A legjobban fizetett munkakör

by | okt 9, 2014 | Hírek

nevető férfi pénzzel a kezébenTe is szeretnéd tudni melyik ágazatban a legmagasabb a fizetés? A Trenkwalder, a Simconsult és a Devise Hungary közös felméréséből kiderült, hogy melyek a legmagasabb és a legalacsonyabb bérbesorolású munkakörök. Gondolnád, hogy ezekben a munkakörökben fizetett összegek között huszonötszörös eltérés van?

Szélsőségek

A felmérésből kiderült – közel 46 000 munkavállaló béradata alapján –, hogy a fizikai munkások bére a legalacsonyabb a havi 114 000 forintos alapbérrel, szemben a vezetői szinten mért 2 800 000 forintos alapbérrel. Ráadásul hozzáadódik még a különbséghez, hogy a magasabb pozíciókban az alapbéren felüli változó bér mértéke is magasabb – akár az alapbér 25-30 százaléka -, míg az alacsonyabb besorolási szinteken ez az arány csupán 10-15 százalék.

Melyek a legjobban kereső szakmák?

Kíváncsi vagy, hogy az összjövedelmet tekintve melyek a legjobban kereső szakmák? A felmérés szerint két helyen, a műszaki és a marketing-értékesítési területen átlag feletti a fizetés, szemben a termelési és adminisztratív területekkel, ahol a dolgozók bére 4-8 százalékkal marad el az átlagtól.
További bontásban elmondható, hogy az elektronikai-, és járműipari dolgozók bérezési szintje kiemelkedő, míg a közüzemi szolgáltatóknál, a fémiparban és az építőiparban dolgozóknak az átlagosnál alacsonyabb a bére.

ÉRDEKES: 10 szakma, ahol garantált a kávéfogyasztás

Hol magasabbak a fizetések?

A kutatás kitért a régiós összehasonlításra is, melyből kiderült, hogy az olyan fejlettebb régiókban, mint például Budapest és Közép-Magyarország, illetve Közép-, és Nyugat-Dunántúl magasabbak a fizetések. Ezzel szemben az ügyviteli és fizikai munkaköröknél Dél-Alföldön, illetve a magasabb szintű munkaköröknél az észak-magyarországi és észak-alföldi régióban van elmaradás.

Magyar és külföldi tulajdonú vállalatok összehasonlításában az utóbbi esetén átlagosan 10 százalékkal magasabb a dolgozók fizetése, mint a magyar tulajdonú cégeknél. Az eltérések a vállalat nagyságától és méretétől függően növekednek.

Béremelés

A kutatás alapján a gépiparban és az elektronikai iparban dolgozók számíthatnak átlagon felüli béremelésre, míg a kereskedelemben és az építőiparban dolgozók bérszintváltozásra valószínűleg el fog maradni az említett értékről. A béremelésre hatással van a cég teljesítménye (35-40 százalékban), az egyéni teljesítmény (30 százalékban), illetve az infláció alakulása (25-30 százalék).