Hogyan (és hogy ne) mondj fel a munkahelyeden? 1. rész

by | nov 7, 2014 | Felmondás

két kéz rajta kötéllelNem csak egy munkahelyre való bekerülésnek, de az onnan való kikerülésnek is megvannak a maga íratlan szabályai. De hogyan csináljuk jól?

Extrém esetben van, aki csak egy cetlin közli, hogy felmond és elhagyja az irodát, másvalaki dühösen még a felmondás előtt kikiabálja magából az évek során felgyülemlett sérelmeket. Nem kell magyaráznunk, egyik sem a legjobb megoldás.

Noha már a felmondás gondolata is jelzi, hogy valami nincs rendben a munkahelyünkkel, és néha jól esne odamondani „mikor már úgyis mindegy”, mégis gondolnunk kell ilyenkor a jövőre!

Az a munkavállaló, aki tiszteletteljesen mond fel, udvariasan közli szándékát és megköszöni a vállalatnál töltött idő alatt létrejövő lehetőségeket, pozitív benyomást hagy a munkáltatóban és ekképp nagyobb eséllyel jut egy jó ajánláshoz. Mire kell azonban figyelnünk még mielőtt beadnánk felmondásunkat?

Végezzünk nagytakarítást a számítógépen!

Ha már beadtuk a felmondásunkat, a munkaadó dönthet úgy, hogy akkor már nem is szeretné, ha letöltenénk a felmondási időt. Éppen ezért jobb előtte rendszerezni a céges számítógépünket. Töröljük a személyes dokumentumainkat és üzeneteinket.  Emellett nem árt elmenteni magunknak azoknak a személyeknek az elérhetőségét, akikkel még a későbbiekben szeretnénk tartani a kapcsolatot.

Ne legyen nyoma a sérelmeinknek!

Nem számít mennyire gyűlöljük a munkát,  akár a főnökünket, vagy a vállalatot, ne írjuk le! Még ha a felmondás a legjobb lépés a karrierünk szempontjából akkor se kürtöljük világgá! A felmondási levelünk benne lesz a foglalkoztatási adatainkban és a későbbiekben még felhasználhatják ellenünk. Őszintén, nem éri meg kockáztatni.

ÉRDEKES: Amikor a belső hangnak nincs igaza

 Írjunk felmondó levelet!

Még abban az esetben is, ha már akár személyesen, e-mailben vagy telefonon közöltük a felmondási szándékunkat, írjunk egy hivatalos levelet is róla. Nem kell több bele, mint hogy távozunk és melyik az utolsó munkanapunk.

Nézzünk utána!

Amikor közöljük a felettesünkkel, vagy a munkaügyi részleggel távozásunkat, bizonyosodjunk meg róla, hogy megkapunk minden olyan kifizetést, amire jogosultak vagyunk! Érdemes ilyenkor kellőképp utána olvasni a jogainknak, vagy egy hozzáértő ismerőstől rákérdezni a szabályokra.

Tovább is van! Hamarosan folytatjuk a 2. résszel!