7 lépés a közvetlen álláskereséshez!

by | aug 8, 2012 | Álláskeresési tippek

“Kezdeményező pályázásként” emlegetik azt a technikát, amelyben az álláskereső állásajánlat híján közvetlenül megkeresi a munkaadót és felajánlja szaktudását. Íme, a hét lépés.
1. Keress olyan cégeket, amelyek érdekesek lehetnek, ahol szívesen dolgoznál. Ez lehet egy adott iparágban vezető szerepet betöltő munkaadó vagy amelyről egyszerűen csak jókat hallottál ismeretségi körből.

2. Próbálj kapcsolódási pontokat találni közted és a cég között, majd erre hivatkozz bátran pályázati anyagodban.

3. Kerüld az olyan közhelyeket, mint “az interneten böngészve akadtam cégükbe”, “egy ismerősöm ajánlotta cégüket figyelmembe”, vagy az olyan önsajnáltatást, mint a “fél éve nincs munkám, és “egy jó állás kellene családom megélhetéséhez”.

4. Próbáld meg kideríteni, ki foglalkozik a cégnél a beérkező pályázatok elbírálásával. Sokkal jobban veszi ki magát, ha anyagodat névre szólóan küldöd el a döntéshozónak (nagyobb cégnél a HR-osztályok, kkv-knél az ügyvezető lehet az illetékes, de cége válogatja).

5. Mielőtt elküldenéd a pályázatot, hívd fel a döntéshozót. Nem lesz könnyű átverekedned magad, míg eljutsz illetékeshez, de a személyes kapcsolatfelvétel sokat számít. Hogy növeld az esélyed, csak neki mondd el, mi célból hívod. A többieket (recepciós, kolléga, titkárnő) az “üzleti ügyben”, a “személyügyi kérdésben”, az “együttműködési lehetőség ügyében” formulákkal “rázhatod le”.

6. Ha eljutottál hozzá, meg se említsd, hogy “állást keresel”, inkább ajánld fel szaktudását a cégnek. Udvarolj egy kicsit a munkaadónak, miért látsz fantáziát a cégben, mi az az eredmény, ami megragadott. Mondd el, miben tudnád segíteni őket. Ehhez fogalmazd meg azt a 3-4 üzenetet/erősségedet, ami felkeltheti a döntéshozó figyelmét.

7. A végén kérdezd meg, hogy elküldheted-e önéletrajzodat, és kérj egy e-mail címet. A mailben hivatkozz bátran a telefonbeszélgetésre. Egy hét múlva aztán rákérdezhetsz, megérkezett-e, van-e lehetőség személyes bemutatkozásra.

Valószínűleg sok pályázatot el kell küdened, míg célba érsz. Előfordulhat az is, hogy nem ezen az úton jutsz új álláshoz. De ez a módszer fejleszti önmenedzselési képességedet, és megeshet, hogy néhány hét vagy hónap múlva üresedés lesz az egyik cégnél és a döntéshozó utódot keresve a te önéletrajzodat keresi meg. Ebben az esetben minimális versenytárssal (lehet, hogy senkivel sem) kell megküzdened az állásért. Míg hirdetéses keresés esetén nagyobb a konkurencia.

HR Portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.