Titkoljuk a munkahelyi románcukat?

by | jún 13, 2012 | Hírek

A többség szerint egy munkahelyi párkapcsolatnak nem kellene problémát jelentenie, mégis viszonylag ritkán vállalják fel Magyarországon.

Egy felmérés szerint a nemzetközi átlagnál toleránsabbak vagyunk ebben a kérdésben.
A Randstad Workmonitor 2012-es tavaszi kutatásában a magyar válaszadók 39 százaléka mondta azt, hogy a munkahelyén időről időre kialakulnak párkapcsolatok. Ez nemzetközi összehasonlításban viszonylag alacsonynak számít –– átlagosan 57 százalék számolt be kollégák közötti szerelmi viszonyról a 32 országra kiterjedő felmérésben, de többek között Kínában és Indiában 70 százalékos volt a munkahelyi párkapcsolatok előfordulásának gyakorisága. Az alacsony magyar arány arra is utalhat, hogy hazánkban az érintettek még gyakran titkolják a viszonyukat.

– Életünk jelentős részét töltjük a munkahelyünkön, így nem meglepő, hogy az itt kötött ismeretségek időnként szerelemmé alakulnak – árnyalta az eredményeket Varga Balázs, a cég marketing és PR vezetője. Az USA-ban például egy 2006-os kutatás szerint a vállalatok mintegy 30 százalékánál szabályzatban is rögzítették a munkavállalók randevúira vonatkozó előírásokat. – Magyarországon ez még kevésbé jellemző, elsősorban a multinacionális és nagyobb vállalatok esetében bevett gyakorlat – mondta Varga Balázs.

Nincs bajunk a szerelmesekkel

A felmérésben részt vevő magyar munkavállalók háromnegyede mondta azt, hogy egy munkahelyi románcnak nem kellene problémát jelentenie. Ezzel összhangban több mint 70 százalékuk gondolta úgy, hogy nem csökkentené a teljesítményét, ha egy kollégájával lenne viszonya. A felmérés szerint ugyan a megkérdezettek 40 százaléka áthelyezné a pár egyik tagját egy másik osztályra, azt viszont 88 százalék ellenezné, hogy valamelyik érintett kilépjen. – Ez arra utalhat, hogy maga a párkapcsolat ténye nem zavarja a kollégákat, inkább a kivételezést szeretnék elkerülni – magyarázta Varga Balázs. A magyarok egyébként nemzetközi szinten is toleránsnak számítanak: a lengyeleknél például 27 százalék szerint kellene távoznia a cégtől a pár egyik tagjának.

Nem csak szerelmek, igaz barátságok is születnek a munkahelyeken

Magyarországon a megkérdezettek 68 százaléka mondta azt, hogy közeli barátai is vannak a munkatársai között, 62 százalék pedig rendszeresen találkozik a kollégáival a munkaidőn kívül. A nemzetközi adatokhoz képest viszonylag kevesen, mindössze a válaszadók 23 százaléka gondolta úgy, hogy a közösségi média révén több kapcsolata van a munkatársaival – valószínűleg inkább személyes találkozókon vagy telefonon ápoljuk a kollegiális viszonyokat.

HR Portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.