Honnan tudjuk, hogy a pályázó hazudik?

by | febr 5, 2013 | Hírek

Akár HR-esként akár az adott osztály vezetőjeként veszünk részt egy állásinterjún, érdemes tisztán látnunk a jelöltet. Lehet bármilyen kifogástalan a kinézete, lehet, hogy már a felvételiztetők dörzsölik a tenyerüket, milyen jó új kollégát találtak, de az igazság néha fáj, a pályázók pedig sokszor hazudnak. De honnan tudhatjuk?

Gesztusok

Az állásinterú gesztusairól sokat olvashattunk már – többek között a fejvakarás, a szemkontaktus hiánya vagy a száj gyakori érintése mind a hazugság jele lehet. Persze érdemesebb a testbeszédet mélyebben tanulmányoznunk, ha állásinterjúra készülünk – akár interjúztatóként, akár pályázóként. Ilyenkor ugyanis csokorban kell nézni a testbeszéd jeleit.És más “hazugságjelet előidéző” okok is lehetnek a háttérben.
Talán azért feszeng a jelentkező, mert túl szűk a szoknyája? Azért izzad a pályázó, mert túlsúlyos és hosszúujjú ing és zakó is van rajta?
Amennyire azonban a hazugság jelei megmagyarázhatók, annyira mímelhetők az igazmondás jelei.
A nyitott tenyér általában pozitív, nyílt és őszinte személyiséget tükröz. Ez a technika azonban tanulható. Habár nehezebben megy a hazugság nyitott tenyérrel, sokan legyűrik ezt az akadályt.

N legyünk restek utánanézni azoknak a dolgoknak, amiknek mi is utánanézhetünk az interneten vagy ismerősi körünkben. Valóban kapott díjat a jelöltünk? Többen készítették a pályamunkát, mégis magának zsebelte be az elismerést?
Stimmelnek az évszámok? A konferenciaprogramban tényleg benne van a neve? Vagy hírét se hallották? Vegyünk egy kis fáradtságot, hogy leellenőrizzük a jelöltet. Hazugság esetén így még időben mondhatunk nemet.

Eredmények

Kérdezzünk bele bátran a részletekbe. Hogyan érte el azt az eredményt? Kik segítették a munkájában? Hogyan szervezte a munkafolyamatokat?

Az eredmények bezsebelése egészen egyszerű, az eredmény kivitelezésében – különösen, ha ön  az adott szakterületen jártas – könnyen kilóghat a lóláb. Ne féljünk belekérdezni.

Referenciaszemély

Ha úgy érezzük, még mindig nem tiszta a jelöltünk, mert minden rostán átment, felhívhatjuk a megadott referenciaszemélyeket ellenőrzés gyanánt. Ha nem játszanak össze, nyert ügyünk van: megtettünk mindent a jelentkező átvilágítására. Persze, azonnal is kérhetünk egy új referenciaszemélyt, akit távozása után hívunk fel azonnal.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!