Így készülj fel: angol nyelvű állásinterjú

by | márc 4, 2024 | Állásinterjú, Álláskeresési tippek, Interjú, kiemelt, Önéletrajz és motivációs levél

Álláskeresőként biztosan te is szembesültél már vele, hogy az angol nyelvtudás mára alapvető elvárás a legtöbb multinacionális cég által kiírt álláshirdetésben. Ezáltal az angol nyelvű állásinterjú is elkerülhetetlenné vált egy pozícióra való jelentkezés során.

Ezeknek az interjúknak bár az elsődleges célja az, hogy leteszteljék, hogy milyen szinten beszélsz angolul, de közben azt is nézik, hogy mennyire vagy felkészült és rátermett az adott állás betöltésére. Mire figyelj hát, ha szeretnél alaposan felkészülni erre a fontos megmérettetésre, és megmutatni, hogy te vagy a legalkalmasabb a pozícióra?

angol állásinterjú

A nulladik lépés: CV és motivációs levél

Nem szabad elfeledkezni arról, hogy az állásinterjút megelőzi az önéletrajzod és a hozzá tartozó motivációs levél angol nyelvű megírása is, amely egy jó lehetőséget biztosít számodra arra, hogy már itt felhívd magadra a figyelmet.

Mindenképpen az adott állásra szabva írd meg mind a kettőt, kiemelve azokat a tulajdonságaidat, szakmai tapasztalatodat, amelyek alkalmassá tesznek téged a pozíció elnyerésére.

Azonnal megpályázható remote - távoli munkavégzéses állások:

InformatikaGyártás/TermelésMűszakiPénzügy/Számvitel | MUTASS TÖBBET >>

Nézz utána a cégnek, ahová jelentkezel!

Fontos, hogy legyél tájékozott, olvass utána a kiválasztott cégnek és munkakörnek is, mert gyakori kérdés szokott lenni a HR-esek részéről, hogy mit tudsz róluk. Ennek a legegyszerűbben a cég honlapján tudsz utánanézni. Ha létezik angol verziója is a honlapnak, akkor szerencsés vagy, mert így könnyen kigyűjtheted onnan a legfontosabb információkat angolul, és ezáltal megismerheted a cég szakmai szókincsét is.

Persze akkor sem kell kétségbe esni, ha angolul nincs elérhető adat az adott cégről. Ilyen esetben egy jó fordító program segítségével is hozzá tudsz jutni a szükséges szakmai kifejezésekhez. 

Készülj fel a leggyakoribb interjúkérdésekre angolul!

A legtöbb esetben ugyanazokra a tipikus interjúkérdésekre kell számítanod, amelyekre magyarul is válaszolnál, csak éppen ezekre a választ ki kell dolgoznod, és be kell gyakorolnod angolul is. Általában 10-15 olyan kérdés van, amelyek a leggyakrabban elhangzanak angolul is, így ha ezeket átnézed, és készülsz rájuk, már sokat tettél a sikered érdekében.

A legjobb, ha megtanulsz olyan szófordulatokat, kifejezéseket, amelyek segítségével beszélni tudsz a szakmai tapasztalatodról, a motivációdról, és azokról a készségeidről, amelyek miatt téged kellene választaniuk a pozícióra. Nem probléma, ha nem mondasz mindent tökéletesen, a nyelvtani hibák miatt sem aggódj! A lényeg, hogy bátran, magabiztosan és meggyőzően kommunikálj.

állásinterjú

Szánj időt a gyakorlásra!

Nem elég azonban csak kidolgozni a válaszaidat angol nyelven a legtipikusabb interjúkérdésekre, azokat be is kell gyakorolni, hogy az éles interjú során már ismerősnek éld meg a helyzetet ezáltal is csökkentve a stressz-szintedet. A leghatékonyabb módszer erre, ha megkéred egy ismerősöd, barátod, vagy egy erre szakosodott nyelvtanárt, hogy segítsen neked a felkészülésben, és szerepjátékos feladatokon keresztül begyakorolhasd az interjú szituációt. 

Ne akard túlbonyolítani a mondanivalódat!

Nem az a lényeg, hogy minél bonyolultabb és összetettebb angol mondatokat fogalmazz meg, hanem, hogy minél gördülékenyebben és folyékonyabban beszélj. Nem kell az összes igeidőt sem tudnod. Elég, ha csak azokat a szerkezeteket használod, amelyekben teljesen biztos vagy, és magabiztosan tudod őket alkalmazni.

Akkor se ijedj meg, ha esetleg nem jut valamilyen szó, kifejezés az eszedbe. Ilyenkor próbáld meg körülírni azokkal a szavakkal, amelyeket ismersz. Beszélj minél érthetőbben, tisztán. Ha pedig véletlenül nem értesz egy kérdést, nyugodtan kérd meg az interjúztatót, hogy ismételje el a számodra. Jobb visszakérdezni, mint teljesen irreleváns választ adni valamilyen témában. 

+1 jótanács telefonos és videós interjúk esetére

Amennyiben az angol nyelvű interjú telefonon keresztül történik, ki is nyomtathatod az előre kidolgozott válaszaidat, és az interjú alatt belenézhetsz ezekbe. Ez a kis segítség megnyugtathat, ha annyira ideges lennél, hogy nem jutna eszedbe valamilyen lényeges információ angolul.

Abban az esetben pedig, ha videós interjún kell részt venned, akkor a kidolgozott válaszaidat a számítógépedre is felrakhatod, és a megnyitott file-ba az interjú alatt is belekukkanthatsz. Legtöbbször nincs szükség képernyőmegosztásra, így nem látható, hogy pontosan mit is nézel a géped monitorján. 🙂

Ha ezeket az útmutatásokat követed, sokkal magabiztosabban leszel képes egy angol nyelvű interjún szerepelni, és nagyobb eséllyel elnyerni a megpályázott pozíciót.

Sok sikert, és eredményes angol állásinterjúkat kívánok!

Farkas Andrea vagyok, üzleti angol nyelvtanár, közgazdász, nyelvi coach, a Tárgyalj Magabiztosan Angolul Mentorprogram alapítója. Vezetőknek, gazdasági szakembereknek segítek a sikeres üzletkötésben, karrierlépésben a tárgyalási és kommunikációs készségeik angol nyelvű fejlesztésével. Az elmúlt 18 évben az üzleti szféra számos területéről dolgoztam együtt eredményesen tanítványokkal (IT, marketing, logisztika, pénzügy, jog, sales, beszerzés, HR). A mentorprogramom keretében személyre szabott szakmai tananyaggal, 100%-ban beszédcentrikus órákkal, hatékony tanulási technikákkal és nyelvi coachinggal támogatom az ügyfeleimet céljaik elérésében.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.