Hol várható elbocsátás az idén?

by | jan 9, 2012 | Hírek

Magyarországon a munkáltatók a következő három hónapban várhatóan érdemben, 1,3 százalékkal csökkentik alkalmazotti létszámukat, míg egy év távlatában minimális, 0,1 százalékos mérséklődést prognosztizálnak.

A várható foglalkoztatotti létszám alakulását pesszimistán ítéli meg a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) elemzésének 6744 válaszadója. Az adatfelvétel 2011. október 10−21. között zajlott. A közfoglalkoztatottak nélkül számolva a negyedéves csökkenés kisebb, 0,4 százalék lehet.

Az előző negyedévi felmérésében még 0,3 százalékos bővüléssel számoltak az akkor megkérdezett munkáltatók.

A vállalkozások 62 százaléka a következő három hónapra jelenleg stagnálással számol, 18 százalékuk csökkenést vár, míg 19 százalék a létszám várható növekedését jelezte. Az egy évvel korábbi hasonló, rövid távra szóló prognózisnál 21 százalék bővülést, 16 százalék pedig csökkenést várt.

Érdemi létszámbővítést a bányászatban (+1,9 százalék), az adminisztratív szolgáltatásnál (+1,9 százalék) és a feldolgozóiparban (+0,4 százalék) működő munkáltatók várnak a negyedév alatt. A feldolgozóiparon belül nagyobb növekedést a járműgyártásban (+2,1 százalék), a textil- és bőriparban (+1,2 százalék), valamint a fémfeldolgozásban (+0,8 százalék) prognosztizálnak. A legnagyobb mértékű létszámcsökkenést a közigazgatásban (−10,8 százalék), az építőiparban (−9,0 százalék), a mezőgazdaságban (−6,2 százalék), a művészet-szórakoztatásban (−4,0 százalék) és a vendéglátásban (−3,9 százalék) működők jelezték.

Napi Gazdaság

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!