Hogyan (és hogy ne) mondj fel a munkahelyeden? 1. rész

by | nov 7, 2014 | Felmondás

két kéz rajta kötéllelNem csak egy munkahelyre való bekerülésnek, de az onnan való kikerülésnek is megvannak a maga íratlan szabályai. De hogyan csináljuk jól?

Extrém esetben van, aki csak egy cetlin közli, hogy felmond és elhagyja az irodát, másvalaki dühösen még a felmondás előtt kikiabálja magából az évek során felgyülemlett sérelmeket. Nem kell magyaráznunk, egyik sem a legjobb megoldás.

Noha már a felmondás gondolata is jelzi, hogy valami nincs rendben a munkahelyünkkel, és néha jól esne odamondani „mikor már úgyis mindegy”, mégis gondolnunk kell ilyenkor a jövőre!

Az a munkavállaló, aki tiszteletteljesen mond fel, udvariasan közli szándékát és megköszöni a vállalatnál töltött idő alatt létrejövő lehetőségeket, pozitív benyomást hagy a munkáltatóban és ekképp nagyobb eséllyel jut egy jó ajánláshoz. Mire kell azonban figyelnünk még mielőtt beadnánk felmondásunkat?

Végezzünk nagytakarítást a számítógépen!

Ha már beadtuk a felmondásunkat, a munkaadó dönthet úgy, hogy akkor már nem is szeretné, ha letöltenénk a felmondási időt. Éppen ezért jobb előtte rendszerezni a céges számítógépünket. Töröljük a személyes dokumentumainkat és üzeneteinket.  Emellett nem árt elmenteni magunknak azoknak a személyeknek az elérhetőségét, akikkel még a későbbiekben szeretnénk tartani a kapcsolatot.

Ne legyen nyoma a sérelmeinknek!

Nem számít mennyire gyűlöljük a munkát,  akár a főnökünket, vagy a vállalatot, ne írjuk le! Még ha a felmondás a legjobb lépés a karrierünk szempontjából akkor se kürtöljük világgá! A felmondási levelünk benne lesz a foglalkoztatási adatainkban és a későbbiekben még felhasználhatják ellenünk. Őszintén, nem éri meg kockáztatni.

ÉRDEKES: Amikor a belső hangnak nincs igaza

 Írjunk felmondó levelet!

Még abban az esetben is, ha már akár személyesen, e-mailben vagy telefonon közöltük a felmondási szándékunkat, írjunk egy hivatalos levelet is róla. Nem kell több bele, mint hogy távozunk és melyik az utolsó munkanapunk.

Nézzünk utána!

Amikor közöljük a felettesünkkel, vagy a munkaügyi részleggel távozásunkat, bizonyosodjunk meg róla, hogy megkapunk minden olyan kifizetést, amire jogosultak vagyunk! Érdemes ilyenkor kellőképp utána olvasni a jogainknak, vagy egy hozzáértő ismerőstől rákérdezni a szabályokra.

Tovább is van! Hamarosan folytatjuk a 2. résszel!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.