6 dolog, amit nem tudtál az online álláskeresésről

by | júl 18, 2014 | Álláskeresési tippek

gyengeseg-150Amikor az online álláskeresésről esik szó, majdnem mindenki a dolog klasszikus menetére gondol; megnézzük a hirdetést, jelentkezünk és várunk a visszajelzésre

Ez valóban így működik, de van néhány olyan műhelytitok, amit a felhasználók nem ismernek.

1. Az állások valódi száma

Amikor az álláskereső felnéz egy állásportálra, akkor több száz, vagy akár több ezer hirdetéssel is találkozhat. Ez rengeteg, de az interneten meghirdetett pozíciók száma nagyjából a fele a valóban megpályázható állások számának. Ennek az oka az, hogy egyes cégek nem hirdetnek, hanem a saját toborzójuk keres különböző adatbázisokból a saját szempontjai alapján.

ÉRDEKES: Cikkek “Álláskeresési tippek” témában

2. Mindenki ugyanazokból az adatbázisokból dolgozik

Amikor egy fejvadász, vagy hr-es elindít egy keresést, akkor a hirdetésre beérkező jelentkezőkön kívül máshonnan is toboroz. Főleg ingyenes, vagy fizetős adatbázisokat használnak, de ezek száma is véges. Ezért érdemes minél több tanácsadó céghez vagy állásportálhoz regisztrálni, mert így nagyobb eséllyel találnak rá az álláskeresőre.

3. A hiteltelen hirdetések ideje lassan lejár

Sajnos sokszor találkozunk olyan panasszal, hogy a hirdetés, amire jelentkezett az álláskereső, nem tartalmaz valódi adatokat, és úgymond “átverés”. Az állásportálok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek ezek kiszűrésére, hiszen egy ilyen hitelvesztést a mai szoros versenyben senki nem engedhet meg magának. Ha mégis találkoznánk ilyennel, jelezzük bátran a megfelelő szervnek.

4. Senki sem tökéletes

Regisztráció után az összes online portálon van lehetőség hírlevél, állásértesítő beállítására. Előfordul, hogy olyan állásokról kap értesítést az álláskereső, ami esetleg nem releváns a számára. Az email kiküldő rendszereket folyamatosan fejlesztik, hogy minél jobban megfeleljenek a felhasználók igényeinek. Legyünk türelmesek, ha észrevétel van, akkor azt jelezni kell az oldal üzemeltetőinek.

5. Technika vs. Ember

Bátran jelentkezzünk többször is, ha nincs eredménye. A jelentkezéseket ugyan egy számítógépes rendszer fogadja, de az önéletrajzokat emberek dolgozzák fel. Megesik, hogy a jelentkező anyaga vagy elvész az éterben, vagy nem jut el a HR-es kollegáig. Ha nem kapunk visszajelzést, és még fut a pozíció hirdetése, akkor megéri újra elküldeni a jelentkezést, hiszen ki tudja, lehet épp akkor kerül szem elé az anyagunk.

6. Nagy számok törvénye és fókusz

Nem szabad fennakadni azon a sajnálatos tényen, hogy a munkáltatók nagyon nagy része nem jelez vissza a pályázatokra. Folytassuk rendületlenül a jelentkezést, minél több helyre. Ugyanakkor figyelni kell arra, hogy tisztában legyünk azzal, hogy hová is küldtünk pályázatot. Egy egyszerű táblázat dátumokkal, megjegyzésekkel nagyban megkönnyítheti a dolgunkat és nem ér meglepetés ha éppen nem ugrik be, hogy ki és honnan hív minket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.