Mennyit keresnek most a pályakezdők?

by | máj 11, 2012 | Hírek

A május, június időszaka minden évben az érettségi, felvételi, államvizsga lázas heteinek számít -– az érintett diákoknak és családjaiknak mindenképp. Éppen ezért a Fizetesek.hu kutatói legutóbb azt vizsgálták, milyen jövedelemre számíthatnak a különböző szakterületeken elhelyezkedő pályakezdők.

A felmérés alapján a 18-24 éves pályakezdők jelenlegi átlagfizetése havi bruttó 160 ezer forint.

A végzettség szerinti összehasonlítás alapján kapott adatok elgondolkodtatóak: az általános iskolát végzett pályakezdők bruttó átlagbére 101 ezer forint. A szakközépiskolát végzettek 112 ezer, az érettségizettek átlagosan 130 ezer forintra számíthatnak az első évben. Az OKJ képzést végzett pályakezdők átlagosan havi 140 ezer forintot keresnek.

A diplomák bérben kifejezésre jutó értéke a fenti adatokhoz képest: a főiskolai végzettséggel rendelkezők átlagosan 195 ezer forintot, az egyetemi végzettséggel rendelkezők 220 ezer forintot keresnek átlagosan a végzettség megszerzését követő első évben.

A pályakezdők az információs technológiák területén számíthatnak a legmagasabb kezdőbérre, havi 246 ezer forintra. Őket a bankügy (225 ezer), a HR (220 ezer), valamint a közgazdaság- pénzügyek (203 ezer) területén elhelyezkedő fiatal alkalmazottak követik. A marketing-reklám-PR (198 ezer) területén már nem haladja meg a 200 ezer forintot a pályakezdők bére, de még az elektrotechnika és energetika (188 ezer) is jól fizet.

A pályakezdők a legkevesebbre az egészségügy és szociális ellátás (119 ezer), a mezőgazdaság és élelmiszeripar (96 ezer), valamint a segédmunkák (92 ezer) területén számíthatnak.

 HR Portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!