Mit titkolnak az álláshirdetések?

by | máj 23, 2014 | Álláskeresési tippek

TETRRF-00013265-001Amikor jelentkezünk egy állásra, érdemes alaposan megnézni a hirdetéseket. Rejtett információkkal vannak tele, de egy kis odafigyeléssel kiszűrhetjük, melyik lesz az, amelyik nekünk való.

 

Ahhoz, hogy a legtöbb információt megszerezhesd egy-egy álláslehetőségről, érdemes elemezned a hirdetéseket.

Az álláshirdetések olvasásánál, a következőkre figyelj oda:

  • Eleve szűrd ki a komolytalannak tűnő (pl. napi sok ezer forintos jövedelmet ígérő, a munkatevékenységre utalást sem tevő) hirdetéseket. Ezzel felesleges köröktől kímélheted meg magad.
  • A munkaadók legtöbbször a legoptimálisabb munkavállalót próbálják megtalálni a hirdetés útján, azaz a legmagasabb követelményekből indulnak ki. Nem érdemes csak azokra az állásokra jelentkezni, ahol minden egyes követelménynek pontról pontra megfelelsz. Az előnyök és elvárások kombinációjával (nagyrészt az elvárások tartalmából építkezve) jó esélyeid lehetnek.
  • Az újsághirdetés formájából, tartalmából következtetni lehet a munkaadóra:
    Mérete utal a cég anyagi lehetőségeire, hírnevére. Az internetes állásajánlatok esetében a munkáltató honlapjából következtethetünk hasonló módon.
  • Amennyiben telefonszám, e-mail cím és konkrét személy szerepel a hirdetésben, akkor a megadott személyhez fordulhatsz kérdéseiddel, illetve részére küldheted meg pályázatodat. A Cvonline.hu oldalon például a hirdetések alatt megadott emailcímre küldött pályázatok is egyenesen a  cég HR-eséhez futnak be. (Email címét adatvédelmi okoból nem mutatjuk.)
  • Munkatársat vagy munkatársakat keresnek? Ha több embert keresnek, az nem csak kettő, hanem több is lehet. Ezeknél a pozícióknál a kiválasztási folyamat végén tehát nem csak egy győztes van. Így lényegesen több eséllyel is indulhatsz.
  • A hirdetésekben általában megjelölik a munkaadó céget, néha egyenesen a karrier oldalra linkel a logó. Nem árt elindulnod ezen a vonalon, hogy minél többett megtudj a cégről. Ez alapján utánajárhatsz cégkultúrának, cégtörténetnek, de akár fórumokat is olvashatsz.
  • A jelentkezés és a pályázat megírása előtt mindenképp szerezz be további információkat a cégről, nézd végig ismerőseid közösségi profilját, keress LinkedInen első körös ismerősöket, akik dolgozt(n)ak az adott cégnél.
  • Vezess listát a jelentkezéseidről! Így ha hívnak, mindig tudni fogod, hogy mire pályáztál, mikor, és az állásinterjúra melyik cégből kell készülnöd – a telefonban ugyanis gyakran csak elhadarják a cég nevét. Ha nem ismert, érdemes mielőbb lejegyzetelned a nevét, nehogy elfelejtsd.
  • Az elemzés elkészítéséhez kezdetekben használhatsz táblázatot, készíthetsz álláskereső füzetet. A technikát érdemes gyakorolni, hiszen a rutin megszerzése után, már “rá áll a szemed”, és könnyedén kiszűrheted a releváns információkat, mögé látsz az elvárásoknak, követelményeknek, eszedbe jutnak azok a kérdések, amik érdekesek lehetnek a jelentkezés előtt, illetve az interjú során.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.