Egy jó állásért hazudunk, mint a vízfolyás

by | szept 24, 2012 | Hírek

Az álláshirdetésekre beküldött önéletrajzok 50 százaléka tartalmazhat hamis vagy eltorzított információt − mondta a Napi Gazdaságnak  Csáky Gábor, a Manpower Munkaerő Szervezési Kft. értékesítő-tanácsadója. Egy nemzetközi tanulmányból kiderül: a jelöltek legtöbbször a korábbi fizetésükről közölnek valótlan adatokat.

A hazugságok hálója persze igen változatos: nagyjából minden ötödik jelentkező a korábban ellátott felelősségi köröket illetően másítja meg a valóságot, a harmadik helyen pedig a megszerzett és elsajátított képzettségek hamis állításai állnak 17 százalékkal. Az iskolai végzettség 12 százalékban bizonyult valótlannak. Csáky szerint a problémák jelentős része kiküszöbölhető lenne, ha a munkaadók szakértőkre bíznák toborzást, vagy egyszerűen leellenőriznék a megadott referenciákat, szakmai kvalifikációkat és bizonyítványokat.

Egy másik tanulmány szerint a vállalati adatszerzésre vagy -lopásra irányuló támadások 76 százalékát belső munkatársak követik el, amire mind nagyobb lehetőséget ad a belső kontroll elbocsátások miatti gyengülése.

 Csáky szerint a csalás jellegű aktivitások mindössze 22 százaléka kapcsolódik az informatikai ellenőrzés gyengüléséhez, ami rávilágít az emberi tényező, ezzel párhuzamosan pedig a hr szerepére.

Napi Gazdaság

Index

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!