Mennyit keresnek most a pályakezdők?

by | máj 11, 2012 | Hírek

A május, június időszaka minden évben az érettségi, felvételi, államvizsga lázas heteinek számít -– az érintett diákoknak és családjaiknak mindenképp. Éppen ezért a Fizetesek.hu kutatói legutóbb azt vizsgálták, milyen jövedelemre számíthatnak a különböző szakterületeken elhelyezkedő pályakezdők.

A felmérés alapján a 18-24 éves pályakezdők jelenlegi átlagfizetése havi bruttó 160 ezer forint.

A végzettség szerinti összehasonlítás alapján kapott adatok elgondolkodtatóak: az általános iskolát végzett pályakezdők bruttó átlagbére 101 ezer forint. A szakközépiskolát végzettek 112 ezer, az érettségizettek átlagosan 130 ezer forintra számíthatnak az első évben. Az OKJ képzést végzett pályakezdők átlagosan havi 140 ezer forintot keresnek.

A diplomák bérben kifejezésre jutó értéke a fenti adatokhoz képest: a főiskolai végzettséggel rendelkezők átlagosan 195 ezer forintot, az egyetemi végzettséggel rendelkezők 220 ezer forintot keresnek átlagosan a végzettség megszerzését követő első évben.

A pályakezdők az információs technológiák területén számíthatnak a legmagasabb kezdőbérre, havi 246 ezer forintra. Őket a bankügy (225 ezer), a HR (220 ezer), valamint a közgazdaság- pénzügyek (203 ezer) területén elhelyezkedő fiatal alkalmazottak követik. A marketing-reklám-PR (198 ezer) területén már nem haladja meg a 200 ezer forintot a pályakezdők bére, de még az elektrotechnika és energetika (188 ezer) is jól fizet.

A pályakezdők a legkevesebbre az egészségügy és szociális ellátás (119 ezer), a mezőgazdaság és élelmiszeripar (96 ezer), valamint a segédmunkák (92 ezer) területén számíthatnak.

 HR Portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.