Mitől lesz jó egy önéletrajz?

by | aug 22, 2011 | Önéletrajz és motivációs levél

Az Ohiói Egyetem HR-kutatói 200 humánerőforrás-szakembert és fejvadászt faggattak ki, mik a leggyakoribb hibák az önéletrajzokban, amelyek miatt lehet, hogy el sem olvassa egy HR-es a CV-t.

Főben járó hiba, ha hiányzik az egyértelmű fókusz a CV-ben, vagyis a bemutatott szakértelem, tapasztalat és a megpályázott munka követelményei között nincs összhang. Egy általános önéletrajz, amelyben nincs fókusz, nem versenyképes. A második baki, ha kötelességtudóan unalmas a CV. Szakértők szerint az önéletrajznak nem szabad csupán a korábbi munkakörök felsorolásának lenni, sokkal inkább a főbb képességeket, elért eredményeket kell bemutatnia.

Ha az életrajz szegényesen szervezett, vagyis például az olvasónak először a hobbikon vagy az általános iskolai tanulmányokon kell átvergődnie, akkor a CV rossz. Előre a lényeget kell szerkeszteni, a főbb tapasztalatokat. Ám az is baki, ha a régi munkaköröket erőteljesen hangsúlyozza valaki. Ha egy önéletrajz túlságosan mélyen foglalkozik az álláskereső korábbi munkahelyeivel, akkor az bizony életkor miatti diszkrimináció kockázatával járhat, vagy túlságosan tapasztaltnak tartják majd a munkakörre. A fontos jártasságok elrejtése -– ez az egyik legkomolyabb hiba.

A szürkének tűnés is komoly veszély, ha valaki sablonokat használ, unalmasan fogalmaz. Mutass kis képzelőerőt az önéletrajzod írása és kivitelezése során –– hangzik a figyelmeztetés. Ám óvakodni kell attól, hogy a CV túlságosan személyes legyen –– hívják fel a figyelmet a tanácsadók.

HR Portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!