Mi az a próbanap, és hogy készüljünk fel rá ?

by | febr 17, 2012 | Hírek

Egyre több munkahelyen létezik az a gyakorlat, hogy a már több körön sikerrel átesett jelölteket úgynevezett “próbanapra”, vagy napokra hívják. Vagyis a potenciális új munkahelyre kell bemenni, ismerkedni, dolgozni, szerepelni, szépnek és okosnak lenni. Ez természetesen jó hír számodra, hiszen bekerülték a kijelöltek szűk körébe, a – vélhetően – népes mezőnybol. Vagyis tudásos, motivációd, személyiséged alapján fajsúlyos jelölt vagy.

Ugyanakkor ez is egy újabb “kör”, megmérettetés, sőt,  a mindent eldöntő döntő. Ezért nem véletlen, hogy izgulsz, ideges vagy, felmerülnek benned a “szokásos” kérdések, vagyis, hogy:

  • “Mit kell tennem?”
  • “Hogy készüljek fel?”
  • “Hogyan viselkedjek?”
  • “Kinek a véleménye számít majd?”

Sőt, még olyan látszólag egyszerűnek tűnő, mégis fontos részletek is beugranak, hogy “Hogyan öltözzek?“, “Milyen sminket viseljek?” és a többi.

Valld be nyugodtan (legalább magadnak), hogy a próbanapoknak már a neve is félelmetesen cseng számodra. Mert hiszen ez egy próba, amiből (mint a mesében) vagy sikeresen, vagy kevésbé sikeresen jössz ki. Itt, a célegyenesben elbukni viszont már nagyon gáz – gondolod magadban. Ezért néhány jó tanács, ahhoz, hogy sikeresen vedd az utolsó komoly akadályt a boldog felnőtt lét küszöbén.

Add önmagad!

Ahogy a Nike reklám is mondja, “I am, who I am”. Ne próbálj külsőleg magadra erőltetett szerepeket felvenni, azokból úgyis kilóg a lóláb. Természetesen a “jobbik én”-edet vidd be a munkahelyre, de a hangsúly legalább annyira az “én”-en van, mint a “jobbik”-on.

Igen, izgulsz, drukkolsz, ideges vagy, és ez így van jól! Hiszen számodra fontos napok következnek, sok minden eldőlhet ebben a néhány órában. Már hogy ne izgulnál?! Ezzel mindenki így van. Ez a természetes, akkor lenne baj, ha nem így lenne. Ne feledd: az adrenalin komoly és pozitív serkentőszer is. Egy dolog fontos: ne hagyd, hogy az izgalom a teljesítményed rovására menjen! Tartsd kordában! Ennek eléréshez sokféle technika létezik: van, aki logikusan végiggondolja a dolgokat, van, akinek a jóga, vagy a meditáció, másoknak a sport, a mozgás segít. Válaszd azt az utat, ami neked bejön, ami a személyiségedhez igazodik. Ha nem tudod melyik az, próbálj ki több dolgot is. Hamar rá fogsz jönni!

  1. Gyűjts információkat a szóban forgó vállalatról. Nézd meg a honlapját, reklámanyagait, konkurensek véleményét, beszélgess barátokkal, ismerősökkel. A lényeg, hogy alakuljon ki benned egy kép a cégről. Ez segít a nehéz napokban. Az sem baj, ha ez a kép nem teljesen fedi a később tapasztalt valóságot. Mindenestre a felkészültség már önmagában sokat számít: önbizalmat ad.
  2. Képzeletben játszd le az első napot, fusd át, kikkel fogsz találkozni, beszélgetni, milyen jellegű munka vár rád, mit kérdezhetnek tőled, erre te mit válaszolsz. Ha tudatosan készülsz, elébe mész a helyzeteknek, elképzeled azokat, a valós helyzetek nem fognak meglepetést okozni neked.
  3. Találj ki magadról egy 3 mondatos és egy 1 perces bemutatkozást, mindegyiket értsd szó szerint. Vagyis legyen néhány frappáns mondatod arra helyzetre, ha egy leendő kolléga (esetleg főnök!) szembe jön veled a folyosón és arra is, ha valaki behív az irodájába és hosszabb beszélgetésre van idő.
  4. Egy munkahelyen mindenki rohan, siet, sok dolga van, nincs ideje a másikra, pláne egy kezdőre. Magas az ingerküszöb is. Akkor fognak felfigyelni – és ami még fontosabb – emlékezni rád, ha valamilyen szempontból kilógsz a sorból, egyéniség vagy. Természetesen nem arra bíztatlak, hogy állj kézen a vezérigazgató irodája előtt, vagy tarts egy órás kiselőadást a kanáridról a kollégáknak. De felejtsd el a betanult iskolai/üzleti egyen szövegeket! Merj beszélni a hobbijaidról, érdeklődési körödről, sportjaidról, szabadidődről. Mutasd meg az egyéniségedet, az igazi arcodat!
  5. Kommunikálj, menj, mozogj, érdeklődj, kezdeményezz beszélgetést! Ne félj kérdezni! Szólíts meg minél több embert, legyél nyitott, érdeklődő! Természetesen ez nem menjen a rád bízott feladat rovására, de ha egész nap benn ülsz egy irodában, nem fognak észrevenni, nem tűnsz ki. Ha az illendőség határain belül nyüzsögsz, akkor már az első nap jelen vagy a cég életében, megjegyeznek. Mindig jobb, ha 10-ből 3 embernek nem vagy szimpatikus, mint ha 10-ből 9 nem vesz észre.
  6. Amikor valakivel beszélsz, ne azon járjon az eszed, hogy mit fogsz neki válaszolni, mondani, hanem arra figyelj, amit Ő mond. A leendő munkahelyeden mindenki fontos, figyelj rájuk, és ez látszódjon rajtad. A környezet megfigyelése öntudatlan dolog, viszont érdemes tudatosítanod: első benyomásaid (csakúgy, mint a rólad szóló első benyomások) nagyon fontosak. Az is elképzelhető, hogy rólad pozitív benyomások alakulnak ki a kollégákban, de te nem érzed jól magad, nem szeretnél ott dolgozni. A munkanap után érdemes végiggondolni, hogy vajon mi nem tetszett neked, mi a hiba a rendszerben, vagy a te készülékedben.
  7. Ha valaki kávéval, teával, vízzel kínál, behív az irodájába, beszélgetni akar veled, sose mondj nemet. Az emberek nem szeretik, ha – akármilyen apró dolgokban is – visszautasítják oket.
  8. Tudd: ez általában sokkal fontosabb, mint a verbális. Az emberek a verbalitást 30%-ban, a non verbális kommunikációt 70%-ban jegyzik meg, tartják fontosnak. Nem arra bíztatlak, hogy állandóan figyeld, kontroláld a body language-det, de a próbanap előtt gondold végig miből áll mindez, és mi jellemző rád. Vedd sorra a testtartásodat, gesztusaidat, mimikádat, és hogy mindez mit jelent számodra.
  9. E téren add szolid önmagad! Legyél ápolt, kevés smink is elég, ne a szombat esti bulizós cuccaidban menjél, de ne is a nagyestélyidben, vagy frakkodban. Inkább légy egy kicsit jobban öltözött a munkahelyi átlagnál, mint kicsit alulkalibrált. Hölgyeknek decens kosztüm, vagy blúz-nadrág, fiatalembereknek öltöny-nyakkendő. Mindkettő legyen visszafogott anyagában, szabásában, színeiben. A sárkányos tetoválásodat ne tedd közszemlére, vállig lógó fülbevalódat hagyd otthon, a hátközépig érő hajadat vágd le (fiúk), mosd meg és fogd be (lányok).

A munkanap végén otthon lazulj el, és gondold végig a napod. Mi sikerült jól, mi kevésbé, mi az, amin másnap (ha van olyan) érdemes változatnod, alakítanod. Ne ess pánikba, mindent lehet korrigálni (ha csak nem pofoztad fel a vezérigazgatót első nap)!

GYERE EL A MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZÉRE, MI SEGÍTÜNK!


A PROGRAMOKRÓL, TANÁCSADÁSOKRÓL ÉS ELŐADÁSOKRÓL BŐVEBB INFÓKAT ITT TALÁLSZ:

http://www.allasborze.bme.hu/

forrás:  FamaPR
www.famapr.hu

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.