Álláspályázati tippek kezdő álláskeresőknek

by | dec 29, 2014 | Álláskeresési tippek

villanykörtét tartó kézAmikor először életében, vagy sokévnyi munkaviszony után kerül valaki álláskereső helyzetbe, sokszor azt sem tudja, hogyan kezdjen hozzá az álláskereséshez, hiszen régen, vagy sosem csinált még ilyet. Íme egy rövid útmutató a kezdetekhez:

1. A legfontosabb: munkaerő-piaci ismeret

Azért nem az önéletrajzírással kell kezdeni, mert azt úgy kell megírni, hogy passzoljon a szóba jöhető munkáltatók igényeihez. Ezeket az igényeket pedig álláskeresőként az álláshirdetésekből tudjuk felmérni. Az álláskeresői lét első 2-3 napja tehát csak azzal teljen, hogy álláshirdetéseket keresel, olvasol. A te szakterületeden hogyan fogalmaznak? Mik az elvárások? Mik a kiírt feladatok? Böngészés közben persze azokat, amiket megpályáznál, már mentsd el, jelöld meg könyvjelzővel, a következő napokra, amikor már jelentkezéseket kell beadnod. Az álláshirdetések böngészése később legyen napi rutin.

2. Linkedin profil

Még mindig nem önéletrajzot írunk, mert a Linkedin az a hely, ahol folyamatosan keresnek új jelölteket a munkáltatók, toborzók, így a Linkedin profilnak rendben kell lennie. Ez nem vesz el, csak 1-2 órát az idődből. Az álláshirdetésekből láttad, milyen feladatok fontosak mostanában a te szakterületeden, ha ilyen tapasztalataid vannak, akkor azok szerepeljenek a Linkedin profilban.

3. Önéletrajz-írás

Kell egy alap önéletrajz, amit majd az adott álláshirdetésekhez alakítasz minden esetben. Ezt az alapot vázlatnak kell használni, soha sehová nem lehet kiküldeni a maga teljességében. Fogj egy neked tetsző önéletrajz-sablont, töltsd ki úgy, hogy minden, amit valaha csináltál, tapasztaltál munkád során, legyen benne.

4. Álláspályázatok írása

A következő napokban folyamatosan pályázni kell, ez napi rutinná kell, hogy váljon. Igazítsd a megjelölt álláshirdetésekre az önéletrajz vázlatod! Az álláshirdetésben kiírt feladatokat hagyd benne, a fejezetek sorrendjét, a felsorolásokat annak megfelelően változtasd, mit tart fontosnak a hirdető. (További tippek az önéletrajzok testreszabásához itt)

Az álláspályázat nemcsak önéletrajzból, de motivációs levélből is áll. Ha nem kérik, akkor is jó leírni egy külön levélben azokat az érveket, amik leginkább melletted szólnak, amiért érdekel téged az adott állás.

5. Állásportálok

Ha erre a napra már kifogytál a megpályázható hirdetésekből, akkor az állásportálokra regisztrálás legyen a következő lépés. Ne riasszon el a hosszú adatlap, elég egyszer nagyon pontosan kitölteni. A legtöbb helyen önéletrajz is csatolható, több példány is. Mindenképpen érdemes magyar és idegennyelvű önéletrajzokat csatolni, ha van lehetőség, külön fényképet is. Az önéletrajz a vázlat rövidített formája legyen: lehet kissé általánosabb, de legyen benne minden tudásod, hiszen ilyenkor nem tudhatod, kik találnak majd rád, és vajon mi lesz nekik a fontos.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.