Börtön járna a házasság kikényszerítéséért

by | jún 18, 2012 | Hírek

Egy Angliában és Walesben hatályba léptetni tervezett törvényjavaslat börtönbüntetéssel sújtaná azokat a szülőket, akik gyermekeiket házasságkötésre kényszerítik azok beleegyezése nélkül.

Elrettentésnek szánja a brit kormány azt a törvényjavaslatot, amely akár két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné azokat a szülőket, akik házasság megkötésére kényszerítik gyermekeiket. A jogszabály Anglia és Wales területén lenne érvényes, ahol a jelenlegi jogszabályok szerint csak a polgárjogi bíróság nyújthat védelmet az érintett fiataloknak. A BBC News beszámolója szerint a törvény Észak-Írországban nem lenne hatályos, de a helyi törvényhozók számára adott a lehetőség, hogy a tervezetet a helyi joggyakorlatba is átültessék. Skóciában tavaly november óta illegális a kényszerházasság, aminek elrendezése szintén két év börtönbüntetéssel szankcionálható.

A törvénytervezet különbséget tesz az előre elrendezett és a kényszerházasságok között, kiemelve, hogy előbbi esetében a házasulandók hozzájárulásukat adhatják a frigy megkötésében, míg utóbbi esetben nincs rá módjuk, hogy ellenálljanak.

Szakértői becslések szerint évente mintegy 8000 nőt kényszerítenek férjhez menni szüleik Anglia és Wales területén.

A javaslat ellenzői attól tartanak, hogy a kényszerházasság kriminalizálása okán sok érintett nem mer majd segítséget kérni, attól tartva, hogy panaszuk miatt közeli hozzátartozóik börtönbe kerülhetnek. A kényszerházasságok ellen kampányoló Freedom jótékonysági szervezet azonban úgy látja, az intézkedés sokat segíthet az érintettek védelmében azzal, hogy egyértelművé teszi, az emberi jogok ilyen súlyos megsértését nem tolerálják az országban. David Cameron miniszterelnök, aki korábban úgy nyilatkozott, a kényszerházasság „nem sokkal jobb a rabszolgaságnál”, hangsúlyozta, a törvény elsődleges célja az érintettek védelme. A jogszabály érvényesítése során elsőként a sértettnek való segítségnyújtásról gondoskodnának a hatóságok, és ha lehet, elkerülnék a büntetőjogi felelősségre vonást.

ELTE Társadalomtudományi Kar

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.