Mi a legjobb a másnaposság megelőzésére?

by | máj 22, 2012 | Hírek

Nem bizonyítható az a sokak által vallott elv, miszerint 

…az átlátszó alkoholos italoktól kevésbé rúg be az ember, mint a sötétebb színűektől.

A másnaposság megelőzésének egyetlen módja, ha nem rúgunk be – állítja a Bostoni Egyetem egyik orvosa. Jonathan Howland sürgősségi specialista módszere talán túl radikálisnak tűnik a mulatozóknak, de szerinte ez az egyetlen bizonyítottan működő megoldás a másnaposság megelőzésére.

Léteznek azonban stratégiák, amelyek enyhíthetik a zord következményeket. Ne igyunk például üres gyomorra, az étel ugyanis abszorbeálja az alkoholt, ezáltal elnyújtja a szervezetre gyakorolt toxikus hatásait – javasolja az első helyen Sam Zakhari, az alkoholizmusra szakosodott amerikai intézet, a NIAAA egészségügyi hatásokkal foglalkozó részlegének igazgatója.

Szintén sokat segít, ha a nagy ivászat előtt, közben és után is iszunk vizet, mert az alkohol dehidratálja a szervezetet. Kim Khan, aki pincéreket képez, azt szokta ajánlani tanítványainak, hogy kínáljanak két ital között egy pohár vizet a vendégeknek, mert tapasztalata szerint így sokkal tovább maradhat talpon valaki. Nem bizonyítható a sokak által vallott elv, hogy az átlátszó alkoholos italoktól kevésbé rúg be az ember, mint a sötétebb színűektől, és a másnaposság tünetei is enyhébbek – mondta Howland, aki szerint nem tudni pontosan, mi váltja ki a másnaposságot. Egyes szakértők úgy vélik, a másnapos tüneteket a metanolból származó méreganyagok okozzák, a metanol pedig az alkohol (etanol) lebontásakor keletkezik. A tünetek enyhítésére többé-kevésbé bevált házi módszerek egyikét sem támasztják még alá tudományos eredmények – tette hozzá a kutató.

Vannak ugyanakkor olyan emberek, akik részegség után sem másnaposak, Howland ennek a hátterét vizsgálja kutatásaiban. Az italozók mintegy negyedénél soha nem jelentkeznek a kellemetlen másnapi tünetek. A vizsgálatra vállalkozó önkéntesek Howland laboratóriumában a szokásos “részegítő” adagot kapják, ami a férfiak esetében általában hat sört, a nőknél ötöt jelent. A kutató hangsúlyozta, hogy a másnaposságot nem ismerő negyed ugyanúgy alkoholbeteggé válhat, a függőség elleni védettségre nem terjed ki szerencséjük.

Zakhari a másnaposság elleni pirulák veszélyeire hívja fel a figyelmet, mert azok sokszor abba a téves hitbe ringatják az italozót, hogy a szokásosnál is többet engedhet meg magának, hiszen úgyis ott a megoldást nyújtó pirula. Sokan paracetamolt (acetaminophen) vesznek be nagyobb adagban a másnaposság enyhítésére, ami azonban veszélyes lehet, mert ezt a szert is a máj bontja le, ahogyan az alkoholt is, így visszafordíthatatlan májkárosodást idézhet elő a hirtelen nagy dózisú terhelés. A szakember az alkohollal együtt kockázatos paracetamol helyett inkább az aszpirint vagy az ibuprofent javasolja, nem túl nagy dózisban. Ezeket a gyógyszereket is csak kellő körültekintés mellett szabad használni, mert mindkettő vérzést okozhat az alkohol miatt már irritált gyomorban.

Valójában az idő az egyetlen igazán jó gyógyszer a túlzott alkoholfogyasztás után, Zakhari szerint egy kiadós alvás alatt, miközben a máj elvégezheti méregtelenítő feladatát, a másnaposság tünetei is csökkennek vagy elmúlnak.

(Forrás: MTI)

Habostorta.hu

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.