Miért nem hívnak be állásinterjúra?

by | ápr 29, 2013 | Állásinterjú

A CV-Online.hu és társoldalai igen sok állásbörzén vettek részt a 2013-as szezonban, és az álláskeresőkkel találkozva bizony olyan kérdések merültek fel, melyek megválaszolásra szorulnak.

Sokan érkeztek hozzánk azzal a panasszal, hogy nem hívják be őket álláshirdetés útján interjúra, és hogy a meghirdetett pozíciókra szerintük csak kollégáik ismerősei kerülnek be.

Szerencsére ezt cáfolnunk kell, mert akár a mi adatbázisunkból kiválasztott jelöltektől, akár a munkaadókkal való kapcsolattartás során kiderül, a cégek többségének nincs meg előre az a személy, aki elfoglalja majd a megüresedett széket, és álláshirdetés útján is van lehetőség új állásra lelni.

Miért nem érkezik visszajelzés?

Bizonyos kategóriákban (például: adminisztráció) olyan túljelentkezéssel találkoznak a HR-esek, hogy nem győznek válaszolni a beérkező jelentkezésekre. Sajnos ez ellen álláskeresőként nem tehetünk semmit, és a cégeket sem érdemes ez alapján osztályozni. Egyet tehetünk: várunk. Hogy meddig? 2-3 hétig mindenképpen. Például négy hetes hirdetésnél már az első jelentkezőket elkezdik behívni, mert a cégek számára is fontos, hogy mihamarabb megtalálják adott pozícióra a megfelelő embert. Persze volt már példa arra is, hogy 1-1,5 hónap is eltelt a jelentkezés és a várva várt telefonhívás között.

Önéletrajz problémák

Még ma is előfordul- bár egyre kevesebbszer, hogy a jelentkezők kihagyják az elérhetőségüket az önéletrajzból. Olyan is fordul elő, hogy olyannyira a CV tartalmi részére koncentrálunk, hogy a telefonszámunkat, email címünket rosszul adjuk meg. Érdemes másokkal is átnézetni önéletrajzunkat, hiszen ez az első „találkozásunk” leendő munkaadónkkal, érdemes hát „kicsípni” magunkat.

Természetesen mindemellett használjuk az aktuális trendeknek megfelelő önéletrajz típust, és abban a formában közöljük adatainkat. A legjobb választás még mindig az amerikai típusú CV.

A HR-esek pedig még mai napig találkoznak kallódó önéletrajzokkal. Adjuk meg a pozíciót – az email tárgyában illetve a levél szövegében, ahová jelentkezünk, hogy nehogy elkeveredjen a CV-nk, és ha nem ér el a címzetthez azonnal, akkor is át tudják irányítani a cégen belül hozzá a jelentkezésünket.

Emellett ne felejtsük el csatolni a CV-t. Sajnos ha utólag csatoljuk az önéletrajzunkat, az rossz fényt vet ránk, hiszen a jelentkezésnél nem voltunk elég körültekintőek.

Ne rontsuk el egy rossz képpel a jól felépített CV-t. Szánjunk rá időt és energiát, és forduljunk profihoz, aki tudja, mely beállítás lesz a legjobb nekünk. A fénykép mögött legyen homogén háttér, és kerüljük az árnyékos képeket. A bulikban készülteket pedig jobb, ha azonnal elfelejtjük.

Releváns önéletrajz, releváns pozíció

Ha egy meghirdetett pozícióra jelentkezünk, vegyük figyelembe, hogy milyen elvárásokat támasztanak a jelölttel szemben. Ha az elvárások legalább a 80%-ának megfelelünk, beadhatjuk a jelentkezésünket. Tudnunk kell, hogy a munkáltatók szemében a releváns szakmai tapasztalat többet ér a végzettségnél, de természetesen vannak olyan pozíciók (például: mérnök, könyvelés), ahol elengedhetetlen bizonyos iskolai végzettséget igazoló dokumentum.

Így ha az álláshirdetésben leírt feladatok jó részével már volt szerencsénk foglalkozni, és a személyes elvárások is passzolnak hozzánk, érdemes jelentkeznünk.

Testre kell szabnunk az önéletrajzunkat. Egy ember ugyanis több pozícióra is alkalmas lehet. Ha mindenhez értünk, legalábbis mindent leírunk, azzal a HR-est elbizonytalaníthatjuk. Vegyük inkább górcső alá, melyek azok a feladatok, szakmai tapasztalatok, korábbi munkahelyek, amelyek passzolnak az adott pozícióhoz, és ezeket emeljük ki jelentkezésünkben.

Abban az esetben, ha a változtatások után sem érkezik visszajelzés az önéletrajzodra, érdemes szakemberhez fordulni- állásbörzéken, civil szervezeteknél és a munkaügyi hivatalokban is lehet segítséget kérni a jelentkezésekhez. Érdemes kihasználni az ingyenes lehetőségeket, hogy a jelentkezésünkre érkezzen visszajelzés.

allasok-a-cvonline-oldalan

 

 

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.