Online álláskeresési tanácsok – Hogy jól csináld!

by | jún 25, 2013 | Álláskeresési tippek

Amikor minden online történik, nem lehet kikerülni az online álláskeresést sem. Sokan azonban nem szívesen küldik online az önéletrajzukat – félve attól, hogy jelentkezésük akár éppen a saját munkaadójukhoz futhat be, és sokan nem tudják, a jelentkezésen túl mivel gyorsíthatják meg álláskeresésüket.

Álláskeresés – Tudjuk, mit keresünk?

Amikor álláskeresésről beszélünk, első sorban arra van szükségünk, hogy tudjuk, mit keresünk. Ezt leginkább a végzettségünk és a tapasztalatunk keresztmetszete kellene, hogy meghatározza – hiszen e két szempontot veszik leginkább figyelembe a HR-esek. Először is tehát azt érdemes meghatározni, milyen területen tudnánk elhelyezkedni. Szedjük össze azokat a pozíció elnevezéseket, amelyek fedhetik azt a munkát, amelyet szeretnénk végezni. Ezek után bízhatjuk magunkat a Googlre, ami mindent lát – ugye csak be kell írni a pozíció nevét a keresőbe, ami kidobja az így elnevezett nyitott pozíciókat. De természetesen arra is van lehetőség, hogy állásportálokon böngésszünk – így a legtöbbször kategóriákra bontják a hirdetéseket, és már eleve szűkíthetjük a keresést. Itt átláthatóbb, rendszerezettebb pozíció-felsorolással találkozhatunk, mint a Google lista esetében.

Az online tulajdonságainak hála sikeresebben kereshetünk, ha szűkítjük a kategóriákat akár a szükséges tapasztalati szint, akár a helyszín szerint. Ezzel ugyanis megkíméljük magunkat azon állások átbogarászásától, melyek egyébként sem jöhetnek szóba.

Ha adott régióban keresünk állást, érdemes akár a helyi állásportálon keresni – a Debrecen környékiek például kereshetnek a Hajdujobs.hu oldalon, a szabolcsiak a Szabolcsjobs.hu-n, míg a Miskolc környékiek a Borsodjobs.hu-n, de a legnagyobb regionális állásportál-hálózat minden megyében megtalálható.

A legtöbbször az adott cég honlapjára vagy munkáltatói profiljára is eljuthatunk, így még többet megtudhatunk leendő munkaadónkról az interneten keresztül – még mielőtt jelentkeznénk hozzájuk.

Regisztrálni avagy sem?

Ha tartós álláskeresők vagyunk, és eddig nem hoztunk létre álláskeresői profilt, akkor érdemes elgondolkodnunk azon a statisztikán, hogy a munkaadók közel fele – ahelyett, hogy álláshirdetést adna fel, és úgy keresné meg leendő munkatársát, – inkább az álláskeresők által feltöltött, és munkaadók számára elérhetővé tett önéletrajzok között szeretné megtalálni az új kollégát. Ha tehát feltöltjük az önéletrajzunkat, és megadjuk a szükséges jogokat, akár személyre szabott állásajánlattal is megkereshetnek minket a cégek képviselői.

cvo_frissits_900x450

Gyorsabb, mint a villám?

A villámnál talán nem gyorsabb az állásra való jelentkezés, de általában van állásértesítő funkció az álláskereső portálokon, melynek a lényege, hogy a legfrissebb állásajánlatokat- azonban a kategóriákban, melyeket beállítottunk illetve érdekeltek lehetünk, automatikusan megkapjuk az email fiókunkba. Tekintettel arra, hogy a HR-esek egy része a jelentkezés felénél már tudja, kit hív be személyes interjúra, egyértelmű, hogy a korábban jelentkezőket részesítik előnyben.

Az online jelentkezés mikéntje

Amikor online jelentkezünk egy állásra, a HR-es először az email címünkkel találkozik. Fontos, hogy egy komoly email címmel rendelkezzünk. A nyuszika@email.hu sajnos nem mutat rólunk túl pozitív képet, még ha otthon így is szólít minket legszívesebben kedvesünk. Név+keresztnév+számok, alulvonással elválasztva, vagy ennek valamilyen kombinációja megfelelő lesz, és akkor nem indulunk hendikeppel semmilyen pozíció esetében sem.

Annak ellenére, hogy az internetet legtöbben kapcsolattartásra használjuk, facebookozunk, a személyes terünkhöz tartozik, egy álláspályázatnak az interneten is komolynak kell lennie. A képünket ne a Facebookról halásszuk le, hanem készíttessünk profi/félprofi képet valamelyik ismerősünkkel egy semleges háttér előtt. Bulizós, vetkőzős képek tehát kizárva! Ugyanígy ügyeljünk a címzésre, az email stílusára is, mintha csak egy hivatalos kérelmet írnánk.

Amikor online jelentkezünk, az nem azt jelenti, hogy emailben is keresnek majd meg minket. Elképzelhető, hogy kapunk válaszüzenetet a cégtől, mely szerint megkapták pályázatunkat, esetleg azt is megírják, mikorra várható a jelentkezésük. De a HR-esek legtöbbször telefonon veszik fel a pályázókkal a kapcsolatot, így az online önéletrajzunkból se felejtsük ki a telefonszámot.

Az online álláskeresés valójában egyáltalán nem bonyolultabb, mint a papíros jelentkezés, sőt, sokkal több lehetőségünk van, amellyel rátalálhatunk az álommunkára, vagy éppen a munkáltatók találnak ránk. A fontos, hogy ugyanolyan körültekintően járjunk el itt is, mint amikor más módon keresünk állást.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!