Fehérgalléros optimizmus a munkaerőpiacon

by | okt 1, 2012 | Hírek

Bár világszerte általános a pesszimizmus a munkaerőpiaci kilátásokat tekintve, a Gallup felmérése szerint a fehérgalléros munkát végző férfiak mégis kissé optimistábban látják esélyeiket, mint kékgalléros társaik, illetve kolléganőik.

2011-ben 146 országra kiterjedően átfogó munkaerőpiaci kutatást végzett a Gallup, amelynek eredményeit folyamatosan publikálja. Legfrissebben közzétett elemzésünk érdekes különbségeket tárt fel az elhelyezkedési esélyeket illetően a foglalkozás, valamint a nem és a lakhely vonatkozásában. Megállapításaik szerint a férfiak, a fehérgalléros munkát végző és középfokú végzettséggel rendelkezők a legoptimistábbak a munkaerőpiacon. Az adatok szerint a férfiak 34, a nők 32 százaléka vélte úgy az adatfelvétel időpontjában, hogy jó esélye lenne elhelyezkedni. A fehérgalléros, vagyis az üzleti és oktatási szférában dolgozók 38 százaléka adott hangot optimizmusának szemben a gyártási és szolgáltatási szektorban dolgozó kékgallérosok 33 százalékával. Ami az iskolázottságot illeti, a középfokú végzettségűek 35, az alapfokú végzettségűek 31 százaléka nyilatkozott úgy, viszonylag könnyen el tudna helyezkedni, ha új munkát keresne.

Az elhelyezkedési esélyeket illetően a gender gap a szovjet utódállamokban, illetve Európában volt a legnagyobb, 5-5 százalékos, de utóbbi régió volt az is, ahol az optimizmus mértéke a legalacsonyabb. Az európai férfiak 22, a nők 17 százaléka bízott tavaly abban, ha munkát kellene keresnie, könnyen találna. A nők és a férfiak az amerikai kontinensen bizonyultak a legoptimistábbnak: előbbiek 37, utóbbiak 40 százaléka nyilatkozott bizakodóan.

A foglakozást tekintve szintén az amerikai kontinensen mérték a legoptimistább hangulatot, igaz, ez az egyetlen régió, ahol a kékgalléros munkavállalók valamelyest optimistábbak fehérgalléros társaiknál. Előbbiek 44, utóbbiak 40 százaléka nyilatkozott optimistán arról, el tudna-e helyezkedni. A legalacsonyabb értékeket ezen változó mentén is Európában mérték: a fehérgallérosok 24, a kékgallérosok 20 százalékának volt bizakodó a hangulata. A két csoport közötti különbség Ázsiában, valamint a közel-keleti és észak-afrikai térségben volt a legnagyobb, egyaránt 8-8 százalékos.

Az iskolázottság vonatkozásában minden vizsgált régióra igaz volt, hogy a középfokú és ennél magasabb végzettségű munkavállalók látták legjobbnak esélyeiket. Kivételt az amerikai kontinens képez, ahol az alapfokú és középfokú végzettségűek egyaránt 39 százalékos arányban látták pozitívan munkaerőpiaci helyzetüket, míg a felsőfokú végzettségűek 32 százaléka nyilatkozott ugyanígy. Európa ebben a vonatkozásban is a legrosszabb mutatókat hozta: a legalacsonyabb végzettségűek 10, a középfokú végzettségűek 22, a felsőfokú végzettségűek 24 százaléka látta jónak esélyeit.

ELTE Társadalomtudományi Kar

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.