100 ezer forintos minimálbér a cél?

by | júl 19, 2012 | Hírek

A költségvetés legfontosabb kérdései már eldőltek, a főbb számokon nem változtatunk – mondta Orbán Viktor újságírók előtt.

A kormányfő újabb minimálbér emelést tervez a ciklus végéig, a cél a 100 ezres szint elérése.

Az IMF-tárgyalásokat nem akarta részleteibe menően kommentálni, de annyit azért mondott, hogy az IMF nem az ellenségünk, hanem a mi bankunk, ami segíthet csökkenteni az ország finanszírozásának költségeit.

“Már egy eldöntött ügy” – válaszolta a kormányfő egy megbeszélés után egy költségvetéssel kapcsolatos újságírói kérdésére. “Az alapszámok rögzítve vannak, a nemzetgazdasági szempontból lényeges elemeket már nem érintik majd a változások. Egyes társadalmi csoportokat természetesen érinthetnek a főcsoportokon belüli átcsoportosítások, de ezek nem a lényeges elemek” – fogalmazott. A minimálbér kapcsán azt mondta a miniszterelnök, hogy az már emelkedett (legutóbb idén januártól 93 ezer forintra), de a ciklus végére reményei szerint havi 100 ezer forint fölé fog nőni a legkisebb fizetés. Mivel azonban fontos a versenyképesség az ország számára, ezért nem szabad egyszerre elvégezni az emelést, tette hozzá. (Az igaz, hogy a bruttó dinamikus növekedése ellenére a nettó lényegében nem változott, miután megszűnt a tavaly még részben érvényesíthető adókedvezmény.)

Orbán az IMF-ről

“Igazából majd csak a tárgyalások végeredménye után szeretne beszélni róla. Természetesen tudnék érdekes dolgokat mondani önöknek a tárgyalásokról, de még nem lehet érdemi dolgot mondani.”

A sajtót arra kérte, hogy kezelje “normális mederben” a tárgyalásokkal kapcsolatos híreket.
Elmondása szerint egy kormányzati megrendelésre készült felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek 61 százaléka szerint azért kell Magyarországnak az IMF hitel, hogy elkerüljük a pénzügyi összeomlást. Ezzel ellentétben Magyarország nem áll a pénzügyi összeomlás szélén, sőt Magyarország stabil lábakon áll, csak ennek a talpon maradásnak az ára a kérdés, nem maga a talpon maradás – fogalmazott. “Görögország is például csődben van, de még ők is kapnak hitelt. A kérdés, hogy hogyan tudjuk az életünket a legolcsóbban finanszírozni.”

Jó pályán vagyunk, de jó lenne könnyebben lélegeznünk. Az IMF a mi bankunk, nem az ellenségünk” és “nem a krampuszok jönnek virgáccsal a kezükben”. Szolid együttműködés kell, de azt megígérte, hogy “olyan megállapodás, ami a magyar nemzetgazdaságnak nem érdeke, nem lesz.”

IMF tárgyalások kapcsán felmerült a járulékcsökkentés kérdése is, ugyanis a könnyítéseket részben az MNB-re is kiterjesztett tranzakciós adókból szeretnék finanszírozni, de ezt az EKB ellenzi. A kérdés az volt, hogy nem kerül-e így veszélybe a lépés. Orbán szerint “ha mindenben engednénk nem lennének tárgyalások”. De a vége a lényeges a dolognak, ahogy többször is elmondta, “amikor a 90 perc végén lefújják a meccset”.

Index.hu

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.