Álláskeresés pályakezdőként – 5 tipp a sikerhez

by | jún 24, 2014 | Álláskeresési tippek

palyakezdo-allaskereses-150Örök dilemma az álláspiacra újonnan belépő fiataloknak, hogy miként keltsék fel az érdeklődést maguk iránt, azonban a cégek jelentős része tapasztalt szakembert keres – de legalábbis előnyben részesíti a releváns gyakorlattal rendelkező jelölteket. További nehezítő körülmény, hogy a saját korosztályukkal is versenybe kell szállniuk, hiszen a nyár kezdetével rengeteg pályakezdő jelenik meg a munkaerő-kínálatban. Milyen megoldások, fortélyok, praktikák léteznek erre a problémakörre? Erre keressük most a választ tippjeink segítségével.

A diákmunka is munka!

Többen elvétik azt a hibát, hogy úgy gondolják, csak az számít munkatapasztalatnak, amit a diploma megszerzése után szereznek, holott sok esetben ez nem igaz. Számtalan olyan diákmunka, vagy iskola mellett végzett rendszeres munka adhat olyan mértékű tudást, tapasztalatot, amit a későbbi álláskeresésnél kamatoztathatunk. Érdemes tehát az önéletrajzban feltüntetni a diákévek alatt végzett munkákat, főleg ha azok nemcsak a kötelező szakmai gyakorlatot tartalmazták.

Nevezzük meg a főbb feladatokat is!

Ügyeljünk arra, hogy a CV-be ne csak a betöltött pozícióneveket írjuk be, hanem néhány bekezdésben foglaljuk össze a főbb feladatokat. Ebből a leendő munkaadó is képet kap arról, hogy mely területeken van már jártasságunk. Nem feltétlenül szükséges odaírni, hogy diákmunkaként végeztük az adott pozíciót, hiszen ez a jövőbeli munkaadónk szemszögéből nem releváns információ.

Kérjünk ajánlást!

Annak érdekében, hogy növeljük esélyeinket a rutinosabb pályázókkal szemben, lehetőség szerint kérjünk ajánlást korábbi felettesünktől. Ez egy kiváló módszer arra, hogy bizalmat építsünk a HR-es szemében, esetleg ellenérzéseit csökkentsük. Az ajánlólevél legyen lényegre törő, csak igazságot tartalmazzon, illetve ne legyen túl ömlengős.

ÉRDEKES: Profitálj a szakításból: mondj fel okosan!

 

Ápoljuk-építsük kapcsolatrendszerünket!

Akár a középiskolai, akár a későbbi évek során megismert barátokat, ismerősöket nyugodtan keressük meg álláskeresési szándékunkkal! Sosem tudhatjuk, hogy milyen lehetőség adódhat valamelyik ismerősünk munkahelyén, azt pedig ugye nem kell részletezni, hogy mennyi előnyhöz jut még ma is az a pályázó, aki ismerősén keresztül jelentkezik egy állásra.

A közösségi médiát használjuk álláskeresésre (is)!

Tekintsük a Facebook-ra úgy, mint lehetséges álláskeresési eszköz, ne csak élményeinket osszuk meg rajta, jelezzük itt is álláskeresési szándékunkat, a sok megosztás munkát hozhat! Lájkoljuk és kövessük az általunk preferált cégek oldalait, bármikor akadhat egy éppen nekünk való munkalehetőség. Regisztráljuk a LinkedIn-re is, hiszen ez a legmegfelelőbb platform arra, hogy megmutassuk magunkat a cégek vezetőinek, HR-eseinek. Minél részletesebben töltsük ki profilunkat, ezt követően csatlakozzunk szakmai körökhöz, ez egy kiváló lehetőség arra, hogy ízelítőt adjunk szakmai tudásunkból a munkaadóknak.

ÉRDEKES: Így bukhatod el az állást a Facebook miatt

Nem titok, hogy pályakezdőként valóban nehezebb ma munkát találni Magyarországon, mint néhány év munkatapasztalattal rendelkezők, de a visszajelzések azt mutatják, hogy aki élelmes, céltudatos és tud élni a modern technika vívmányaival, illetve kellő energiát fordít arra, hogy kapcsolatrendszert építsen, igenis jó eséllyel indul az állásokért folyó harcban.

 

Sziller Viktória
HR Tanácsadó

 

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.