Van megoldás a fiatalkori munkanélküliségre?

by | jan 14, 2013 | Hírek

Jelenleg nincs fontosabb probléma a fiatalok magas munkanélküliségénél, világszerte 75 millió fiatal állástalan, ami hatalmas gazdasági és társadalmi gondot jelent – mondta a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet (ILO) főigazgatója a fiatalok foglalkoztatásáról szóló szemináriumon.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és az ILO által szervezett eseményen Guy Ryder felhívta a figyelmet, hogy Európában csaknem 5,5 millió 25 év alatti munkanélküli van, a fiatalok munkanélküliségi rátája 22 százalék, ami a duplája a teljes lakosság körében mért számnak. Vannak országok, amelyekben nagyobb az esélye annak, hogy egy fiatal munkanélküli lesz, mint hogy állást talál – közölte.
Úgy vélte, különösen aggasztó a tartósan munkanélküliek helyzete, mert minél tovább marad munka nélkül egy álláskereső, annál nehezebb visszakerülnie a munkaerőpiacra. A fiatal munkanélküliek 30 százaléka tartósan, azaz több mint egy éve munkanélküli – tette hozzá.
Kiemelte, a munkahelyek minőségére is oda kell figyelni.

A fiatalok a legkiszolgáltatottabbak a munkaerőpiacon, az átlagosnál ötször nagyobb az esélye annak, hogy csak munkaerő-kölcsönzés révén kapnak állást, illetve csak bizonytalan munka vagy részmunkaidős állás jut nekik – mondta Guy Ryder.

Rendkívül sürgető problémáról van szó, amelynek megoldásával nem lehet várni. A kormányoknak, a munkaadóknak és a szakszervezeteknek is erőfeszítéseket kell tenniük, továbbá nemzeti és nemzetközi válaszokra is szükség van – hangsúlyozta a főigazgató.
Úgy fogalmazott, nincs általános megoldás, amely minden országban alkalmazható lenne. Foglalkoztatásbarát makrogazdasági politikát kell kialakítani, nagy hangsúlyt kell helyezni a készségfejlesztésre, és olyan programokra, intézkedésekre van szükség, amelyek kifejezetten a fiatalokra összpontosítanak.
Az ILO főigazgatója üdvözölte, hogy Magyarország felismerte a problémát és azonosította a kihívásokat. Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős uniós biztos arról beszélt, hogy minden korosztály áldozata az elhúzódó válságnak, de a fiatalokat különösen súlyosan érinti. Ugyanakkor jelentős különbségek vannak az egyes EU-tagállamok között, a stabilabb gazdaságú országokban – például Ausztriában, Hollandiában és Németországban – kevésbé aggasztó a helyzet, azokban a tagállamokban azonban, amelyeket az eurózóna válsága érzékenyebben érint – így Spanyolországban és Görögországban -, a fiatalok munkanélkülisége is nagyobb probléma.
Az általános munkanélküliségi szint és a fiatalok munkanélkülisége követte a gazdasági konjunktúra alakulását, és 2009-től drasztikusan megemelkedett – emlékeztetett. Megjegyezte, a fiatalok munkanélkülisége már korábban is meghaladta a többi korosztályét, de akkor még nem tulajdonítottak ennek túl nagy jelentőséget.
Arra is kitért, hogy az alacsonyabb képzettségűeket mindig súlyosabban érinti a válság, ezért fontos, hogy minél többen szerezzenek jó végzettséget. Az Európai Bizottság első válságkezelési csomagja 2011 végén jelent meg, ebben a fiatalok foglalkoztatásának segítését az EU egyik legfontosabb feladataként jelölték meg – idézte fel. Hozzáfűzte, emellett nagy hangsúlyt helyeztek a mobilitás támogatására, és arra, hogy a strukturális alapok forrásait hatékonyabban használják fel a fiatalok foglalkoztatásának előmozdítására.
A biztos hangsúlyozta, a bizottság csütörtökön Dublinban egyeztetett az ír kormánnyal, és Írország – amely jelenleg tölti be az EU soros elnöki posztját -, fontos feladatának tekinti a fiatalok munkanélküliségi helyzetének kezelését. Az unió polgárait is ez a probléma érdekli a leginkább, ennek megoldását tartják a legsürgetőbb kihívásnak – vélekedett.
Az NGM és az ILO szemináriumának célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatalok munkaerő-piaci helyzetét javító intézkedések szükségességére és sürgősségére. Az eseményen bemutatják a fiatalok foglalkoztatási helyzetének javítására irányuló ILO-, illetve EU-kezdeményezéseket, valamint a magyar kormány stratégiáit és intézkedéseit. A szeminárium lehetőséget kínál a nemzetközi tapasztalatok, legjobb gyakorlatok megismerésére, illetve a szociális partnerek és a civilek szerepének megvitatására a fiatalok foglalkoztatási helyzetének javításában.
A szemináriumra érkezett Guy Rydert hivatalában fogadta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere; tárgyaltak a fiatalok munkaerő-piaci helyzetéről, foglalkoztatáspolitikáról. A tárca közleménye szerint egyetértettek abban, hogy fontos a szociális partnerekkel való egyeztetés új rendszerének megerősítése, valamint hogy olyan szociális rendszer kiépítésére van szükség, amely munkaerő-piaci aktivitásra ösztönöz.

HR Portál

 

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.