Munkavégzés Hollandiában! Mire számítsunk?

by | márc 21, 2012 | Állásinterjú, Álláskeresési tippek

Az Európai Únió tagországainak állampolgárai érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal szabadon beutazhatnak Hollandia területére.

Viszont minden esetben rendelkezni olyan egészségbiztosítással, amely minden kockázatot fedez Hollandiában, amennyiben az ott tartózkodás 6 hónapnál hosszabb, valamint elegendő anyagi fedezettel.

Ha valaki kevesebb, mint 3 hónapot tölt kint, nem kötelező tartózkodásra jogosító dokumentumért folyamodni. Ugyanis 2006.-tól az EU/ EGT tagországok, valamint Svájc állampolgárainak a 3 hónapot meghaladó tartózkodás esetén regisztráltatniuk kell magukat a holland Bevándorlási Hivatalnál (IND). A regisztráció során a tartózkodás célját igazolni kell (pl. munkáltatói nyilatkozat). A regisztrációról további infók: www.ind.nl

Munkavállalás, Álláskeresés

2007-óta munkavállalási engedély nélkül dolgozhatnak a magyarok is Hollandiában. A holland munkavállalással kapcsolatos információk a holland munkaügyi szervezet honlapján találhatók: CWI, Centre for Work and Incoma, www.werk.nl

Célravezető, ha magán munkaözvetítő ügynökségekkel is felveszi a kapcsolatot, aki kint szeretne dolgozni. Velük azonban csak holland nyelven lehet kommunikálni. Ilyen ügynökségek:

  • www.addeco.nl
  • www.kellyservices.nl
  • www.manpower.nl

A következő újságok is folyamatosan friss álláshirdetéseket közölnek:

A munkába állást megelőzően a munkavállaló- a lakóhelye szerinti önkormányzatnál történő regisztrációja során- automatikusan megkapja a kombinált adó,-és társadalombiztosítási, úgynevezett BSN (Burger Service Number) személyazonosítót. A BSN szám az álláskereséshez is szükséges Hollandiában!

Amennyiben a holland munkavégzés a három hónapot meghaladja, illetve a munkavállaló nem rendelkezik állandó holland lakcímmel, (pl. ha ingázó munkát végez) a BSN szám helyett az úgynevezett SOFI személyazonosító számot kell igényelni a munkavégzés helye szerinti illetékes adóhatóságnál. A SOFI szám igénylésével kapcsolatban a www.belastingdienst.nl honlapon találhatók az információk.

Minimálbér

Hollandiában a minimálbér törvényileg szabályzott. Jelenlegi mértéke havi bruttó 1407,60 euró. A 23-65 év közötti munkavállalók, akik a normál munkaidő legalább egyharmadában dolgoznak, jogosultak a minimálbérre. A 23 éven aluli munkavállalók a mindenkori minimálbér meghatározott összegét kapják. További információ: http://www.inspectieszw.nl

Munkaidő

A törvény által előírt teljes munkaidőben foglalkoztatottak esetében a heti munkaidő maximum 48 óra/ hét lehet. A napi munkaidő nem lehet több 8.5 óránál. A munkahét 5 napból áll, melyből 1 kötelező pihenőnap. A gyakorlatban a legtöbb helyen munkaszerződésben a heti munkaidőt 36-40 órában, a napi munkaidőt pedig 7,5 órában állapítják meg.

Munkanélküli ellátás

Az EU /EGT állampolgárok bármely tagállamban jogosultak a munkaerőpiaci szolgáltatások igénybevételére. Tehát a munkaviszony megszűnmése után ki kell kérni a munkaviszony igazolását, az U1/E301-es nyomtatványon, ami a munanélküli ellátás igényléséhez szükséges. Aki munkanélkülivé válik, azonnal regisztráltatnia kell magát annál a szakmai társaságnál, amellyel a munkáltatója kapcsolatban állt, és a Munkaügyi Hivatalban. (Arbeidsbureau)
Azok jogosultak a munkanélküli ellátásra, akik, a munkanélkülivé válást megelőző 12 hónapon belül legalább 26 hét munkaviszonyt tudnak igazolni, vagy a munkanélkülivé válást közvetlenül megelőző 5 évben évente legalább 52 nap munkaviszonnyal kell rendelkeznie. Munkanélküli ellátásokkal kapcsolatos információk: www.nieuwwinkelvastgoed.com

Társadalombiztosítás

A munkaadó köteles bejelenteni a dolgozóit a társadalombiztosítási intézményekhez. A munkavállaló kap egy regisztrációs számot, majd egy kártyát küld a munkaadónak. Ha a munkaviszony megszűnik, ezt a kártyát a munkáltató kiadja a munkavállalónak.

Anyugdíjkorhatár férfiak és nők számára is 65 év. Amennyiben valaki hollandiában él, ott dolgozik és ott fizet adót, akkor ha nem állampolgár, akkor is biztosítottnak számít.

Szociális támogatásokról szóló infók itt találhatók: www.svb.nl

Adózás

Hollandia nyittott gazdasággal rendelkezik, ezért nagyon kedvező helyszíne az üzleti befektetéseknek. ÁFA: általános 19%
Élelmiszerek, egrártermékek, szállodai-és vendéglátóipari, gyógyszerek stb után 6%. A minimálbérhez adókedvezmény kapcsolódik.

Oktatás

Az oktatás nyelve a holland, kivéve Friesland tartományt, ahol a fríz nyelv a hivatalos. Az általános iskolai oktatás 12 éves korig ingyenes.

A holland oktatási rendszer 16 éves koruk után választott pályára irányítja a tanulókat.

Végzettség elismerése

A végzettségek elismerésével kapcsolatban az európai úniós ENIC/ NARIC hálózat nemzeti központjai adnak naprakész tájékoztatást. www.enic-naric.net

Életkörülmények

Hollandiában természetes dolog a lakásbérlés, ezért könnyű albérletet találni. Kaució 1 havi összeg. Amennyiben valaki Hollandiában szeretne ingatlant vásárolni, 6% adót kell fizetnie.

Eladó és kiadó házak hirdetései: www.marktplaats.nl

Gépjárművezetői engedély

10 évig használható a hazai engedély Hollandiában.

Munkaerőtoborzó ügynökségek hollandul nem beszélők számára:

Forrás: Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, www.munka.hu, https://ec.europa.eu

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.