Íme a szakmák, ahol munkaerőre van szükség

by | jún 27, 2012 | Hírek

Mérnököt, informatikai szakembert, könyvelőt kerestek leginkább a vállalatok az elmúlt fél évben, de sok volt a betöltetlen állás az ügyfélszolgálati, kereskedelmi területeken is. Válságban több gyakornokot alkalmaznak a cégek – állapítja meg egy felmérés. Cikkünkből kiderül, hogyan alakult a hiányszakmák kereslete és kínálata az elmúlt időszakban.

Nincs egyensúly

“Ha nagyon egyszerűen akarjuk megfogni a hiányszakma lényegét, azt mondhatjuk, ezek azok a pozíciók, ahol az állást kínálók nem találnak elegendő megfelelően képzett munkaerőt. – A statisztikákat figyelve azt tapasztaljuk, hogy évek óta a mérnöki, informatikai pénzügyi és értékesítési területeken van a legnagyobb hiány, a gyártást, termelést támogató mérnöki területeken a kínálat-sokszorosa a keresletnek -” —–fogalmaz Zsédely Krisztián, az egyik ismert állásportál kereskedelmi vezetője. “Az elmúlt időszak statisztikái továbbra is erős, növekvő igényt jeleznek az IT munkaerő iránt, miközben a pályázók száma kevés és stagnál. Hasonló a helyzet a mérnöki pozíciók terén, itt a növekvő igény mellett a jelentkezők száma lassú emelkedést mutat, bár még így is rosszabb a helyzet, mint az it pozíciók esetében.”

Az állásportál átfogó adatbázis-kutatásban vizsgálta az elmúlt fél év kereslet-kínálati tendenciáit a magyarországi hiányszakmák területén.

Az öt legkeresettebb szakma

Az elmúlt félévben a mérnöki, IT-fejlesztői, ügyfélszolgálati, értékesítői és könyvelői szakmák voltak a legkeresettebbek. Az év elején a listát még az informatikai-fejlesztői pozíciók vezették, helyüket februárban és márciusban az ügyfélszolgálati, később a különböző mérnöki állások vették át. Folyamatos volt a hiány jól képzett könyvelőkből is, az elmúlt fél évben szinte folyamatosan dobogós helyen szerepeltek.

Mérnök, fejlesztő, pénzügyes

A legtöbb mérnökre egyértelműen a gyártóiparban, termelésben lenne szükség. A mérnöki hiányszakmák toplistáját a minőségbiztosító mérnök vezeti, utánuk a tesztmérnök, a folyamatmérnök, majd a villamosmérnök következik. Az informatikában a programozók és a szoftverfejlesztők a legkeresettebbek, de IT támogatói és Java fejlesztői pozíciókba is egyre több jelentkezőt várnak. A pénzügyi szektorban könyvelőkből van a legnagyobb hiány, utánuk az alacsonyabb képzettségű pénzügyi munkatársakat, a tapasztalt kontrollereket és elemzőket keresik leginkább a cégek.

“A fent említett szakmákban dolgozóknak ez az időszak kifejezetten jó lehetőség arra, hogy új, akár a jelenleginél is izgalmasabb szakmai kihívás után nézzenek, kifejezetten jó kondíciókkal. Érdemes a hiányszakma képviselőinek —– kiemelten az it és mérnök szakembereknek —– 2-3 évente váltani és jobb kondíciókat kiharcolni – tette hozzá Zsédely Krisztián.

Válságban gyakornokot

Viszonylag új szereplő a listán a projektmenedzser és a projektvezető, ezek tavaly jelentek meg a hiányszakmák között, az év bizonyos hónapjaiban már az első tíz közé is felkúsztak. De nemcsak tapasztalt munkaerőre van igény. A felmérésből egyértelműen kiderül, hogy gyakornokra mindig, mindenhol szükség van, a pozíció folyamatosan ott van az első 25-ben. A magyarázat az lehet, hogy a cégek az alacsony kezdőbérrel felvett gyakornokból maguk nevelik ki a megfelelő munkaerőt, akinek látásmódja, munkakultúrája amúgy is könnyebben alakítható a cég elvárásai szerint. Sok helyen pedig egyszerűen a válság kényszeríti a munkaadót arra, hogy a tapasztaltabb, de drágább munkatársakat pályakezdőkkel pótolja.

Bővülő szektorok

Az állásportál azt is megvizsgálta, melyek a munkaerő-piaci szempontból legdinamikusabban fejlődő szektorok ma Magyarországon. Az elmúlt egy évben a legtöbb állást a gyártás-termelésben kínálták: a Profession oldalán több mint 13 000 hirdetést adtak fel a vállalatok. Ezt az IT-telekommunikáció követi egyre növekvő munkaerő-kereslettel, ebben a kategóriában több mint 10 000 hirdetést regisztráltak egy év alatt. Folyamatosan erős a kereslet az ügyfélszolgálati, ügyfélkapcsolati és a pénzügyi-számviteli területeken. Növekedett a banki-biztosítási piac, a szállítás-logisztika felvevőképessége, és egyre nagyobb a munkaerőigény a szakmunkák területén is, —– leginkább raktárosokat és bolti eladókat várnak a cégek.

Nyáron nyaralunk?

“Az online munkaerőpiacon szinte azonnal érzékelhetőek a szezonális hatások. A január-márciusi és szeptember-októberi időszakban mindig megnő az álláskeresők és kínálók száma, nyáron és télen kisebb az érdeklődés. Ennek az az oka, hogy az álláskeresők többsége meglévő munkahelye mellett keres jobb lehetőségeket – tette hozzá Zsédely Krisztián. “A kínálati piac júniusban még a tavaszi hónapokhoz hasonlóan stabil, a július és augusztus azonban már visszafogottabb, hiszen jellemzően ekkor éri el a szabadságolás a tetőfokát. Augusztus végétől aztán újra élénk piacra lehet számítani, hiszen vélhetően az idén is a szeptember- novemberig tartó időszak lesz a tavaszi mellett a legintenzívebb.”

HR Portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.