Kínai nők vezetnek az álláspiacon

by | nov 12, 2012 | Hírek

A két milliárdos lakosú ország munkaerőpiaci mutatóit vetette össze a Gallup, amelynek során megállapította, a Kína jelentősen felülmúlja Indiát a nők munkaerőpiaci kihasználtságát illetően. Míg ugyanis Kínában a nők 70, addig Indiában csak 25 százaléka van jelen a munkaerőpiacon.

Kína 1,3 milliárd főre, illetve India 1,2 milliárd főre becsült lakossága jelentős munkaerőpiaci kapacitást jelent mindkét ország gazdasága számára. Többek között ezért sem mellékes, hogy a lakosság közel felét adó nők milyen arányban vannak jelen a munkaerőpiacon. A Gallup felmérése szerint Kínában látványosan magasabb a munkaerőpiacon jelen lévő, vagyis dolgozó vagy épp állást kereső nők aránya. Mindkét országban a férfiak mintegy 80 százaléka része a munkaerőpiacnak, de míg Kínában a nők 70, addig Indiában ez csak 25 százalékára igaz.

A Gallup kutatói iskolázottsági szintre lebontva is megnézték az adatokat. E szerint az alsó és középfokú végzettségi szint mellett jelentős a férfiak és nők közötti gender gap Kínában és Indiában is, amely különbség viszont Kínában eltűnik, ha a felsőfokú végzettséggel rendelkezők munkaerőpiaci arányait nézzük. Az országban ugyanis a felsőfokú végzettségű nők 81, az azonos végzettségű férfiak 82 százaléka van jelen a munkaerőpiacon. Indiában ugyanezen mutató a nők esetében 34, a férfiak esetében viszont már 78 százalékos.

Nem csak munkaerőpiaci jelenlét, de az álláskeresők aránya is éles különbségeket mutat a két ország között: Indiában az álláskereső nők aránya, vagyis azoké, akik szeretnének dolgozni és állást is keresnek, 15 százalékos, míg Kínában sokkal nagyobb munkaerőpiaci jelenlét mellett ez a szám csak 5 százalékos.

Az UNESCO legfrissebb adatai szerint a kínai nők 91 százaléka írástudó, ami jól közelíti a férfiak 97 százalékos mutatószámát. Ezzel szemben az indiai nők fele, az indiai férfiak pedig mintegy háromnegyede tud csak írni-olvasni.

ELTE Társadalomtudományi Kar

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.