Új, több milliós lakáskölcsön belügyi dolgozóknak

by | aug 30, 2012 | Hírek

Az új szabályozás szerint a legalább 2 éves szolgálati jogviszonnyal rendelkező, határozatlan időre kinevezett, továbbá a szerződéses hivatásos állományú dolgozó részére a belügyi szerv lakáscélú munkáltatói kölcsönt nyújthat többek között a dolgozó tulajdonába kerülő lakás építéséhez, vásárlásához, cseréjéhez, bővítéséhez, korszerűsítéséhez.

A kölcsön feltételei között szerepel többek között, hogy a lakás lakószobáinak száma és a lakás építési költsége, vételára megfelel a lakáscélú támogatásokról szóló jogszabályban meghatározott méltányolható lakásigény feltételeinek, továbbá a kölcsönfelvevő rendelkezik az összes költség legalább 20 százalékát kitevő önerővel, és vállalja, hogy a támogatási megállapodásban megállapított határidőben az építkezést megkezdi és befejezi.

Csak az a lakásépítés, -vásárlás, -bővítés és -korszerűsítés támogatható, amely abban a városban, községben vagy annak 60 kilométeres körzetében valósul meg, ahol a dolgozó munka- vagy szolgálati helye van.

Mindez azonban nem vonatkozik azokra a dolgozókra, akik a öregségi nyugdíjkorhatárt öt éven belül elérik.

A kölcsön mértéke főszabály szerint a tiszta építési költség, vételár 80 százaléka, de az ötmillió forintot nem haladhatja meg, lakásbővítés esetén a költség 80 százaléka, de három és fél millió forintot nem haladhatja meg, korszerűsítésnél szintén a költség 80 százaléka, de a másfél millió forintot nem haladhatja meg.

A kölcsön visszafizetésének időtartama lakásépítés, -vásárlás esetén legfeljebb 20 év, lakásbővítésnél legfeljebb 15 év, lakáskorszerűsítés esetén legfeljebb 10 év.

A kölcsönben részesült dolgozót belügyi szervnél folyamatosan eltöltött szolgálati jogviszonyának hossza alapján a kölcsön összegéből négyszázezer forintig terjedő kedvezmény illeti meg.

A belügyminiszter vezetése, irányítása vagy felügyelete alá tartozó szervekkel hivatásos szolgálati, közalkalmazotti jogviszonyban munkavállalókra – így többek között rendőrökre, büntetés-végrehajtási dolgozókra, továbbá a katasztrófavédelem és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, illetve Alkotmányvédelmi Hivatal állományára vonatkozó belügyminiszteri rendelet csütörtökön lép életbe.

 

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!