Titkoljuk a munkahelyi románcukat?

by | jún 13, 2012 | Hírek

A többség szerint egy munkahelyi párkapcsolatnak nem kellene problémát jelentenie, mégis viszonylag ritkán vállalják fel Magyarországon.

Egy felmérés szerint a nemzetközi átlagnál toleránsabbak vagyunk ebben a kérdésben.
A Randstad Workmonitor 2012-es tavaszi kutatásában a magyar válaszadók 39 százaléka mondta azt, hogy a munkahelyén időről időre kialakulnak párkapcsolatok. Ez nemzetközi összehasonlításban viszonylag alacsonynak számít –– átlagosan 57 százalék számolt be kollégák közötti szerelmi viszonyról a 32 országra kiterjedő felmérésben, de többek között Kínában és Indiában 70 százalékos volt a munkahelyi párkapcsolatok előfordulásának gyakorisága. Az alacsony magyar arány arra is utalhat, hogy hazánkban az érintettek még gyakran titkolják a viszonyukat.

– Életünk jelentős részét töltjük a munkahelyünkön, így nem meglepő, hogy az itt kötött ismeretségek időnként szerelemmé alakulnak – árnyalta az eredményeket Varga Balázs, a cég marketing és PR vezetője. Az USA-ban például egy 2006-os kutatás szerint a vállalatok mintegy 30 százalékánál szabályzatban is rögzítették a munkavállalók randevúira vonatkozó előírásokat. – Magyarországon ez még kevésbé jellemző, elsősorban a multinacionális és nagyobb vállalatok esetében bevett gyakorlat – mondta Varga Balázs.

Nincs bajunk a szerelmesekkel

A felmérésben részt vevő magyar munkavállalók háromnegyede mondta azt, hogy egy munkahelyi románcnak nem kellene problémát jelentenie. Ezzel összhangban több mint 70 százalékuk gondolta úgy, hogy nem csökkentené a teljesítményét, ha egy kollégájával lenne viszonya. A felmérés szerint ugyan a megkérdezettek 40 százaléka áthelyezné a pár egyik tagját egy másik osztályra, azt viszont 88 százalék ellenezné, hogy valamelyik érintett kilépjen. – Ez arra utalhat, hogy maga a párkapcsolat ténye nem zavarja a kollégákat, inkább a kivételezést szeretnék elkerülni – magyarázta Varga Balázs. A magyarok egyébként nemzetközi szinten is toleránsnak számítanak: a lengyeleknél például 27 százalék szerint kellene távoznia a cégtől a pár egyik tagjának.

Nem csak szerelmek, igaz barátságok is születnek a munkahelyeken

Magyarországon a megkérdezettek 68 százaléka mondta azt, hogy közeli barátai is vannak a munkatársai között, 62 százalék pedig rendszeresen találkozik a kollégáival a munkaidőn kívül. A nemzetközi adatokhoz képest viszonylag kevesen, mindössze a válaszadók 23 százaléka gondolta úgy, hogy a közösségi média révén több kapcsolata van a munkatársaival – valószínűleg inkább személyes találkozókon vagy telefonon ápoljuk a kollegiális viszonyokat.

HR Portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!