Kirúgtak? 5 tipp a túléléshez

by | ápr 14, 2014 | Álláskeresési tippek

Hány olyan embert ismersz manapság, aki 5 évnél régebben dolgozik a jelenlegi helyén? Fogadni nem szeretnék, de majdnem biztos, hogy egy kezeden meg tudod őket számolni. Ennek sajnos az egyik oka az, hogy szinte lehetetlen nyugdíjba menni az első munkahelyről, főleg az ezredforduló óta. Ezzel jár, hogy bizony előfordulhat, hogy jól végzed a munkád, lojális vagy a céghez, mégis elbocsátanak.

Ez egy szomorú esemény mindenki életében, egyes pszichológusok egy párkapcsolat végén érzett lelki fájdalomhoz hasonlítják az esemény súlyosságát. Aki átesett már ezen, tudja, hogy milyen kellemetlen, és még a kilátástalanság érzése is megrohanja az embert.

De mit tehetsz azért, hogy jól viseld és hogy mihamarabb összeszedd magad?

Ha kirúgtak:

1. Adj magadnak egy kis időt

Tudom, a számlákat be kell fizetni, és sok mindenre kell pénzt kiadni, ehhez viszont dolgozni kell. De ennek ellenére szükséged lesz egy kis időre, amíg újra „egyenesbe jössz” lelkileg. Használd ezt az időt feltöltődésre, kikapcsolódásra.

2. Találd meg önmagad

Lehetséges, hogy a kirúgás egy ajtót bezár, de egy másikat megnyit. Talán pont itt az ideje, hogy olyanba fogj, amire régóta vágytál. Egyszer egy motivációs előadás során Arnold Schwarzenegger azt mondta: „Fontosabb, hogy meghatározd, ki és milyen ember akarsz lenni. Nem az, hogy milyen pályán folytatod tovább.”

kirugas-tuleles

3. Keresd a lehetőségeket

Azok, akiket elbocsátanak, gyakran szégyellik magukat. De ezen túl kell lépni. Nyilván nem azt tanácsolom, hogy dicsekedj a helyzeteddel, de minél több ember tudja, hogy te épp ’szabad’ vagy, annál nagyobb az esélye, hogy rád talál egy lehetőség.

4. Képezd magad

Amíg munkát keresel, tudod képezni magad. Ha megfelelően osztod be a felszabaduló időt, megtehetsz olyat, amire eddig nem volt alkalmad, időd vagy energiád. Tanulhatsz nyelvet, vagy tovább képezheted magad a szakmádban. Ez nem is feltétlenül igényel anyagi ráfordítást, hiszen az internet szinte korlátlan lehetőségeket kínál.

5. NEM munkanélküli vagy

Hiszed, vagy sem, de a hozzáállás rendkívül sokat számít az állás megtalálása esetében is. A kirúgástól kezdve a te munkád az, hogy állást keresel. Semmivel sem vagy több, vagy kevesebb, mint az, akinek éppen van munkaviszonya.

 

Kovács Tamás
HR tanácsadó

 

 

 

 

 

 

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.