Munka az ünnepek alatt? Veszélyes!

by | dec 13, 2012 | Hírek

Az emberek 40 százaléka az ünnepek alatt sem áll le a munkával. Legalább 3 órát töltenek munkahelyi dolgokkal naponta- számolt be róla egy ausztrál felmérés.

Elsősorban a kisvállalkozókra jellemző, hogy nem tudnak elszakadni a munkától még az ünnepi szezonban sem. A nagyvállalatoknál ez nem annyira jellemző, hiszen ilyenkor a partnereknél is megáll az élet- persze szakmája válogatja.

Veszélyes lehet azonban, ha nem hagyjuk magunkat legalább néhány napra kikapcsolni.

Egy melbourne-i vezető pszichológus szerint azok, akik az ünnepek alatt is dolgoznak, a kiégést kockáztatják. Ráadásul azzal, hogy nem tudunk elszakadni a munkánktól, a családunk és a barátaink is úgy érezhetik, nem elég fontosak számunkra ahhoz, hogy teljesen rájuk tudjunk figyelni, ezzel pedig az otthon töltött idő is elértéktelenedik, a családi kapcsolatok megromlásához vezethetnek a munkával töltött szabadnapok.

A pszichológus szerint fel kell tenni magunknak a kérdést: Miért dolgozunk az ünnepek alatt is?

A főnök elvárása, hogy dolgozzon az ünnepek alatt?

Sok cégnél bizonyos pozíció felett elvárás, hogy a munkatárs mindig elérhető legyen, esetleg nem lehet kikapcsolni a telefont, illetve érdemes a levelekre mihamarabb válaszolni.

Ha ilyen pozícióban vagyunk, illetve a cég elvárásai erre is vonatkoznak – még akkor is, ha nem lehetne-, reggelente intézzük el a levelezést. Keljünk kicsit korábban, mint a család többi tagja, és ne vesszünk el a részletekben. Nem kell terveket kidolgozni, dokumentumokat keresni, csatolni. Szorítkozzunk a lényegre. Mindenkinek meg kell értenie, hogy ünnepek vannak.

Érdemes “házon kívül üzenetet” beállítani. Aki még ezután is akar valamit, mert olyan sürgős, az úgyis fel fog hívni a válaszüzenetben lévő telefonszámon.

Válaszoljunk a legfontosabb levelekre, és ne gabalyodjunk bele egy-egy cikkbe, ami szembe jön velünk az interneten. Ezt megtehetjük bármikor, a családunkkal azonban nem tölthetünk mindig ennyi időt.

Ne feledje, ha kollégáit és főnökét is hozzászoktatja ahhoz, hogy szabadsága alatt is perceken belül válaszol az esetleges e-mailekre, később ezért nemhogy jó szót nem fog kapni, de valószínűleg egyszerűen elvárás lesz belőle.

 

Saját elvárás?

Ebben a gazdasági helyzetben a kisvállalkozóknak meg kell küzdeniük minden ügyfélért és partnerért. Ez érthető. Jelöljön ki magának minden nap egy órát, például 8-9-ig, és állítson be telefonján olyan hangposta üzenetet, amelyben arra kéri a telefonálót, hogy hagyjon üzenetet, vagy hívja vissza reggel 8 és 9 között (ekkor pedig be is kapcsolja a telefonját), és fogadja a hívásokat, valamint intézze el a céges levelezését is.

Így ugyan dolgozik, de nem okoz fennakadást a családi életében, mégis, a legfontosabb ügyekről nem marad le, és el is tudja azokat intézni.

Képtelen elengedni a munkát?

Vigyázat, a kiégés útján halad, ha nem képes elengedni a munkát még akkor sem, amikor szabadságon van. A folyamatos kontroll, a stressz, a kollégák állandó kérdezgetése nem vezet jóra.

Próbálja meg végre élvezni az ünnepeket! Még ha szereti is a munkáját, hagyjon fel vele pár napra, és így kipihenten, sokkal frissebben érkezhet vissza az irodába, és annál jobb teljesítményt nyújthat majd januárban.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!