Munka az ünnepek alatt? Veszélyes!

by | dec 13, 2012 | Hírek

Az emberek 40 százaléka az ünnepek alatt sem áll le a munkával. Legalább 3 órát töltenek munkahelyi dolgokkal naponta- számolt be róla egy ausztrál felmérés.

Elsősorban a kisvállalkozókra jellemző, hogy nem tudnak elszakadni a munkától még az ünnepi szezonban sem. A nagyvállalatoknál ez nem annyira jellemző, hiszen ilyenkor a partnereknél is megáll az élet- persze szakmája válogatja.

Veszélyes lehet azonban, ha nem hagyjuk magunkat legalább néhány napra kikapcsolni.

Egy melbourne-i vezető pszichológus szerint azok, akik az ünnepek alatt is dolgoznak, a kiégést kockáztatják. Ráadásul azzal, hogy nem tudunk elszakadni a munkánktól, a családunk és a barátaink is úgy érezhetik, nem elég fontosak számunkra ahhoz, hogy teljesen rájuk tudjunk figyelni, ezzel pedig az otthon töltött idő is elértéktelenedik, a családi kapcsolatok megromlásához vezethetnek a munkával töltött szabadnapok.

A pszichológus szerint fel kell tenni magunknak a kérdést: Miért dolgozunk az ünnepek alatt is?

A főnök elvárása, hogy dolgozzon az ünnepek alatt?

Sok cégnél bizonyos pozíció felett elvárás, hogy a munkatárs mindig elérhető legyen, esetleg nem lehet kikapcsolni a telefont, illetve érdemes a levelekre mihamarabb válaszolni.

Ha ilyen pozícióban vagyunk, illetve a cég elvárásai erre is vonatkoznak – még akkor is, ha nem lehetne-, reggelente intézzük el a levelezést. Keljünk kicsit korábban, mint a család többi tagja, és ne vesszünk el a részletekben. Nem kell terveket kidolgozni, dokumentumokat keresni, csatolni. Szorítkozzunk a lényegre. Mindenkinek meg kell értenie, hogy ünnepek vannak.

Érdemes “házon kívül üzenetet” beállítani. Aki még ezután is akar valamit, mert olyan sürgős, az úgyis fel fog hívni a válaszüzenetben lévő telefonszámon.

Válaszoljunk a legfontosabb levelekre, és ne gabalyodjunk bele egy-egy cikkbe, ami szembe jön velünk az interneten. Ezt megtehetjük bármikor, a családunkkal azonban nem tölthetünk mindig ennyi időt.

Ne feledje, ha kollégáit és főnökét is hozzászoktatja ahhoz, hogy szabadsága alatt is perceken belül válaszol az esetleges e-mailekre, később ezért nemhogy jó szót nem fog kapni, de valószínűleg egyszerűen elvárás lesz belőle.

 

Saját elvárás?

Ebben a gazdasági helyzetben a kisvállalkozóknak meg kell küzdeniük minden ügyfélért és partnerért. Ez érthető. Jelöljön ki magának minden nap egy órát, például 8-9-ig, és állítson be telefonján olyan hangposta üzenetet, amelyben arra kéri a telefonálót, hogy hagyjon üzenetet, vagy hívja vissza reggel 8 és 9 között (ekkor pedig be is kapcsolja a telefonját), és fogadja a hívásokat, valamint intézze el a céges levelezését is.

Így ugyan dolgozik, de nem okoz fennakadást a családi életében, mégis, a legfontosabb ügyekről nem marad le, és el is tudja azokat intézni.

Képtelen elengedni a munkát?

Vigyázat, a kiégés útján halad, ha nem képes elengedni a munkát még akkor sem, amikor szabadságon van. A folyamatos kontroll, a stressz, a kollégák állandó kérdezgetése nem vezet jóra.

Próbálja meg végre élvezni az ünnepeket! Még ha szereti is a munkáját, hagyjon fel vele pár napra, és így kipihenten, sokkal frissebben érkezhet vissza az irodába, és annál jobb teljesítményt nyújthat majd januárban.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.