A munkahelyi szerelem szabályai

by | márc 7, 2013 | Hírek

Praktikusnak tűnik a munkahelyen szerelmet keresni, ám sok veszély is leselkedik a párokra. A csapat általában nehezen viseli a kollegiális kapcsolat intimmé válását, a főnök pedig a teljesítmény romlásától tart. Éppen ezért a cégek jelentős része kialakított politikát a munkahelyi románcok kezelésével kapcsolatban.

Életünk jelentős részét töltjük a munkahelyünkön, így nem meglepő, hogy az itt kötött ismeretségek időnként szerelemmé alakulnak.

Ennek ellenére a munkahelyi románc a HR osztályok rémálma. Sok esetben rossz hatással van a munkamorálra, amíg dúl a szerelem azért, mert elvonja a figyelmet a feladatokról, adott esetben kellemetlenül érintheti a többi kollégát. Ha pedig esetleg szakítással végződik a románc, egy plusz nehézséget kell leküzdeni mind munkaszervezés, mind a munkahelyi motiváció fenntartása területén.

Szabályozott érzelem
Éppen ezért a cégek jelentős része kialakított politikát a munkahelyi románcok kezelésével kapcsolatban. Az USA-ban például egy 2006-os kutatás szerint a vállalatok mintegy 30 százalékánál szabályzatban is rögzítették a munkavállalók randevúira vonatkozó előírásokat. “Magyarországon ez még kevésbé jellemző, elsősorban a multinacionális és nagyobb vállalatok esetében bevett gyakorlat ” – mondta Varga Balázs, a Randstad Hungary marketing és PR vezetője. A magyar Munka törvénykönyve nem tartalmaz erre vonatkozó szabályokat, a téma inkább a céges etikai kódexekhez tartozik. Vannak cégek, ahol tiltják a munkahelyi párkapcsolatot – elsősorban természetesen azt, ha főnök-beosztott viszony van a felek között, mivel így fennáll annak az esélye, hogy elfogult döntések születhetnek. A közigazgatásban például bár házastársak, illetve bejegyzett élettársak dolgozhatnak azonos szervezeti egységben, főnök-beosztott kapcsolat nem lehet közöttük.
Egyes nagyobb cégek szerződésben is rögzítik az erre vonatkozó előírásaikat és a munkavállaló aláírásával járul hozzá – hogy a cég szabályainak megfelelően – csak nem viszi be a magánéletét a munkahelyére, vagy egyenesen felmond, ha intim viszonyt ápolna egy kollégával. A nagy cégeknél sokkal szigorúbban veszik a munkavállalók közti érzelmi kötődést. A legtöbb helyen ennek nincs írásos nyoma, de informálisan mindenki tudtára adják.
Az ilyen jellegű problémákat általában a HR-eseknek vagy a közvetlen főnököknek kell elintézni, de van, ahol a vezérigazgató ül le személyesen beszélni a felekkel. Kis cégeknél, mivel itt közvetlenebb a viszony, és a hierarchia nem annyira merev, általában kisebb problémát jelent a munkahelyi szerelem. Ezeknél a vállalatoknál könnyebben és hamarabb meg tudják beszélni a munkatársak a felmerülő problémákat. Hivatalos felmondásra nem lehet ok a munkahelyen belüli kapcsolat, de a vállalatok a maguk módján próbálják megoldani az ilyen helyzeteket. Egy részük munkaszervezéssel választja szét egymástól a párokat. Más feladatot kapnak, vagy más osztályra helyezik őket, így a napi munka során nem találkoznak. Ez jó megoldás, mert legtöbbször a pároknak sincs kifogása ellene.

Mindenképp rizikós
A CareerBuilder szakértője szerint a munkahelyi románcok bármilyen helyzetben is alakulnak ki, és bárhová is vezetnek, mindig kényes helyzetet teremtenek. Fontos, hogy a munkavállaló tisztában legyen azzal, munkahelye milyen irányelveket alkalmaz a munkatársak közötti kapcsolatok vonatkozásában, és mind az álláshely, mind a kapcsolat érdekében szükséges, hogy a felek meghúzzák a vonalat munka és magánélet között.
Körbenézve néhány nagyobb cégnél dolgozó (stabil) párkapcsolati viszonyban lévő munkatársak körében, a HR Portal szakértői azt mondják, nincs könnyű dolguk azoknak, akik túljutva a felettesekkel való beszélgetésen elérték azt, hogy munkahelyükön társukkal együtt dolgozhassanak. Alapvetően a főnök-beosztott viszonyban irreális gondolat lenne párkapcsolati, netán házastársi viszonyról beszélni. Talán nincs szükség kifejteni bővebben mindazon akadályokat, amelyek a két fél útjába gördülnének a mindennapi munkavégzés során egy ilyen rendkívüli helyzetben. Azonos szinteken, illetve eltérő munkakörökben foglalkoztatott dolgozók között azonban akad olyan, akik sikerre tudták vinni, hogy munkaadójuk elfogadja kapcsolatukat. Ebben az esetben a megoldás a külön légtér, az eltérő felelősségi- és feladatkör lehet, illetve a minél ritkább lehetőség a találkozásra a munkaidőn belül. Fontos kihangsúlyoznunk a kollegák együttműködését is e tekintetben, mert máskülönben meddő próbálkozás zökkenőmentes munkahelyi légkör elérése. Ha a többiek ebben nem partnerek, sajnos nem lesz a párnak jövője az adott cégnél.
Persze azért előnyei is lehetnek a munkahelyi románcnak. A munkáltatók egy része a magas rizikófaktorok ellenére is inkább örülnek az efféle erős kollegialitásnak, mert bár lehet, hogy csak ideig-óráig, de hosszú távon is felerősíthetik egymás munkahelyi teljesítményét az érzelmi kapcsolatba bonyolódók. Előny lehet az is, hogy senkinek nem okoz gondot, ha a párja hazaviszi a munkahelyi problémákat, hogy egymást egyre jobban megismerve félszavakból is megértik egymást, ami hatékonyabbá is teheti közös munkájukat. Attól sem kell tartani, hogy a munkahelyi párkapcsolatban élők nehezményeznék, hogy nincs idejük a kedvesükkel lenni. Inkább a túl sok együtt töltött idő okozhat problémát…

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.