Ötven év felett reménytelen?

by | jan 3, 2012 | Hírek

Vas megyében az álláskeresők csaknem egynegyede ötven év feletti, azok között azonban, akik egy éven túl sem találnak maguknak új munkahelyet, arányuk már meghaladja a 41,2 százalékot.

A munkáltatók, ha csak tehetik a fiatalabb munkaerőt választják a kínálatból, annak ellenére is, hogy az ötven felettiek közül sokan jelentős munkatapasztalattal bírnak, sok esetben többféle képzettséggel is rendelkeznek .

Az idősebb munkavállalók ma már korukra hivatkozva nem várnak – a versenyszférában nem is kapnak – több bért

, mint fiatalabb, esetleg pályakezdő versenytársaik, ennek ellenére a munkáltatók sokszor előítéletekkel fogadják a jelentkezésüket, mondván ők már nem terhelhetők annyira, kevésbé fogékonyak az újra, nehezebben képezhetők – vélekedett a munkaügyi szakember.

Rodler Tamás elmondta: a munkaügyi központ által támogatott tanfolyamokon megfigyelhető, hogy az elsősorban az alacsony iskolázottsággal rendelkezők képezhetőek nehezen, de ez nemcsak az ötven fölöttieknél probléma, hanem a fiatalabbaknál is.

A 2011-es év első tíz hónapjának adatai alapján 2.263 ötven év feletti álláskeresőt tartottak nyilván Vas megyében, közülük mindössze 66-an nem rendelkeztek nyolc osztályos általános iskolai végzettséggel, 697 álláskereső végzett általános iskolát, 26 valamilyen szakiskolát, 819 szakmunkásképzőt, 261 szakközépiskolát, 188 gimnáziumot, 77 technikumot, 100 főiskolát és 30 egyetemet.

A munkaügyi központok a TÁMOP 1.1.2. elnevezésű program keretében tudnak kifejezetten az ötven év felettiek számára segítséget nyújtani, ez a tanácsadást, önéletrajz írás oktatását is magában foglaló mentori szolgáltatást jelent, ami elmehet egészen addig is, hogy a mentor elkíséri a támogatottat az állásinterjúra.

A TÁMOP programban van olyan lehetőség is, hogy a munkáltató kapjon munkabér támogatást

 4 hónapig a bér és közterhei 100 százalékát, 4 hónapig a bér és közterhei 50 százalékát és 4 hónapig a közteher 100 százalékát vállalja át a program. Hazai forrásból maximum egy évig a bér és közterhei 50 százalékát kaphatja támogatásként a munkaadó – mondta el az igazgató.

A munkaügyi szakember szerint már akkor érdemes új álláslehetőségek után nézni, amikor valaki megérzi, hogy a munkahelye bizonytalanná válik. Váltani ugyanis mindig könnyebb, mint munkanélküliként állást keresni, adott esetben a munkáltatók is másképp ítélik meg a váltani igyekvőt, mint az állástalanná vált embert.

Olyan programokkal amely kifejezetten a munkahely megtartást támogatná, a munkaügyi központ jelenleg csak nagyon korlátozottan tud szolgálni. Egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy 2012-ben milyen új támogatási formák lesznek az ötven év felettiek számára – mondta. A nyugdíjkorhatár kitolódásával azonban ötven felettiek tábora egyre inkább növekszik. Éppen ezért lenne szükség célzottan az ő elhelyezkedésüket segítő új támogatási formákat találni – hangsúlyozta.

Szükség lenne arra is, hogy a munkaadókat valamilyen módon – akár járulékkedvezménnyel – érdekeltté tegyék abban, hogy ezt a korosztályt alkalmazzák. Mivel körükben jelentős a tartósan állás nélkül lévők száma, az államnak is többe kerülnek.

Az ötven fölöttiek számára a közmunkaprogram sem mindig kínál megfelelő lehetőségeket, hiszen fizikailag sem mindenki képes elvégezni azt a munkát, amelyet kínálnak. Éppen ezért szélesíteni kellene azoknak a feladatoknak a körét, amelyeket közmunkában el lehet látni – vélekedett a szakember.

Hr Portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.