Hol várható elbocsátás az idén?

by | jan 9, 2012 | Hírek

Magyarországon a munkáltatók a következő három hónapban várhatóan érdemben, 1,3 százalékkal csökkentik alkalmazotti létszámukat, míg egy év távlatában minimális, 0,1 százalékos mérséklődést prognosztizálnak.

A várható foglalkoztatotti létszám alakulását pesszimistán ítéli meg a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) elemzésének 6744 válaszadója. Az adatfelvétel 2011. október 10−21. között zajlott. A közfoglalkoztatottak nélkül számolva a negyedéves csökkenés kisebb, 0,4 százalék lehet.

Az előző negyedévi felmérésében még 0,3 százalékos bővüléssel számoltak az akkor megkérdezett munkáltatók.

A vállalkozások 62 százaléka a következő három hónapra jelenleg stagnálással számol, 18 százalékuk csökkenést vár, míg 19 százalék a létszám várható növekedését jelezte. Az egy évvel korábbi hasonló, rövid távra szóló prognózisnál 21 százalék bővülést, 16 százalék pedig csökkenést várt.

Érdemi létszámbővítést a bányászatban (+1,9 százalék), az adminisztratív szolgáltatásnál (+1,9 százalék) és a feldolgozóiparban (+0,4 százalék) működő munkáltatók várnak a negyedév alatt. A feldolgozóiparon belül nagyobb növekedést a járműgyártásban (+2,1 százalék), a textil- és bőriparban (+1,2 százalék), valamint a fémfeldolgozásban (+0,8 százalék) prognosztizálnak. A legnagyobb mértékű létszámcsökkenést a közigazgatásban (−10,8 százalék), az építőiparban (−9,0 százalék), a mezőgazdaságban (−6,2 százalék), a művészet-szórakoztatásban (−4,0 százalék) és a vendéglátásban (−3,9 százalék) működők jelezték.

Napi Gazdaság

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.