Online álláskeresési tanácsok – Hogy jól csináld!

by | jún 25, 2013 | Álláskeresési tippek

Amikor minden online történik, nem lehet kikerülni az online álláskeresést sem. Sokan azonban nem szívesen küldik online az önéletrajzukat – félve attól, hogy jelentkezésük akár éppen a saját munkaadójukhoz futhat be, és sokan nem tudják, a jelentkezésen túl mivel gyorsíthatják meg álláskeresésüket.

Álláskeresés – Tudjuk, mit keresünk?

Amikor álláskeresésről beszélünk, első sorban arra van szükségünk, hogy tudjuk, mit keresünk. Ezt leginkább a végzettségünk és a tapasztalatunk keresztmetszete kellene, hogy meghatározza – hiszen e két szempontot veszik leginkább figyelembe a HR-esek. Először is tehát azt érdemes meghatározni, milyen területen tudnánk elhelyezkedni. Szedjük össze azokat a pozíció elnevezéseket, amelyek fedhetik azt a munkát, amelyet szeretnénk végezni. Ezek után bízhatjuk magunkat a Googlre, ami mindent lát – ugye csak be kell írni a pozíció nevét a keresőbe, ami kidobja az így elnevezett nyitott pozíciókat. De természetesen arra is van lehetőség, hogy állásportálokon böngésszünk – így a legtöbbször kategóriákra bontják a hirdetéseket, és már eleve szűkíthetjük a keresést. Itt átláthatóbb, rendszerezettebb pozíció-felsorolással találkozhatunk, mint a Google lista esetében.

Az online tulajdonságainak hála sikeresebben kereshetünk, ha szűkítjük a kategóriákat akár a szükséges tapasztalati szint, akár a helyszín szerint. Ezzel ugyanis megkíméljük magunkat azon állások átbogarászásától, melyek egyébként sem jöhetnek szóba.

A legtöbbször az adott cég honlapjára vagy munkáltatói profiljára is eljuthatunk, így még többet megtudhatunk leendő munkaadónkról az interneten keresztül – még mielőtt jelentkeznénk hozzájuk.

Regisztrálni avagy sem?

Ha tartós álláskeresők vagyunk, és eddig nem hoztunk létre álláskeresői profilt, akkor érdemes elgondolkodnunk azon a statisztikán, hogy a munkaadók közel fele – ahelyett, hogy álláshirdetést adna fel, és úgy keresné meg leendő munkatársát, – inkább az álláskeresők által feltöltött, és munkaadók számára elérhetővé tett önéletrajzok között szeretné megtalálni az új kollégát. Ha tehát feltöltjük az önéletrajzunkat, és megadjuk a szükséges jogokat, akár személyre szabott állásajánlattal is megkereshetnek minket a cégek képviselői.

cvo_frissits_900x450

Gyorsabb, mint a villám?

A villámnál talán nem gyorsabb az állásra való jelentkezés, de általában van állásértesítő funkció az álláskereső portálokon, melynek a lényege, hogy a legfrissebb állásajánlatokat- azonban a kategóriákban, melyeket beállítottunk illetve érdekeltek lehetünk, automatikusan megkapjuk az email fiókunkba. Tekintettel arra, hogy a HR-esek egy része a jelentkezés felénél már tudja, kit hív be személyes interjúra, egyértelmű, hogy a korábban jelentkezőket részesítik előnyben.

Az online jelentkezés mikéntje

Amikor online jelentkezünk egy állásra, a HR-es először az email címünkkel találkozik. Fontos, hogy egy komoly email címmel rendelkezzünk. A nyuszika@email.hu sajnos nem mutat rólunk túl pozitív képet, még ha otthon így is szólít minket legszívesebben kedvesünk. Név+keresztnév+számok, alulvonással elválasztva, vagy ennek valamilyen kombinációja megfelelő lesz, és akkor nem indulunk hendikeppel semmilyen pozíció esetében sem.

Annak ellenére, hogy az internetet legtöbben kapcsolattartásra használjuk, facebookozunk, a személyes terünkhöz tartozik, egy álláspályázatnak az interneten is komolynak kell lennie. A képünket ne a Facebookról halásszuk le, hanem készíttessünk profi/félprofi képet valamelyik ismerősünkkel egy semleges háttér előtt. Bulizós, vetkőzős képek tehát kizárva! Ugyanígy ügyeljünk a címzésre, az email stílusára is, mintha csak egy hivatalos kérelmet írnánk.

Amikor online jelentkezünk, az nem azt jelenti, hogy emailben is keresnek majd meg minket. Elképzelhető, hogy kapunk válaszüzenetet a cégtől, mely szerint megkapták pályázatunkat, esetleg azt is megírják, mikorra várható a jelentkezésük. De a HR-esek legtöbbször telefonon veszik fel a pályázókkal a kapcsolatot, így az online önéletrajzunkból se felejtsük ki a telefonszámot.

Az online álláskeresés valójában egyáltalán nem bonyolultabb, mint a papíros jelentkezés, sőt, sokkal több lehetőségünk van, amellyel rátalálhatunk az álommunkára, vagy éppen a munkáltatók találnak ránk. A fontos, hogy ugyanolyan körültekintően járjunk el itt is, mint amikor más módon keresünk állást.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.