Melyik szakma mennyit fizetett 2010-ben?

by | febr 24, 2012 | Hírek

A fizetések a gazdasági folyamatoknak megfelelően állandóan változnak, lássuk melyik foglalkozást mennyire díjazták 2010-ben.

Műszaki terület

Míg a havi alapbér bruttó 150–302 ezer forint között változik, ad

dig a havi bruttó kereset plafonja 384 ezer forint körül mozog a mérnökök esetében. A fa- és könnyűipari, az építész-, az agrár-, az erdő- és a környezetvédelmi mérnökök havi fixe a legsoványabb.

Átlagkeresetek 2010 infógrafika CVonline.hu

Általában véve a műszaki kereset 10-30 százalékkal magasabb az alapbérnél. A Foglalkoztatási Hivatal adatait a vállalatok nagysága, a régiók közötti különbségek, a munkavállaló életkora és szakmai tapasztalata is differenciálja. A munkaerőpiacon már legalább három éve jelen lévő műszaki diplomások keresetigénye átlagosan bruttó 376.282 forint. Keresettek a szoftverfejlesztő, informatikusok, a szakma átlag fizetése 430.000 Ft körül mozog.

Gazdasági-pénzügyi terület

Kiemelkedően jó keresetre – 495-500. 000. forintos fizetésre – számíthatnak a közgazdászok. Az országos és az életkori átlagbérek alapján is ők vezetik a legjobban keresők listáját a gazdasági végzettségűek körében. A legtöbb területen a gazdasági diplomával rendelkezők átlagfizetése eléri a bruttó háromszázezret.

Egészségügy, szociális terület
Ugyanannyi a havi alapfizetése egy általános orvosnak, mint egy mentőtisztnek: bruttó 260 ezer forint körül mozog. Ezek mértéke szinte minden egészségügyi és szociális foglalkozás esetén 10–20 százalék között mozog, kivétel épp a mentőtiszti és a diplomás ápolói poszt, mivel itt a kereset akár 50 százalékkal is magasabb lehet az alapbérnél, többnyire az éjszakai pótlék, ügyeleti díj miatt. Nem éri meg általános asszisztensként, fogorvosként, fogászati asszisztensként, gondozóként, dietetikusként, szociális munkásként dolgozni, ezekhez a munkákhoz kapcsolódik ugyanis a legkisebb havi alapbér. Igaz, az életkor előrehaladtával 40-50 százalékkal is emelkedhet a jövedelem, vagyis ezekben a szakmákban sokat számít a tapasztalat.

Jogi terület, bölcsészek

A papok alapfizetése épp annyi, mint a levéltárosoké (168 ezer), náluk tízezer forinttal kevesebbet keresnek a könyvtárosok, illetve a kulturális szervezők. Az Országos Felsőoktatási Információs Központ szerint 2010-en a legnépszerűbb bölcsész szak a pszichológia volt. Ám az biztos, hogy nem a pszichológusi átlagbér vonzza a pálya iránt érdeklődőket, mivel mértéke még a 190 ezer forintot sem éri el. A biológusok fizetése valamivel magasabb, tudományos szakterület lévén, 263.000 Ft körül mozog. Az ügyészek és a bírók átlagos alapbére a félmilliót súrolja, de itt is nagy a szórás a szolgálati évek és az állás betöltésének helyszíne alapján.

Szakmunkások

Itt látszik leginkább, hogy a speciális végzettséget mennyire díjazzák a munkaadók. Az alapbért a szakmunkásoknál a munkaerőhiányon túl a tapasztalat is alakítja. A juttatások, illetve a műszak- és veszélyességi pótlék nem ritka, hogy a havi keresetet az alapbérhez viszonyítva triplájára, de legalábbis duplájára emeli. A bútorasztalosok fizetése nem éri el a 120.000 Ft-ot, és a szakácsoké sem, bár átlagban ők majdnem 1000 Ft-tal többet kapnak.  Kifejezetten rosszul keresnek a tűzoltók, az autószerelők, és a villanyszerelők is, az átlag 162. 000 Ft-os díjazásukkal. A legrosszabbul a bőrkikészítők, a nádfeldolgozók, a varrónők, a szövők járnak – az ÁFSZ adatai alapján ugyanis az ő havi bruttó alapbérük a hetvenezret sem éri el.

Szerényebbek a fizetések

A gazdasági válság a pénzügyben is jelentős mértékben visszavetette a béreket.  Összefoglalva: az érettségivel rendelkezők, a kevésbé keresett szakmákban dolgozók és az elmaradottabb régiókban dolgozók bérezése a legalacsonyabb. A lista sereghajtói a közalkalmazottak – ebből a körből többen mindössze nettó 70-80 ezer forintos fizetést említettek. A legtöbbet minden munkakörben a manager, vezető pozíciót betöltők keresik, átlagfizetésük 550-600.000 Forint közé tehető.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.