Öltözz a sikerhez!

by | ápr 14, 2014 | Álláskeresési tippek

Dresscode, azaz öltözködési szabályozás – egyre több, különösen multinacionális vállalatnál ismerik ezt a fogalmat. Egyesek számára teher, mások stílusához éppen passzol, az biztos azonban, hogy nem véletlenül vezetik be a cégek.

Nem a ruha teszi az embert, de valljuk be, ahhoz, hogy sikeresek legyünk, nem árt annak is éreznünk magunkat. Ehhez viszont megfelelő öltözékre van szükség. Ha vannak erre vonatkozóan cégszabályok, az valamelyest megkönnyíti a dolgodat, viszont ha nincsenek, akkor a jóérzésre kell hagyatkozni. Persze ez nem olyan egyszerű. Különösen a meleg idő közeledtével.

A legáltalánosabb dresszkódok is tiltják a nagyon mini szoknyákat, a flipflopot vagy pántos topokat, a szigorúbbak pedig már egyenesen odáig mennek, hogy a mindenki ruhásszekrényében megtalálható farmereket sem szívelik, a pólók helyett pedig ingre kell váltani, hölgyeknek pedig kosztümre.

Egyeseket ez zavar, mások stílusához viszont egyenesen passzol.

Dresszkód nélkül szabadon?

De mi van olyankor, amikor nincs semmilyen megkötés? Olyankor mindent szabad? Gondolhatnánk, hogy ez így van, karrierünk szempontjából azonban nem mindegy, hogy milyen ruhadarabokat válogatunk össze reggelente- na meg vásárláskor.

A nyugatiak számára egészen egyértelmű, hogy ha sikeres akarsz lenni, akkor annak is kell látszanod. Nálunk különösen a pénzügyi szektorban és a felsővezetők között általános az öltöny-nyakkendő vagy – hölgyeknél – a kosztüm viselése, pedig sokat lendíthetünk karrier-utunkon a megfelelő öltözékkel.

men office casual com gravata

Hétköznapi viselet férfiaknak

Képzeljünk csak el egy megbeszélést, amikor éppen a feladatok kiosztása zajlik. Talán érthető, ha a főnök a felelősségteljesebb és nagyobb elismeréssel járó részfeladatokat nem arra bízza, aki a flipflopot hintáztatja a lábán, mutatva pedikűrösének legkreatívabb munkáit. Ez nem előítélet, egyszerűen nagyobb bizalmat kelt, nagyobb szakértelmet tükröz a formális öltözködés, és ezért nem hibáztatható egyetlen főnök sem.

Érdekes lehet: Hogyan kérj fizetésemelést?

Arról, hogy az állásinterjún milyen jelentősége van az öltözködésnek, már korábban írtunk. Arra is érdemes odafigyelni az interjún – amennyiben már leendő munkahelyünkön felvételiztetnek bennünket, nem pedig tanácsadó cég a saját irodájában-, hogy a kollégák milyen ruhában vannak.

Nagyon kellemetlen, ha alulöltözve jelenünk meg az első napunkon. Az első benyomás nagyon fontos, így hozzuk ki magunkból a maximumot, de azért ne legyünk túlöltözve sem.

Az interjúk alatt nyugodtan kérdezzünk rá, hogy milyen dresszkód van érvényben a munkahelyen. Ezzel nem csak megkíméljük magunkat az esetleges kínos pillanatoktól, amikor a HR-es behív az irodájába, és megjegyzi, hogy ez nem fér bele a céges policybe, de a tájékozottságunkról is tanúbizonyságot teszünk.

business casual_01

Hétköznapi viselet hölgyeknek

 

És most nézzük, mi a tilos:

– miniszoknya

– póló

– feltűnő, sok szín

– túlzott smink

– mélyen kivágott ruha

– kigombolt ing

– rövidnadrág

– farmer – sokszor munkahelytől és beosztástól is függ

 

Üzleti életben elfogadott öltözék:

– zakó

– blézer

– blúz

– zárt lábbeli

– harisnya- tárgyalásra, eseményekre kötelező, de a nagy melegben ápolt láb esetén el lehet tekinteni tőle

– nyakkendő  – a nagy melegben el lehet tőle tekinteni, de eseményeken, tárgyalásokon kötelező, ahogyan a zakó is az inghez

– hosszú ujjú ing – vezetőknek kötelező, míg a beosztottaknál a rövidujjú is elfogadott

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.