A testbeszéd árulkodó jelei állásinterjún

by | szept 5, 2012 | Álláskeresési tippek

Kommunikációnk során számos csatornát használunk, verbális csatornák révén szavakkal kommunikálunk, így fejezzük ki magunkat. Ehhez azonban még társul non-verbális csatornánk is, mely testbeszédünket tartalmazza. Egy stresszhelyzetben azonban, mint például egy állásinterjú, erre kevesen figyelnek tudatosan.

A legfelkészültebb jelölteknél is gyakran megfigyelhetjük, hogy ugyan szakmai múltjukat, céljaikat, elképzeléseiket már tudatosan összeszedték az interjú előtt, non-verbális kommunikációjuk ennek ellenére felkészületlen.

Vegyük most sorra tehát, milyen nonverbális jelek segítenek minket, interjúztatókat abban, hogy a jelöltről teljes képet kapjunk.

  • Az első benyomás rögtön a találkozás elején kialakul, melynek első mozzanata a kézfogás. Már ekkor is sok mindent megtudhatunk a jelölt személyiségéről. Talán a leggyakoribb hiba, amit a jelöltek elkövethetnek az úgynevezett “döglött hal” kézfogás. Ebből főként arra következtethetünk, hogy nem egy határozott, magabiztos jelölttel van dolgunk. Az erőtlen, puha kézfogás jellemgyengeségre utalhat. A másik végletet a rámenős, domináns személyeknél tapasztalhatjuk, mely akár egy kellemetlen túlságosan is kemény kézfogás lehet.
  • A bemutatkozás másik kulcspillére a szemkontaktus. Kutatások szerint, a beszélgetőpartner 25-50 százalékban néz csak a beszélőre a beszélgetés teljes időtartalmában. Pályakezdőknél gyakori főként, hogy zavarában többször elveszti a szemkontaktust. Ez főként annak tudható be, hogy nincs a jelöltnek tapasztalata, jártassága ilyen szituációban és lámpalázának köszönhető csupán a kitekintés. Tapasztaltabb jelölteknél azonban félő, hogy hazugság van a háttérben, vagy valamit szeretnének eltitkolni az interjúztató személy előtt, ilyenkor érdemes az adott kérdést újból egy másik aspektusból megközelíteni.
  • A jelölt megítélésében fontos szempont a testtartása, kar- és lábmozdulatai. Az archoz illesztett kézgesztusok hazugságot leplezhetnek le. A jelölt tudat alatt rakja kezét szájához egy-egy információnál, mely talán nem a teljes igazságot jelenti. Nyitottságot, őszinteséget tükröz a szabályos és nyitott kargesztus. Megfigyelhető, hogy a zárkózott és zavarban lévő jelöltek kezüket-karukat gyakran összefonják, mint egy “védőfalát”állítva maguk elé. Érdemes ilyenkor a beszélgetést egy kicsit könnyebb téma felé vinni, hogy újból meg tudjanak nyílni előttünk, és őszinte válaszokat kapjunk.

Természetesen a testbeszéd nem mindig és mindenkinél ugyanazt a személyiségjegyet üzeni, így érdemes összefüggésekben, jelcsoportokban értelmeznünk őket. Fontos emellett, hogy figyelembe vegyük egyrészt a jelölt korát, tapasztaltságát illetve, hogy milyen szakmában dolgozik. Vannak pozíciók, melyek nem is követelik meg például a nyitottságot vagy a kellő határozottságot. Míg egy értékesítő jelöltnél például érdemes ezekre a fent említett jelekre jobban odafigyelnünk.

Érdemes és hasznos is figyelnünk a non-verbális kommunikációra és ebből is levonni a megfelelő tanulságot. Ami még talán ennél is fontosabb, hogy mint HR-es a saját testbeszédünkkel is könnyítsük meg az interjúztatott személy dolgát. Legyünk nyitottak, és buzdítsuk erre mozdulatainkkal a jelölteket is.

Horváth Enikő HR tanácsadó
Engineering csoport
Tesk Tanácsadó Kft.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.