A testbeszéd árulkodó jelei állásinterjún

by | szept 5, 2012 | Álláskeresési tippek

Kommunikációnk során számos csatornát használunk, verbális csatornák révén szavakkal kommunikálunk, így fejezzük ki magunkat. Ehhez azonban még társul non-verbális csatornánk is, mely testbeszédünket tartalmazza. Egy stresszhelyzetben azonban, mint például egy állásinterjú, erre kevesen figyelnek tudatosan.

A legfelkészültebb jelölteknél is gyakran megfigyelhetjük, hogy ugyan szakmai múltjukat, céljaikat, elképzeléseiket már tudatosan összeszedték az interjú előtt, non-verbális kommunikációjuk ennek ellenére felkészületlen.

Vegyük most sorra tehát, milyen nonverbális jelek segítenek minket, interjúztatókat abban, hogy a jelöltről teljes képet kapjunk.

  • Az első benyomás rögtön a találkozás elején kialakul, melynek első mozzanata a kézfogás. Már ekkor is sok mindent megtudhatunk a jelölt személyiségéről. Talán a leggyakoribb hiba, amit a jelöltek elkövethetnek az úgynevezett “döglött hal” kézfogás. Ebből főként arra következtethetünk, hogy nem egy határozott, magabiztos jelölttel van dolgunk. Az erőtlen, puha kézfogás jellemgyengeségre utalhat. A másik végletet a rámenős, domináns személyeknél tapasztalhatjuk, mely akár egy kellemetlen túlságosan is kemény kézfogás lehet.
  • A bemutatkozás másik kulcspillére a szemkontaktus. Kutatások szerint, a beszélgetőpartner 25-50 százalékban néz csak a beszélőre a beszélgetés teljes időtartalmában. Pályakezdőknél gyakori főként, hogy zavarában többször elveszti a szemkontaktust. Ez főként annak tudható be, hogy nincs a jelöltnek tapasztalata, jártassága ilyen szituációban és lámpalázának köszönhető csupán a kitekintés. Tapasztaltabb jelölteknél azonban félő, hogy hazugság van a háttérben, vagy valamit szeretnének eltitkolni az interjúztató személy előtt, ilyenkor érdemes az adott kérdést újból egy másik aspektusból megközelíteni.
  • A jelölt megítélésében fontos szempont a testtartása, kar- és lábmozdulatai. Az archoz illesztett kézgesztusok hazugságot leplezhetnek le. A jelölt tudat alatt rakja kezét szájához egy-egy információnál, mely talán nem a teljes igazságot jelenti. Nyitottságot, őszinteséget tükröz a szabályos és nyitott kargesztus. Megfigyelhető, hogy a zárkózott és zavarban lévő jelöltek kezüket-karukat gyakran összefonják, mint egy “védőfalát”állítva maguk elé. Érdemes ilyenkor a beszélgetést egy kicsit könnyebb téma felé vinni, hogy újból meg tudjanak nyílni előttünk, és őszinte válaszokat kapjunk.

Természetesen a testbeszéd nem mindig és mindenkinél ugyanazt a személyiségjegyet üzeni, így érdemes összefüggésekben, jelcsoportokban értelmeznünk őket. Fontos emellett, hogy figyelembe vegyük egyrészt a jelölt korát, tapasztaltságát illetve, hogy milyen szakmában dolgozik. Vannak pozíciók, melyek nem is követelik meg például a nyitottságot vagy a kellő határozottságot. Míg egy értékesítő jelöltnél például érdemes ezekre a fent említett jelekre jobban odafigyelnünk.

Érdemes és hasznos is figyelnünk a non-verbális kommunikációra és ebből is levonni a megfelelő tanulságot. Ami még talán ennél is fontosabb, hogy mint HR-es a saját testbeszédünkkel is könnyítsük meg az interjúztatott személy dolgát. Legyünk nyitottak, és buzdítsuk erre mozdulatainkkal a jelölteket is.

Horváth Enikő HR tanácsadó
Engineering csoport
Tesk Tanácsadó Kft.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!