Valentin-nap: virágzik a szerelem a munkahelyeken

by | febr 14, 2012 | Hírek

Egy amerikai felmérés szerint a dolgozók csaknem negyven százaléka randevúzott már munkatárssal, sőt harminc százalékuk kollégájával kötött házasságot.

Valentin-nap közeledtével a CareerBuilder álláskereső portál készíttetett felmérést a munkahelyeken kialakuló szerelmi kapcsolatokról. A több mint hétezer, teljes állásban dolgozó amerikai felnőtt megkérdezésével készült vizsgálat szerint a válaszadók 38 százaléka karrierje során legalább egyszer, 17 százaléka legalább kétszer randevúzott már munkatársával. A kutatás szerint a megkérdezettek 30 százaléka munkahelyen megismert szerelmével kötött házasságot.

A Harris Interactive által bonyolított kutatás szerint a szerelmi kapcsolatok többségében a munkahelyi hierarchiában azonos szinten álló kollégák között alakulnak ki, de a kapcsolatok 28 százaléka esetében magasabb beosztású, 18 százaléka esetében pedig a közvetlen főnök volt a másik fél. Az eredmények szerint a nők inkább hajlanak arra, hogy magasabb beosztású kollégával találkozgassanak, mint a férfiak: előbbiek 35, utóbbiak 23 százaléka esetében fordult ez elő.

A kutatásból az is kiderül, hogyan indulnak e kapcsolatok. A megkérdezettek 13 százaléka szerint egy munkahelyen kívüli találkozás indította el a románcot, 11 százalék esetében az ebédszünetekben, 10 százalék szerint a túlórák során kerültek közelebb egymáshoz a felek. A kollégával randizók többsége nyíltan vállalta a kialakuló kapcsolatot, 37 százalék azonban jobbnak érezte titokban tartani.

A CareerBuilder szakértője szerint a munkahelyi románcok bármilyen helyzetben is alakulnak ki, és bárhová is vezetnek, mindig kényes helyzetet teremtenek. Fontos, hogy a dolgozó tisztában legyen azzal, munkahelye milyen irányelveket alkalmaz a munkatársak közötti kapcsolatokra, és mind a munkahely, mind a kapcsolat érdekében szükséges, hogy a felek meghúzzák a vonalat munka és magánélet között.

ELTE társadalomtudomány Kar

www.napi.hu

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!