Tervezz! Ne csak keress, de találj is tudatosan állást!

by | aug 2, 2013 | Álláskeresési tippek

Tudatosság, agilitás, felkészültség, önbizalom, bátorság…. hosszan sorolhatnám, hogy mire van szükséged ahhoz, hogy sikeres álláskereső légy. Biztosan van már önéletrajzod, tudod, hogy kell pályázni, napról-napra érkeznek a postafiókodba az állásértesítő emailek az aktuális lehetőségekről, időnként részt veszel egy-egy interjún, de vajon szántál már időt arra, hogy átgondold, mitől lehetsz igazán sikeres? Neked van álláskeresői stratégiád? No, akkor üljünk le egy kicsit és gondolkodjunk… de most komolyan… hogyan lehetünk sikeresek?

 A Terv

Kell egy TERV, nem vitás! Tervezés nélkül mit sem ér az álláskeresés. Senkinek nem tanácsolom, hogy úgy kezdjen keresgélni, hogy ne legyen tisztában a saját kvalitásaival, hogy ne mérje fel reálisan, merre vezethet az út, legyen szó az első lépésekről, vagy újabb állomásról. Fogalmazd meg magadban, mi a célod és senki, semmi ne tántorítson el tőle. Lehet, hogy elsőre nem tudod, milyen eszközökkel érheted majd el, vagy kinek a támogatására lesz ehhez szükséged. Fogj egy papírt (oké, ha akarod, legyen word doksi) és írd fel magadnak, hogy mit szeretnél elérni. Űrhajós akarsz lenni, vagy multicég vezetője? Legyen így (persze azért legyen köze ennek a realitásokhoz)! Vésd fel magadnak és mindig ez lebegjen a szemed előtt. A TERV szóljon arról, hogyan éred el ezt.

 

Következetesnek lenni = menő!

Nem felejted el, ugye? Tartani magad az elhatározásodhoz! Innentől elkezdheted kitalálni, milyen köveket érdemes mozgatni, hogy megvalósítsd a tervedet (direkt nem használom az álom szót…ez így sokkal nyomatékosabb!). Építs kapcsolatokat! Járj nyitott szemmel a világban! Használd a közösségi médiát a kapcsolatépítésre! Menj el olyan eseményekre, ahol a szakmádban mérvadó szereplőkkel találkozhatsz! Legyél bátor és hagyd ott a névjegyed – értsd ezt most akár csak virtuálisan! Gondolkodj úgy, mint egy jó értékesítő: el kell adni valamiből a legjobbat. A legjobb álláskeresőt, a legjobb munkaerőt. Magadat. Legyen egy szakmai profilod, amit mindenhol következetesen használsz. Figyeld, ez a gyümölcs, ha ügyes vagy, hamar beérhet!

 

Légy magabiztos, de ne légy öntelt!

Meg tudod csinálni, oké, jó, ha tudod magadról, jó, ha tudatod másokkal, de azért légy alázattal a szakmád, a munkád, az eredményeid, a potenciális munkaadóid felé. Az évek során találkoztam sok-sok olyan energikus, mindenre elszánt fiatal frissdiplomással, akik elmondásuk szerint hegyeket is képesek lettek volna elmozdítani, épp csak azt hitték, rövid és egyenes az út a topvezetői székig. Hegyeket mozgatni nagyon klassz dolog – no, de azt nem a magas lóról szokták. Nem születünk menedzsernek. Értitek, mire gondolok. Ha az évek során bizonyítjuk szakmai rátermettségünket, ismerni fogják a nevünket. Róma sem egy nap alatt épült. Türelem! Lépdelj előre nagy határozottsággal, mutasd meg, hogy Te aztán tudod, mit akarsz, bizonyítsd be, hogy értesz, hogy jól értesz ahhoz, amiben jónak mondtad-mondod magad, és Te lehetsz a nr.1. a szakmádban. Bátorítalak, hajrá!

Összpontosíts!

Ha állást keresel, ez legyen a fókuszban. Legyenek igenis nagyívűek az ábrándjaid (most is direkt élek a fordulattal, mert a logika úgy diktálja, hogy az ábrándok, álmok, vágyak inspirálnak arra, hogy a céljainkért küzdjünk és tervezzünk ennek érdekében) és tegyél meg érte mindent. Ne várd, hogy mások oldják meg helyetted, ez a TE projekted. Hidd el, ha okosan és átgondoltan csinálod végig, nem is olyan keserves időszak ez: közben ismerkedhetsz (szakembereket, potenciális kollégákat, majdani versenytársakat), tanulhatsz (a munkaerőpiac sajátosságairól, a saját szakterületedről, a munkaadók elvárásairól, gyakorlottabb álláskeresőktől) és ha jól csinálod, sikerre válthatod a befektetett energiáidat.

Érdekes lehet: Álláskeresési módszerek, ha félénk típus vagy

Igyekezz mindig jókor, jó helyen lenni, lehetőleg mindazok szeme előtt, akik a jövőbeni boldogulásod szempontjából számíthatnak. Légy biztos magadban, légy agilis, ne hagyd, hogy eltántorítsanak a céljaidtól, ugyanakkor ne légy elbizakodott sem: egy olyan versenyben kell részt venned, ahol még nagyon sok, hasonlóan jól felkészült versenyző van jelen. Légy Te a legjobb stratéga és vidd véghez, amit eltökéltél: legyen tiéd a vágyott állás és bizonyítsd be, aki neked szavazott bizalmat, jó vásárt csinált veled!

Jól kimunkált terveket és izgalmas állásvadászatot kívánok Nektek, kedves álláskeresők!

 

Sarkadi Gabi
HR Tanácsadó

gabi.sarkadi@cvonline.hu
http://hu.linkedin.com/in/gabisarkadi

2013. július 31.

allasok-a-cvonline-oldalan

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.