A legjobban fizetett munkakör

by | okt 9, 2014 | Hírek

nevető férfi pénzzel a kezébenTe is szeretnéd tudni melyik ágazatban a legmagasabb a fizetés? A Trenkwalder, a Simconsult és a Devise Hungary közös felméréséből kiderült, hogy melyek a legmagasabb és a legalacsonyabb bérbesorolású munkakörök. Gondolnád, hogy ezekben a munkakörökben fizetett összegek között huszonötszörös eltérés van?

Szélsőségek

A felmérésből kiderült – közel 46 000 munkavállaló béradata alapján –, hogy a fizikai munkások bére a legalacsonyabb a havi 114 000 forintos alapbérrel, szemben a vezetői szinten mért 2 800 000 forintos alapbérrel. Ráadásul hozzáadódik még a különbséghez, hogy a magasabb pozíciókban az alapbéren felüli változó bér mértéke is magasabb – akár az alapbér 25-30 százaléka -, míg az alacsonyabb besorolási szinteken ez az arány csupán 10-15 százalék.

Melyek a legjobban kereső szakmák?

Kíváncsi vagy, hogy az összjövedelmet tekintve melyek a legjobban kereső szakmák? A felmérés szerint két helyen, a műszaki és a marketing-értékesítési területen átlag feletti a fizetés, szemben a termelési és adminisztratív területekkel, ahol a dolgozók bére 4-8 százalékkal marad el az átlagtól.
További bontásban elmondható, hogy az elektronikai-, és járműipari dolgozók bérezési szintje kiemelkedő, míg a közüzemi szolgáltatóknál, a fémiparban és az építőiparban dolgozóknak az átlagosnál alacsonyabb a bére.

ÉRDEKES: 10 szakma, ahol garantált a kávéfogyasztás

Hol magasabbak a fizetések?

A kutatás kitért a régiós összehasonlításra is, melyből kiderült, hogy az olyan fejlettebb régiókban, mint például Budapest és Közép-Magyarország, illetve Közép-, és Nyugat-Dunántúl magasabbak a fizetések. Ezzel szemben az ügyviteli és fizikai munkaköröknél Dél-Alföldön, illetve a magasabb szintű munkaköröknél az észak-magyarországi és észak-alföldi régióban van elmaradás.

Magyar és külföldi tulajdonú vállalatok összehasonlításában az utóbbi esetén átlagosan 10 százalékkal magasabb a dolgozók fizetése, mint a magyar tulajdonú cégeknél. Az eltérések a vállalat nagyságától és méretétől függően növekednek.

Béremelés

A kutatás alapján a gépiparban és az elektronikai iparban dolgozók számíthatnak átlagon felüli béremelésre, míg a kereskedelemben és az építőiparban dolgozók bérszintváltozásra valószínűleg el fog maradni az említett értékről. A béremelésre hatással van a cég teljesítménye (35-40 százalékban), az egyéni teljesítmény (30 százalékban), illetve az infláció alakulása (25-30 százalék).

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.