Jó főnök gén – Vezetőnek születni kell?

by | jan 16, 2013 | Hírek

Megtalálták a jó főnök génjét. Az rs4950 határozza meg a kutatók szerint, hogy kiből lesz jó vezető, és ki alkalmas inkább alkalmazottként dolgozni.

Brit kutatók (ki más?) fedezték fel a jó főnök gént, vagyis azt, amelyik öröklődik, és egyértelműen kapcsolatba hozható azzal, kiből lesz vezető, és kiből nem.

Természetesen a kutatók sem cáfolják, hogy a vezetői képességek tanulhatóak, és ezáltal is kibontakozhatnak, de a nagy lökést a főnökké váláshoz ez a gén jelenti állításuk szerint.

A genetika dönti el, főnök leszel-e

University College of London kutatói négyezer ember génmintáit vizsgálták meg, majd összevetették a munkájukról és a kapcsolati rendszerükről kapott információkkal. A munkahelyi vezetői szerepeket használták a vezetői magatartás mérőeszközeként, melyből kiderült, hogy a vezetői jellemvonások eltérései kapcsolatban állnak géntérképükkel.

“Azonosítottuk az rs4950 jelű gént, amely úgy tűnik összefüggésben áll a vezetői képesség öröklődésével nemzedékeken keresztül. Nagyjából igaz az az általános bölcsesség, amely szerint a vezetés készség, de azt is kimutattuk, hogy részben genetikai gyökerű” – mondta Jan-Emmanuel De Neve, a kutatás vezetője.

A tanulmány azt is sugallja, hogy korábbi nagy történelmi személyink génkódjában is megtalálható volt az rs4950-es kódjelű gén.

Természetesen a kutatásokat még folytatják, és a környezeti tényezőket (például a gyermek tanulási környezetét) is vizsgálni fogják, hogy bebizonyítsák, a jó főnök gén létezik.

Keressen munkát, vagy éppen főnök pozíciót a cvonline.hu oldalon>>

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!