10 szakma ahol garantált a kávéfogyasztás

by | szept 19, 2014 | Hírek

nagy bögre kávét tartó férfiA kávészemek serkentő hatásának tudatos használata a 15. századra nyúlik vissza, amikor az élénkítő nedű a szerzeteseket is rabul ejtette. Később, a társadalom egyre szélesebb rétegeihez jutott el, így gyarapítva imádói körét.

Az idő múlásával átalakult a kávéfogyasztás módja, és közben megváltozott a naponta elfogyasztott mennyiség is. Sokunknak a reggel már elképzelhetetlen kávé nélkül. Nem állsz meg a napi egynél? Nem vagy egyedül.

A Pressat cég által végzett külföldi felmérésben 10.000 szakembert kérdeztek meg a kávézási szokásairól. A megkérdezettek 85 százaléka legalább 3 pohárral fogyasztja a koffeines italt naponta, és közel 70 százalék ismerte el, hogy a napi munkamenetét jelentősen befolyásolná, ha nem inna kávét.

ÉRDEKES: A 10 legjobb szakma – Munka és magánélet egyensúlya

Úgy tűnik tehát, hogy a kávéfogyasztás sok szakma esetén szükségessé vált. A legtöbbet fogyasztók (akik naponta 4 bögrével legalább fogyasztanak) olyan munkakörökből kerülnek ki, amelyek az átlagosnál több stresszel járnak: ilyen például az újságírói szakma, amelyet a rendőri- és a tanári hivatás követ. Előfordulhat, hogy a túlzott leterheltség vagy az elnyúló túlórák több koffein fogyasztására ösztönöznek?

Annyi bizonyos, hogy az emberekre más-más hatással van a kávéfogyasztás. Némelyek érzékenyebbek a kávé összetételeire és ezért eltérő mennyiséget igényelnek. Az Észak-Karolinai Egyetem kutatásai alapján azonban nem ajánlott a napi 200 mg – 2 bögre/4 csésze – átlépése, mert a túlzott kávéfogyasztás egészségügyi problémákhoz vezethet.

A kutatás alapján fény derült arra is, hogy mely az a 10 szakma, amelyik élenjár a kávéfogyasztás terén:

  1. Újságírók és a média szakemberei
  2. Rendőrök
  3. Tanárok
  4. Vízvezeték szerelők és szakmunkások
  5. Nővérek és egészségügyi dolgozók
  6. Vállalatvezetők
  7. Telefonos értékesítők
  8. IT technikai támogatók/rendszergazdák
  9. Kereskedelmi dolgozók
  10. Sofőrök