Az 5 legfontosabb kérdés-válasz, ha külföldi munkát keresel

by | máj 12, 2014 | Álláskeresési tippek

Jó ideje a hírek középpontjában áll a fiatalok külföldre vándorlása. Ennek okaival most nem foglalkozunk, de összeszedtem pár gondolatot, hogy ha ilyen döntést hozol, akkor mire érdemes odafigyelni, illetve, hogy mire készülj.

Hol keressek?

Külföldi munkákat ma már ugyanazokkal a módszerekkel tudsz keresni, mint belföldi pozíciókat. Nézd meg az online állásportálok kínálatát, ahol számos lehetőséget találsz. A cvonline.hu-n is külön kategória tömöríti ezeket a lehetőségeket.

Felsőfokú végzettségem van – kint is pályázhatok ilyen pozícióra?

Természetesen igen, de arra számíts, hogy sokkal kisebb eséllyel tudsz elnyerni egy ilyen munkát, mint a helybeliek. A nyugat európai országokra (is) jellemző, hogy a nagyobb felelősséggel járó pozíciókat helyi állampolgárokkal töltik be. Ennek ellenére megfelelő szakmai háttérrel és nyelvtudással megvan a reális esélyed az elhelyezkedésre.

Érdekes lehet: Külföldi munka – Mire számítson, aki nyugatra készül?

kulfoldi-allasok-kerdesek-600

Fizikai munkát is vállalnék – megéri?

Iskolai végzettségtől függetlenül sokan döntenek úgy, hogy kétkezi munkát vállalnak. Csak olyan cég szervezésében vállalkozz ilyenre, amely már rendelkezik tapasztalattal ezen a téren. Sajnos sok olyan cég tevékenykedik a piacon, amelyek a gyanútlan munkavállalók kifosztásával foglalkoznak. Nézz utána az adott cégnek az interneten, olvass fórumokat, kérdezősködj. A kiutazásra mindenképpen szánj némi pénzt, és persze az étkezésre is. Ahány cég, annyi megoldás létezik. Van, ahol besegítenek az útiköltségbe, van ahol a szállást biztosítják stb.

Legyen munkaszerződés?

Ennek megléte kulcsfontosságú, hiszen minden részletet ez a dokumentum rögzít. Ha bármilyen sérelem ér, csak ezzel tudsz bármilyen kompenzációt kérni.

Érdekes lehet: Külföldi munka – Hogyan lesz biztonságos?

Hol tájékozódjak?

Keress adatokat az adott országot illetően. Légy tisztában azzal, hogy a fizetésedből mit és mennyiért engedhetsz meg magadnak odakint. Külföldön sincs kolbászból a kerítés. Hiába több a fizetés, az élet is drágább. Ha neked a pénzgyűjtés a cél, akkor csak olyan munkát szabad elvállalni, ami megéri, amiből tudsz hazahozni.

 

Kovács Tamás
HR tanácsadó

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.