Aktív vs. passzív álláskeresés

by | szept 26, 2014 | Álláskeresési tippek

aktív és passzív feliratú útjelző táblák2014. Már csak egy-egy tapasztaltabb ismerőstől tudjuk, hogy a régmúlt időkben még általános volt, ha valaki egész életét egyetlen munkaadónál töltötte le.

Mára a gazdasági helyzet, a piaci igények és az egyéni érdekek miatt is lerövidült az egy munkahelyen eltöltött idő. Emellett párhuzamosan egyre nehezebbé vált a munkakeresés és találás. Mit tehetünk azért, hogy megkönnyítsük saját helyzetünket?

Aktív álláskeresés során mindenképp szükségünk van egy új állásra. Ilyenkor naponta megnézzük a legfrissebb hirdetéseket, majd ha az elvárások és az igényeink találkoznak, jelentkezünk. Javasoljuk, hogy minél szélesebb körben keressünk, használjuk akár a Facebook-ot is, tudassuk ismerőseinkkel, hogy álláskeresővé váltunk. Emellett érdemes regisztrálni és jelen lenni a LinkedIn-en is, amely egy üzleti közösségi hálózat, ahol a potenciális munkáltatókkal találkozhatunk. Célszerű minél több adatot, munkatapasztalatot kitölteni, és ha van rá mód, akkor korábbi munkaadóinktól ajánlásokat kérni.

 

Passzív álláskereséskor kicsit más a helyzet. Ilyenkor nem sürget minket az idő, van munkahelyünk, de nyitottak vagyunk új lehetőségekre. Azonban ilyenkor is célszerű állásportálokra feltölteni az önéletrajzunkat és mindig frissíteni az adatainkat LinkedIn-en. Fontos tudni, hogy a nyitott pozíciók fele nincs meghirdetve. Ezekre a betöltendő állásokra a vállalatok különféle adatbázisok alapján keresnek embert. Ilyen például az állásportálokra, fejvadász cégekhez feltöltött profilok, önéletrajzok és a közösségi oldalakra feltöltött információk.

ÉRDEKES: A passzív álláskeresés is lehet sikeres?

Bármelyik csoportba is tartozunk, aktív vagy passzív álláskeresők vagyunk, egy dolgot mindkét csoportnak szem előtt kell tartania: legyünk elérhetőek! Minél több helyre regisztráljunk és minél több, releváns adatot osszunk meg magunkról, hogy leendő munkaadóink megtalálhassanak minket. Bármennyi tapasztalattal is rendelkezünk, bármilyen korosztályba is tartozunk, ódzkodhatunk a közösségi médiától, tény azonban, hogy napjainkra szerves részévé vált a karrierépítésnek.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.