Hogyan keress munkát, ha van állásod?

by | okt 27, 2014 | Álláskeresési tippek

 létrán távcsővel a távolba néző öltönyös férfiAmikor valaki nem munkanélküli létből keres állást, leginkább kétféle oka lehet erre: 1. a meglévő állásával nem elégedett, és valami jobbat, mást keres 2. pontosan tudja, hogy az állása hamarosan véget ér (rossz helyzetben van a cége, lejár a szerződése, elviselhetetlen számára a munkahelyi hangulat stb. A két helyzet két különböző hozzáállást kíván.

Ha valaki nem elégedett a jelenlegi állásával, át kell gondolnia, tud-e ezen változtatni álláskeresés nélkül. Pl. fizetésemelést kérni, jobb munkakörnyezetet kérni és teremteni, ha kiégett, új feladatot kérni a vezetőitől, esetleg cégen belül másik pozíciót keresni. Ezek – ha a vezetői nyitottak rá – elégedettséget hozhatnak, és ezzel az álláskeresés kockázatát el is kerülte.

ÉRDEKES: 10 tanács, hogy sikeres legyen a karriered

Amikor az állásváltás a megoldás, a körültekintő, átgondolt cselekvés a legfontosabb. A kapkodás, a pánik még rosszabb helyzetbe sodorhatja az álláskeresőt, pl. elfogad egy olyan állást, amit más körülmények közt elutasítana, így csöbörből vödörbe ér, vagy kiderül az álláskeresése, és erre a cége rossz szemmel tekint, akár meg is válnak tőle azonnal. Ezt elkerülendő, strukturáltan és diszkréten kell állást keresni, minden részletre odafigyelve.

Sokszor előfordul, hogy a munkavállaló azzal „bukik le”, hogy munkaidőben, és/vagy céges számítógépen böngész állásportálokat, küld el jelentkezéseket. Ezeket csakis munkaidőn kívül szabad! Az önéletrajzát céges gépen írja, a cégnél nyomtatja ki, rossz esetben benne is felejti a közös nyomtatóban. A jelenlegi cége számára ezek intő jelek lehetnek, és a cég hozzáállásától függően sok problémát okozhat álláskeresőnknek. A probléma más oldalról is jelentkezhet: elfelejti a fájl adatlapját átírni, így az önéletrajz címzettje sejtheti, hogy a jelölt nem elég körültekintő, így a választás nem rá esik végül. Esetleg az elérhetőségi adatok között céges telefonszámot ad meg, ami szintén kockázatos: ha az állása véget ér, és a céges mobiltelefonszámot nem tarthatja meg, akkor többé nem érik el a kiválasztók. Céges e-mailcím megadása tilos! Kizárólag privát e-mailcím, lehetőleg olyan, amit másra nem használ, csak álláskeresésre.

Fontos jól kiválasztani az álláskeresési csatornákat: nyilvánossá nem teheti az álláskeresést, így Linkedin egyáltalán nem, kapcsolati háló csak nagyon korlátozottan jöhet szóba. Nem érdemes olyan ismerősnek említeni, hogy állást keres, aki a többi kollégával, esetleg jelenlegi cégvezetőkkel is kapcsolatban áll, így az üzleti kapcsolati háló gyakorlatilag nem használható erre. A legjobb csatorna ilyenkor az állásközvetítők, állásportálok, illetve a cégekhez közvetlenül jelentkezés. Ez esetben a megcélzott cégek honlapjának karrieroldalát sem szabad munkaidőben böngészni.

Amikor az álláskeresés első fázisa, a jelentkezések küldése meghozza az első sikert, és állásinterjúra hívják az álláskereső munkavállalót, az interjúegyeztetéseket úgy bonyolítja le, hogy azt mások is hallják, sejthetik, hová, mire készül. Hiába adott meg mobilszámot, hiába szalad ki a folyosóra egy ismeretlen számú hívó láttán, ha később visszaszalad az íróasztalához a naptárát ellenőrizni. Nincs mit tenni, ilyenkor a lehetséges interjúidőpontokat érdemes fejben tartani. Ha egy ilyen hívás a legrosszabb pillanatban jön, a hívót meg lehet kérni, hogy hívja később. Meg fogja érteni, hiszen a diszkréció számára is fontos. Az állásinterjú időpontjait érdemes munkaidőn kívülre szervezni, ha lehetséges. Időpont egyeztetéskor őszintén el lehet mondani, hogy titokban keres állást, nem szeretné, ha kiderülne a jelenlegi munkáltatója számára. Ezt minden toborzó megérti, ők naponta többször találkoznak ilyen esetekkel, tudják, hogyan kezeljék kellő diszkrécióval.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.