Egy jó állásért hazudunk, mint a vízfolyás

by | szept 24, 2012 | Hírek

Az álláshirdetésekre beküldött önéletrajzok 50 százaléka tartalmazhat hamis vagy eltorzított információt − mondta a Napi Gazdaságnak  Csáky Gábor, a Manpower Munkaerő Szervezési Kft. értékesítő-tanácsadója. Egy nemzetközi tanulmányból kiderül: a jelöltek legtöbbször a korábbi fizetésükről közölnek valótlan adatokat.

A hazugságok hálója persze igen változatos: nagyjából minden ötödik jelentkező a korábban ellátott felelősségi köröket illetően másítja meg a valóságot, a harmadik helyen pedig a megszerzett és elsajátított képzettségek hamis állításai állnak 17 százalékkal. Az iskolai végzettség 12 százalékban bizonyult valótlannak. Csáky szerint a problémák jelentős része kiküszöbölhető lenne, ha a munkaadók szakértőkre bíznák toborzást, vagy egyszerűen leellenőriznék a megadott referenciákat, szakmai kvalifikációkat és bizonyítványokat.

Egy másik tanulmány szerint a vállalati adatszerzésre vagy -lopásra irányuló támadások 76 százalékát belső munkatársak követik el, amire mind nagyobb lehetőséget ad a belső kontroll elbocsátások miatti gyengülése.

 Csáky szerint a csalás jellegű aktivitások mindössze 22 százaléka kapcsolódik az informatikai ellenőrzés gyengüléséhez, ami rávilágít az emberi tényező, ezzel párhuzamosan pedig a hr szerepére.

Napi Gazdaság

Index

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.