A helyes férfiak több fizetést kapnak?

by | jan 9, 2013 | Hírek

A jó külső jóval magasabb fizetéssel járhat, mint a nem túl megnyerő: a különbség több mint egyharmad is lehet – áll egy ausztráliai tanulmányban.

Két ausztrál közgazdász vizsgálta a külső és a jó fizetés közti kapcsolatot. A tanulmány készítése közben arra jutottak, hogy az átlagosnál előnytelenebb külsejű férfiak fizetése 26 százalékkal alacsonyabb, mint az átlagé, míg a fessebb férfiaké 22 százalékkal magasabb annál Ausztráliában.

7 millióval többet keresnek a helyes pasik

Eszerint a megnyerő külsejű ausztrál férfiak átlagosan 81 ezer 750 dollárt, a csúnyák pedig csak 49 ezer 600-at visznek haza éves szinten. Azaz 7 millió forinttal többet kereshet az, aki jobban néz ki.

Nők esetében az eltérések szolidabbak és nehezebben mérhetők – mondja a két közgazdász.

“Hasonló az egész a politikusok fizimiskája és megválasztásuk esélye közti összefüggéshez. A jó külső jobban segíti a férfiakat, mint a nőket, mivel erős a sztereotípia, amely szerint egy nő nemigen lehet szép és okos egyaránt. Férfiak esetében ugyanakkor nincs +szőke nő+ szindróma” – idézte Leigh-t a The Sydney Morning Herald című ausztráliai lap.

(Leigh egyébként az Ausztráliai Nemzeti Egyetemet odahagyva politikai pályára lépett, és jelenleg parlamenti képviselő.)

Vezetők értékelték a férfiak fizetését

A külső és a fizetés közti kapcsolat vizsgálatához állásinterjúkkal megbízott vezetőket kérték fel a tanulmány készítői.

Fényképeket mutogattak nekik, és azt kérték, hogy értékeljék egy hatos skálán a képeken lévők vonzerejét. Meglehetősen egybehangzó lett az esztétikai megítélés. Ezek után már csak meg kellett nézni, hogy a konkrét személyeknek mennyi a fizetésük, illetve, hogy alkalmazták-e őket egyáltalán.

Az eredmények alapján a rútaknak 15 százalékkal kisebb az állásesélye, mint az átlagos külsejűnek, ugyancsak kevesebb közülük a nős, és igen kevés az olyan, akiknek a felesége is jó fizetést visz haza.

Álláskeresés a CV-Online.hu oldalon>>

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!