Hogyan határozzuk meg a fizetési igényt?

by | júl 25, 2014 | Álláskeresési tippek

gyengeseg-150A jelentkezések és az állásinterjúk egyik legnehezebb része a fizetési igény meghatározása

A jelentkezőkben; általában jogosan, van egy félelem attól, hogy vagy túl sokat, vagy túl keveset jelölnek meg fizetési igénynek és ezzel befolyásolják a helyzetüket a felvételi eljárásban. A következő néhány pontban összeszedjük azokat a tippeket, módszereket, amelyekkel könnyíteni lehet ezt a helyzetet.

1. Tájékozódjunk az adott iparágról

Akár új, akár a régi területünkön pályázunk, mindenképpen fontos, hogy ismerjük az aktuális trendeket, fizetési sávokat. Az interneten számos cikk, fórum és kutatás segíthet bennünket. A legelső lépés, ha egy fizetési kalkulátorral meghatározzuk, hogy a tapasztalatunkkal és végzettségünkkel mennyi fizetést kérhetünk.

ÉRDEKES: Cikkek “Álláskeresési tippek” témában

2. Gondolkozzunk sávokban

Egy konkrét összeg bemondása nem feltétlenül célravezető. Határozzunk meg egy olyan keretet, amelyen belül elfogadható lehet a bér. Legyünk azonban körültekintők, mert minél szélesebb ez a sáv, annál nehezebb ez alapján kategorizálni egy jelentkezőt.

3. Ne adjuk alább

Bármilyen szakmában is vagyunk érdekeltek, a jelentkezések előtt számoljuk ki, hogy mekkora az az összeg, amiből kompromisszum nélkül meg tudunk élni. Nyilván, ha munkahelyet váltunk, akkor nem szeretnénk kevesebb fizetést kapni az új helyen sem. Ez egy fontos szempont, csak akkor hagyjuk figyelmen kívül, ha tapasztalatszerzés céljából szeretnénk elvállalni az adott állást.

4. Vállaljuk az igényünket

A munkaerő és a munkáltató kapcsolata mindig kétoldalú. A munkaadó adja a fizetést, de mi vagyunk azok, akik bérbe adjuk a munkaerőnket. Tehát ne féljünk bérigényként megadni azt az összeget, amire vágyunk. A magabiztosság sosem hátrány, kiváltképp akkor, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mennyit ér a munkánk.

5. Legyünk kompromisszumkészek

Manapság a klasszikus bértárgyalás sajnos kezd kimenni a divatból. Sok a nyitott pozíció, de még több a munkakereső. Ha úgy határozzuk meg az igényt, hogy belefér 10-15 ezer forint pluszban vagy mínuszban, akkor nagyjából be tudjuk védeni magunkat, és beleférünk abba a kijelentésbe, hogy alkuképes a fizetési igény.

Ezeken kívül érdemes megkérdezni barátokat, volt kollegákat, hogy egy adott területen ők mit tartanak reálisnak. Még szerencsésebb, ha a megkérdezett ember annál a cégnél dolgozik, ahová jelentkezünk, vagy legalább hasonló területen. Erre persze kicsi az esély, de a közösségi hálók remek lehetőséget nyújtanak az ilyen jellegű információgyűjtésre.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.