Félmillió nyilvántartott álláskereső

by | júl 23, 2012 | Hírek

Júniusban több mint 524 ezer álláskeresőt tartottak nyilván Magyarországon; ez az előző hónaphoz képest 1,9, 2011 júniusához viszonyítva pedig 5,2 százalékos csökkenés.
A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közzétett legfrissebb munkaerő-piaci adatokból kiderül: a foglalkoztatók 33.500 új álláshelyet jelentettek be júniusban a munkaügyi kirendeltségeken. Az elmúlt hónaphoz képest 3,7 százalékos (1.200 darabos) növekedés, míg az előző év júniusához képest csaknem 30 százalékos – 14.200 darabos – csökkenés volt júniusban.

Az év hatodik hónapjában bejelentett állások 40,9 százalékához nem igényeltek a foglalkoztatók állami támogatást, míg az új állások 59,1 százalékát valamilyen támogatott foglalkoztatási forma keretein belül hirdették meg. A támogatott állások jelentős része továbbra is közfoglalkoztatási rendszer valamelyik eszközére vonatkozik – olvasható a statisztikában.

Júniusban 70.000 állás állt rendelkezésre, és csaknem 35.000 maradt betöltetlen a zárónapon.

 

A hivatal megjegyzi: az, hogy az álláskeresők száma kevésbé csökkent júniusban az előző hónaphoz képest, az iskolaév végével hozható összefüggésbe. A munkaügyi kirendeltségen elkezdtek megjelenni a frissen végzett pályakezdő álláskeresők: a belépők állományának közel egyötödét ők tették ki. A legtöbb álláskeresőt továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartottak nyilván.

Az álláskeresők száma a júniusi zárónapon férfiaknál 2,8, a nőknél 1,1 százalékkal, a szakképzetleneknél 2,3 százalékkal, a diplomásoknál pedig 1,6 százalékkal múlta alul a májusi értéket.
2012. júniusban az álláskeresési támogatásban részesülő álláskeresők száma csaknem 51.000 volt, a szociális ellátásban részesülőké 193.500, az ellátatlanoké pedig 280 ezer. Az álláskeresési támogatásban részesülők száma mind az előző hónaphoz, mind az előző évhez képest csökkent, a pénzbeli ellátásban nem részesülők száma mindkét viszonyítási időponthoz képest nőtt, míg a szociális ellátottak száma májushoz képest visszaesést, 2011. júniushoz képest növekedést mutatott.

A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 11,8, a munkavállalási korú népességhez viszonyítva 7,9 százalék volt június végén. Egy év alatt a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított relatív mutató értéke 0,7 százalékponttal, a munkavállalási korú népességhez viszonyított pedig 0,4 százalékponttal csökkent.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti munkanélküliségi ráta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint 11,2 százalék, ami a munkaerő-felmérésből 2012. március-májusra a 15-–74 éves népességre vonatkozóan kapott országos adat. Ez az érték az egy hónappal korábbinál 0,3 százalékponttal kevesebb, míg az egy évvel ezelőttinél 0,2 százalékponttal magasabb.

A foglalkoztatók összesen 1.621 munkavállalóra vonatkozóan jelentettek be csoportos létszámleépítést; a legnagyobb létszámcsökkentés a feldolgozóipart és a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatot érintette A leépítéssel érintett létszám egy hónap alatt 62,4 százalékkal nőtt, egy éves távlatban ugyanakkor 21 százalékkal csökkent.

Az érintettek több mint felét Komárom-Esztergom megyében és Budapesten jelentették be, de 10 megyében egyetlen elbocsátásról sem döntöttek júniusban a munkáltatók.

HR Portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!