Rosszabbra értékelik életüket a migránsok, mint a bennszülöttek?

by | máj 30, 2012 | Hírek

Az Európai Unió 15 országára kiterjedő felmérés szerint a bevándorlók, függetlenül attól, hogy milyen régóta élnek választott hazájukban, negatívabban értékelik élethelyzetüket, mint azok, akik helyben születtek.

A Gallup által készített felmérés során 6,6 pontosra értékelték élethelyzetüket a 15 európai uniós országban azok a megkérdezettek, akik a felmérés helyszínéül szolgáló országokban születtek és élnek. Velük szemben a bevándorlók 6 pont körüli értéket értek el azon a tízfokú skálán, ahol a tíz pont az elképzelhető legjobb életminőséget, a 0 pedig a legrosszabbat jelöli. A kutatási eredmény érdekessége, hogy az életminőség értékelésében nem játszik jelentős szerepet az, hogy a bevándorlók milyen régóta élnek választott hazájukban. Az újonnan jövők, vagyis azok körében, akik öt éven belül vándoroltak be a vizsgált országokba 5,9, az öt évnél hosszabb ideje ott élők esetében 6 pontos átlagot mértek a kutatók.

A Gallup kutatói az életminőségre vonatkozó skálát számos faktor, köztük a lakhatás, munkahely, családi, házastársi kapcsolatok, egészségügyi állapotra vonatkozó faktorok alapján állították össze.

A szakértők szerint az életminőség érzékelése általában a magasabb jövedelmi szinttel párhuzamosan javul, az adatok mégis azt mutatják, a hosszabb ideje beköltözött bevándorlók nem érzik jobbnak életüket újonnan jövő társaiknál, pedig anyagi helyzetüket jobbra értékelik náluk. Az újonnan jövők 14, a “régiek” 20 százaléka elégedett jövedelmével.

A Gallup szerint az adatok azt mutatják, hogy minél régebb óta él valaki egy adott országban, annál magasabb jövedelemre tehet szert. A két csoport közel azonos elégedetlenségét magyarázza viszont, hogy a helyben születettek jobb körülményekről számolnak be: esetükben 38 százalékos a jövedelmükkel elégedett válaszadók aránya. A helyiek körében ráadásul többen vannak, akik elégedettek életszínvonalukkal, és kevesebben azok, akik munkanélküliek vagy alulfoglalkoztatottak. Az adatok arra is rámutatnak, hogy az emocionális jólét is magasabb arányú a helyiek körében. Az újonnan érkezők körében vannak a legtöbben, akik a lekérdezést megelőzően aggodalmat, szomorúságot, haragot éreztek. A negatív érzeteket tapasztalók aránya a régebben beköltözők között alacsonyabb ugyan, de esetükben is magasabb, mint a bennszülöttek között.

A Gallup kutatása 25 ezer, 15 évnél idősebb válaszadó bevonásával Ausztriában, Belgiumban, Dániában, Finnországban, Franciaországban, Görögországban, Hollandiában, Írországban, Luxembourgban, Németországban, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban készült.

ELTE Társadalomtudományi Kar

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.