Hét intő jel a munkavállaló felmondása előtt

by | febr 8, 2012 | Felmondás

Egy nemrégiben végzett felmérés kimutatta, hogy a munkavállalók mintegy 85 százaléka akkor is figyelemmel kíséri az aktuális lehetőségeket, ha épp van állása. Egy jó vezető viszont még időben észreveheti az erre utaló jeleket, ha képes felismerni és helyesen értelmezni a távozási szándékot megelőző viselkedésbeli változásokat.

Egy vezetőre számtalan feladat hárul, nem elég csak üzlettel és az ügyfelekkel törődni. A vezetői munka szerves része a csapat irányítása és motiválása, a teljesítményértékelések elvégzése, az egyéni fejlődési tervek elkészítése, a teljesítmény és a pénzbeli juttatások összhangjának biztosítása, valamint a várható üzleti növekedés tükrében a munkaerő szükséglet megtervezése.

Aztán, mint derült égből villámcsapás, a munkavállaló hirtelen felmond. Hogyan történhetett ez? Várható volt? Számíthattunk rá? Lehet, hogy mindez megelőzhető lett volna, ha időben felismerjük a bajra utaló jeleket.
A felmondást fontolgató munkavállalók többségénél ugyanis a viselkedési mintában megfigyelhető változások következnek be. A magatartási jelek olvasása azonban nem egy egzakt tudomány, többnyire megfigyelésekre és tapasztalatokra épül.

Szabadság

Az egyik legbiztosabb jele annak, hogy a munkavállaló távozni készül, ha szabadságot vesz ki a cég életének egyik legfontosabb időszakában. Természetesen ez csak abban az esetben érvényes, ha nem egy váratlan, külső tényező miatt kényszerül szabadságra menni. Az a munkavállaló, aki már régebb óta a vállalat alkalmazásában áll, és korábban megbízható munkájával nagyban hozzájárult a cég sikereihez, ilyenkor elkezdi kerülni a kemény munkát, és távollétével tüntet. Kiváló példa erre az olyan értékesítő esete, aki olyankor megy el szabadságra, amikor a cég pénzügyi eredményeit leginkább befolyásoló időszak van. Jellemzően akkor tesz ilyet valaki, ha már kilátásban van egy új állás.

Fokozott álláskereséssel kapcsolatos tevékenység a közösségi oldalakon

Az olyan közösségi oldalakon, mint a LinkedIn vagy a Facebook, könnyen felfigyelhetünk a munkavállalóra korábban nem jellemző tevékenységekre. Tipikus példa erre, amikor a munkavállaló beteg jelent egy olyan napon, amikor a jelenléte kifejezetten fontos lett volna. Néhány nappal később a közösségi oldalra olyan képeket tölt fel, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy az adott napon a barátaival múlatta az időt.

Intő jel lehet az is, ha a munkavállaló álláskereső csoportokhoz csatlakozik, ez ugyanis egyértelműen jelzi, hogy valami készül. Legyünk azonban óvatosak, ha ezt tapasztaljuk, hiszen meglehet, hogy a munkavállaló pusztán tisztában akar lenni a munkaerő-piaci értékével, különösen, ha ez az értékelési időszak előtt történik. Ez esetben keressünk más felmondásra utaló jeleket, hogy meggyőződjünk arról, a munkavállaló valóban távozni készül.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a közösségi média oldalakon kémkedni kell a munkavállalók után, ez nem lenne etikus, hiszen mindenkinek joga van azzal tölteni a szabadidejét, amivel szeretné. Egy közel-keleti vállalat vezetője például rendszeresen ellenőrizte az álláskereső oldalakat, és figyelte, hogy melyik munkavállaló tölti fel önéletrajzát ezekre az oldalakra. Később különböző szankciókat alkalmazott ellenük, így például nem vehettek részt továbbképzéseken, és előléptetésben sem részesülhettek. Ne kövessük el ezt a hibát!

A demotiváció

Számos alkalommal az ilyen jelek már a távozást megelőző két vagy akár három hónappal is jelentkeznek. A korábban jó teljesítményt nyújtó munkavállaló lelassul, gyakran kerüli a munkát, nem tartja a határidőket, ami az ügyfeleknek vagy a munkatársaknak is szemet szúr. A kreativitás eltűnik, a munkavállaló egyre kevésbé aktív. A megbeszéléseken többnyire csendben ül, sokszor maga elé mered. Bár fizikailag még jelen van, a csapatmunkában azonban már láthatatlan.

Vitatkozás

Sokan elégedetlenségüket vitatkozással fejezik ki. Ha a munkavállaló hirtelen hajlamossá válik a szóváltásokra, ami korábban nem volt jellemző rá, és ebben hamarosan nem következik be pozitív változás, akkor biztosak lehetünk benne, hogy ennek háttérében egy másik álláslehetőség áll. A vitára okot adhatnak a személyes nézeteltérések is, előfordulhat, hogy valaki felbosszantotta, vagy egy külső tényező miatt lesz ingerült. Figyelmeztető jel lehet azonban, ha a munkavállaló a közvetlen munkatársaira vetíti haragját.

Rendszeres késés, korai távozás

Persze előfordulhat, hogy a munkavállaló autója elromlott, és a tömegközlekedés több időt vesz igénybe, vagy az is lehet, hogy reggelente iskolába viszi a gyerekeket. De mindenképp figyeljünk oda, ha a késésnek vagy a korai távozásnak nincs egyértelmű oka, mert majdnem biztos, hogy a munkavállaló a felmondását fontolgatja.

Fizetésemelés

A fizetésemelés gyakran kényes téma, így az emberek többsége óvatosan és megfontoltan közelít hozzá. A kérdés legtöbbször egy baráti beszélgetés során, a teljesítményértékelés alatt, a szerződések megújítása során merül fel, vagy akkor, ha megnő a munkakörével járó felelősség. Ha azonban egy hirtelen jött fizetésemelés igénnyel állunk szemben, és semmilyen más előbb említett ok nem támasztja ezt alá, akkor nagy az esélye, hogy a háttérben egy másik állásajánlat áll.

Adatmásolás

Munkahely váltáskor a legtöbb munkavállaló megpróbál adatokat is magával vinni. Ezek lehetnek szerződések, árajánlatok, műszaki dokumentáció, tervrajzok, képek, stb. Manapság a legtöbb cég szervereken tárolja ezeket az adatokat, egy távozni készülő munkavállaló esetében nagyobb mértékű adatforgalmon figyelhető meg. Ezt persze nem egyszerű nyomon követni, de adott körülmények között ez a szokatlannak mondható tevékenység könnyen kiszúrható.

A viselkedésben tapasztalható változásokat semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni, a messzemenő következtetések levonása előtt azonban legyünk körültekintőek és megfontoltak. Számtalan oka lehet, ha egy munkavállaló a megszokottól eltérően viselkedik, és könnyen félreértelmezhetjük azokat.
Előfordulhat, hogy egy családtag betegsége okozza a változást. De lehetséges, hogy a munkavállaló pénzügyi gondokkal vagy magánéleti válsággal küzd, esetleg párkapcsolata megromlott, ami kihat a munkahelyi viselkedésére és hangulatára is. A szervezet életében bekövetkező változások, mint egy új vezető érkezése, vagy egy esetleges átszervezés is okozhatja a hangulati változásokat, a motiváció hiányát vagy a depressziót.

Egy jó vezető bízik a beosztottjaiban, hacsak ennek ellenkezőjére nem adtak okot. Amennyiben a fenti jelek egyikét észleljük, akkor első lépésként alaposan meg kell vizsgálnunk a körülményeket, hogy kiderítsük, magánéleti, vagy pénzügyi probléma áll-e a háttérben. Következő lépésként a vállalati körülményeket kell megnéznünk. Várható-e átszervezés, vagy történt-e változás a vezetésben. Esetleg aggódnia kell-e a munkahely biztonsága miatt? Változtak-e annyira a piaci körülmények, hogy a versenytársak jobban fizetnek?

A magatartásban bekövetkező változások időbeni észlelése és helyes értelmezése sok kellemetlenségtől kímélheti meg a munkaadót. Ha valaki minden erőfeszítésünk ellenére mégis távozik, akkor köszönjük meg együttműködését, és lássuk el jó referenciákkal, a munkavállaló pozitívan fog emlékezni erre, ezáltal erősíti jó hírnevünket a piacon.

Rubóczki Anita

HR Portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.