Sok nőt kényszerítenek szexmunkára

by | júl 12, 2012 | Hírek

Az Európai Uniónak (EU) nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a kényszermunka megoldására – hívja fel a figyelmet keddi közleményében a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO), amelynek becslése szerint csaknem 900 ezren dolgoznak kényszermunkásként az unió tagállamaiban.

Az ILO – az ENSZ szakosított szervezete – adatai szerint az EU-ban 880 ezren kényszermunkások – többségük uniós állampolgár -, 30 százalékuk szexuális kizsákmányolás áldozata.

A kényszermunka áldozatainak 58 százaléka nő – derül ki a közleményből. Az ILO kiemeli: a szexuális munkákra kényszerítettek többsége az Európai Unió tagállamainak valamelyikéből, illetve Közép- és Délkelet-Európából származik, de vannak latin-amerikai és ázsiai kényszermunkások is.

Beate Andrees – aki az ILO kényszermunka elleni küzdelemre létrehozott speciális akcióprogramjának vezetője – a közleményben kifejti: az Európai Unióban főként a mezőgazdaság, a háztartási munka, valamint az ipar és gyártás területén alkalmaznak kényszermunkásokat, akiket nem létező álláshelyekre kiírt, vonzó pályázatokkal csapnak be.

Az ILO emlékeztet arra, hogy bár az utóbbi években számos országgal – így például Portugáliával, Németországgal vagy Lengyelországgal – működött együtt a kényszermunka és a szexuális kizsákmányolás elleni harcban, további intézkedésekre van szükség.

A nemzetközi szervezet szerint külön hangsúlyt kell fektetni a felismerésre, az elkövetők perbefogására, valamint arra, hogy a gazdasági válság miatt ne növekedjen az áldozatok száma.

HR Portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!