelni, ha kézírást adnunk be?

Soha ne modorosodjunk, írjunk úgy ahogy általában szoktunk. Ne akarjuk megváltoztatni írásunkat, nem fog sikerülni. Kövessük a pályázati folyamatban a grafológus instrukcióit. Használjunk lehetőleg minőségi tollat (nem feltétlen jelent ez drágát, inkább csak olyat ami nem akad, nem folyat, nem filctoll, nem ceruza, stb.)

HR portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.