A munkahelyi szerelem szabályai

by | márc 7, 2013 | Hírek

Praktikusnak tűnik a munkahelyen szerelmet keresni, ám sok veszély is leselkedik a párokra. A csapat általában nehezen viseli a kollegiális kapcsolat intimmé válását, a főnök pedig a teljesítmény romlásától tart. Éppen ezért a cégek jelentős része kialakított politikát a munkahelyi románcok kezelésével kapcsolatban.

Életünk jelentős részét töltjük a munkahelyünkön, így nem meglepő, hogy az itt kötött ismeretségek időnként szerelemmé alakulnak.

Ennek ellenére a munkahelyi románc a HR osztályok rémálma. Sok esetben rossz hatással van a munkamorálra, amíg dúl a szerelem azért, mert elvonja a figyelmet a feladatokról, adott esetben kellemetlenül érintheti a többi kollégát. Ha pedig esetleg szakítással végződik a románc, egy plusz nehézséget kell leküzdeni mind munkaszervezés, mind a munkahelyi motiváció fenntartása területén.

Szabályozott érzelem
Éppen ezért a cégek jelentős része kialakított politikát a munkahelyi románcok kezelésével kapcsolatban. Az USA-ban például egy 2006-os kutatás szerint a vállalatok mintegy 30 százalékánál szabályzatban is rögzítették a munkavállalók randevúira vonatkozó előírásokat. “Magyarországon ez még kevésbé jellemző, elsősorban a multinacionális és nagyobb vállalatok esetében bevett gyakorlat ” – mondta Varga Balázs, a Randstad Hungary marketing és PR vezetője. A magyar Munka törvénykönyve nem tartalmaz erre vonatkozó szabályokat, a téma inkább a céges etikai kódexekhez tartozik. Vannak cégek, ahol tiltják a munkahelyi párkapcsolatot – elsősorban természetesen azt, ha főnök-beosztott viszony van a felek között, mivel így fennáll annak az esélye, hogy elfogult döntések születhetnek. A közigazgatásban például bár házastársak, illetve bejegyzett élettársak dolgozhatnak azonos szervezeti egységben, főnök-beosztott kapcsolat nem lehet közöttük.
Egyes nagyobb cégek szerződésben is rögzítik az erre vonatkozó előírásaikat és a munkavállaló aláírásával járul hozzá – hogy a cég szabályainak megfelelően – csak nem viszi be a magánéletét a munkahelyére, vagy egyenesen felmond, ha intim viszonyt ápolna egy kollégával. A nagy cégeknél sokkal szigorúbban veszik a munkavállalók közti érzelmi kötődést. A legtöbb helyen ennek nincs írásos nyoma, de informálisan mindenki tudtára adják.
Az ilyen jellegű problémákat általában a HR-eseknek vagy a közvetlen főnököknek kell elintézni, de van, ahol a vezérigazgató ül le személyesen beszélni a felekkel. Kis cégeknél, mivel itt közvetlenebb a viszony, és a hierarchia nem annyira merev, általában kisebb problémát jelent a munkahelyi szerelem. Ezeknél a vállalatoknál könnyebben és hamarabb meg tudják beszélni a munkatársak a felmerülő problémákat. Hivatalos felmondásra nem lehet ok a munkahelyen belüli kapcsolat, de a vállalatok a maguk módján próbálják megoldani az ilyen helyzeteket. Egy részük munkaszervezéssel választja szét egymástól a párokat. Más feladatot kapnak, vagy más osztályra helyezik őket, így a napi munka során nem találkoznak. Ez jó megoldás, mert legtöbbször a pároknak sincs kifogása ellene.

Mindenképp rizikós
A CareerBuilder szakértője szerint a munkahelyi románcok bármilyen helyzetben is alakulnak ki, és bárhová is vezetnek, mindig kényes helyzetet teremtenek. Fontos, hogy a munkavállaló tisztában legyen azzal, munkahelye milyen irányelveket alkalmaz a munkatársak közötti kapcsolatok vonatkozásában, és mind az álláshely, mind a kapcsolat érdekében szükséges, hogy a felek meghúzzák a vonalat munka és magánélet között.
Körbenézve néhány nagyobb cégnél dolgozó (stabil) párkapcsolati viszonyban lévő munkatársak körében, a HR Portal szakértői azt mondják, nincs könnyű dolguk azoknak, akik túljutva a felettesekkel való beszélgetésen elérték azt, hogy munkahelyükön társukkal együtt dolgozhassanak. Alapvetően a főnök-beosztott viszonyban irreális gondolat lenne párkapcsolati, netán házastársi viszonyról beszélni. Talán nincs szükség kifejteni bővebben mindazon akadályokat, amelyek a két fél útjába gördülnének a mindennapi munkavégzés során egy ilyen rendkívüli helyzetben. Azonos szinteken, illetve eltérő munkakörökben foglalkoztatott dolgozók között azonban akad olyan, akik sikerre tudták vinni, hogy munkaadójuk elfogadja kapcsolatukat. Ebben az esetben a megoldás a külön légtér, az eltérő felelősségi- és feladatkör lehet, illetve a minél ritkább lehetőség a találkozásra a munkaidőn belül. Fontos kihangsúlyoznunk a kollegák együttműködését is e tekintetben, mert máskülönben meddő próbálkozás zökkenőmentes munkahelyi légkör elérése. Ha a többiek ebben nem partnerek, sajnos nem lesz a párnak jövője az adott cégnél.
Persze azért előnyei is lehetnek a munkahelyi románcnak. A munkáltatók egy része a magas rizikófaktorok ellenére is inkább örülnek az efféle erős kollegialitásnak, mert bár lehet, hogy csak ideig-óráig, de hosszú távon is felerősíthetik egymás munkahelyi teljesítményét az érzelmi kapcsolatba bonyolódók. Előny lehet az is, hogy senkinek nem okoz gondot, ha a párja hazaviszi a munkahelyi problémákat, hogy egymást egyre jobban megismerve félszavakból is megértik egymást, ami hatékonyabbá is teheti közös munkájukat. Attól sem kell tartani, hogy a munkahelyi párkapcsolatban élők nehezményeznék, hogy nincs idejük a kedvesükkel lenni. Inkább a túl sok együtt töltött idő okozhat problémát…

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!