Mitől lesz jó egy önéletrajz?

by | aug 22, 2011 | Önéletrajz és motivációs levél

Az Ohiói Egyetem HR-kutatói 200 humánerőforrás-szakembert és fejvadászt faggattak ki, mik a leggyakoribb hibák az önéletrajzokban, amelyek miatt lehet, hogy el sem olvassa egy HR-es a CV-t.

Főben járó hiba, ha hiányzik az egyértelmű fókusz a CV-ben, vagyis a bemutatott szakértelem, tapasztalat és a megpályázott munka követelményei között nincs összhang. Egy általános önéletrajz, amelyben nincs fókusz, nem versenyképes. A második baki, ha kötelességtudóan unalmas a CV. Szakértők szerint az önéletrajznak nem szabad csupán a korábbi munkakörök felsorolásának lenni, sokkal inkább a főbb képességeket, elért eredményeket kell bemutatnia.

Ha az életrajz szegényesen szervezett, vagyis például az olvasónak először a hobbikon vagy az általános iskolai tanulmányokon kell átvergődnie, akkor a CV rossz. Előre a lényeget kell szerkeszteni, a főbb tapasztalatokat. Ám az is baki, ha a régi munkaköröket erőteljesen hangsúlyozza valaki. Ha egy önéletrajz túlságosan mélyen foglalkozik az álláskereső korábbi munkahelyeivel, akkor az bizony életkor miatti diszkrimináció kockázatával járhat, vagy túlságosan tapasztaltnak tartják majd a munkakörre. A fontos jártasságok elrejtése -– ez az egyik legkomolyabb hiba.

A szürkének tűnés is komoly veszély, ha valaki sablonokat használ, unalmasan fogalmaz. Mutass kis képzelőerőt az önéletrajzod írása és kivitelezése során –– hangzik a figyelmeztetés. Ám óvakodni kell attól, hogy a CV túlságosan személyes legyen –– hívják fel a figyelmet a tanácsadók.

HR Portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.