Törvény szintre emelnék a gyakornoki fizetések ügyét

by | ápr 29, 2014 | Hírek

A gyakornoki fizetés törvényi szintű emelését kezdeményezi négy szakszervezeti szövetség ifjúsági tagozata a szakmai gyakorlatok rendszerének felülvizsgálatával együtt.

A Munkástanácsok Ifjúsági Tagozata, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozata, az Értelmiségi Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozata, és LIGA Szakszervezetek Ifjúsági Tagozata keddi közleménye szerint a felsőoktatási szakmai gyakorlatok rendszerét számos ponton felül kell vizsgálni és egységesíteni is szükséges. Az egyik legfontosabb kérdésnek a gyakornoki fizetések rendszerének felülvizsgálatát tartják.

gyakornok-02

Emlékeztetnek: arra az ombudsmani vizsgálat is rámutatott tavaly, hogy a felsőoktatási intézmények számos helyen eltérően, bizonytalanul értelmezik a szakmai gyakorlattal összefüggő egyes kérdéseket, jogviszonyokat. Példaként említik egyebek között, hogy milyen jogviszonyban áll a hallgató a gyakorlati hellyel, annak be kell-e jelentenie a hallgató munkavállalását az illetékes hatóságoknál, vagy azt, hogy milyen jogviszony alapján jogosult a hallgató társadalombiztosítási ellátásra.

Sokszoroznák a most járó összeget

A képzés részeként megszervezett szakmai gyakorlat vagy gyakorlati képzés során végzett munka esetében díjazás illetheti meg a hallgatót, illetve a 6 hét időtartamot elérő egybefüggő gyakorlat esetén kötelező a díjazás. A díjazás értéke legalább hetente a minimálbér 15 százaléka, amit eltérő megállapodás hiányában a szakmai gyakorlóhely fizet – írták.

A négy szervezet az összeg szorzószámának emelését kezdeményezi, mivel szerintük amennyiben a munkaviszony minden eleme teljesül, joggal vetődik fel a kérdés, hogy a bér vonatkozásában miért is tér el az összeg a hallgatók hátrányára évek óta változatlan mértékben.

A szervezetek egyetértenek a hallgatói munkaszerződés és a szakképzésben részt vevő tanulóknál történt idei változásokkal, de azt javasolják, hogy a kifizetendő összeg növekedését munkáltatói oldalról kompenzálva, további mentességeket vezessenek be, segítve ezzel a fiatalok foglalkoztatását.

(MTI)

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!