Amikor több interjúra is behívnak

by | dec 29, 2014 | Állásinterjú

Fáradt öltönyös férfiÁlláskeresőként az elsődleges célunk, hogy bekerülhessünk egy interjúra. Mi van azonban, ha annyira szerencsések vagyunk, hogy több interjúra is behívnak minket eltérő cégektől?

Egy interjúra is nehéz felkészülni, hát még ha többről van szó. Előfordulhat ezért, hogy a nagy igyekezetben és feszültségben elrontjuk a saját esélyeinket. Például, ha idegeskedünk, megeshet, hogy felcseréljük a cégek értékeit, vagy megfeledkezhetünk fontos információkról. Rossz esetben még az is megtörténhet, hogy az interjúztatók nevét is összekeverjük.
Mit tegyünk hát azért, hogy az interjúk ne rontsák, hanem épp ellenkezőleg, növeljék tapasztalatainkat és esélyeinket?

1. Készítsünk tervet!

Képzeljük el előre, hogyan fog alakulni az interjú. Hozzunk létre egy tervet, ami segít nekünk elkerülni a félreértéseket. Akár egy Excel táblázatot is használhatunk, amelyben összeírjuk a dátumokat, az interjúk idejét, az interjúztatók nevét és elérhetőségét, valamint az alapvető információkat a vállalatról. Érdemes ezt az interjú előtt kinyomtatni és magunkkal vinni, hogy még előtte gyorsan rá tudjunk nézni.

ÉRDEKES: A telefonos állásinterjúról

A tervünket továbbá érdemes kiegészíteni egy-két olyan ötlettel is, amiről beszélhetnénk az interjún. Például ha a vállalat összeolvadt egy másik céggel, vagy épp díjazták valamivel, akkor ez egy jó beszélgetési alap lehet, ami ráadásul azt mutatja, hogy jól tájékozottak vagyunk és érdekel minket a cég, ahova jelentkeztünk.

2. Szervezettség

Rendezettnek maradni ilyenkor a legnehezebb. Az egyik cég portfóliót kér, a másik, hogy vidd magaddal az önéletrajzod, a harmadik pedig ajánlásokat.
Az összekevert, elfelejtett dokumentumok és a felcserélt információk jelentősen csökkentik az esélyeinket az állásra. Készüljünk fel mindegyikre külön! Például, az első cégnek külön készítsük el a portfóliónkat a cégre és az adott pozícióra szabva, majd ezt követően külön készítsük el az önéletrajzunkat a második cégre/pozícióra szabva, majd a harmadik céghez gyűjtsünk össze releváns ajánlásokat. Mindegyik legyen külön az adott interjúhoz szabva.
Ugyan könnyebb megoldás lehetne, hogy mindet egy kaptafára készítünk, és ekképp ugyanazt nyújtjuk mindegyik cégnek, de sajnos ez nagyon ritkán működik. Mindegyik interjúra érdemes úgy tekinteni, mint egy különálló eseményre.

3. Legyünk teljesen jelen!

Egynél több interjú során nehéz összeszedettnek és koncentráltnak lenni. Ilyenkor nagyobb eséllyel botladozhatunk, mint ha fel sem készültünk volna. Fontos azonban, hogy minden egyes alkalomkor legyünk teljesen – mind fizikailag, mind mentálisan – jelen.

Ne gondolkozzunk az azt megelőző, vagy épp az azt követő interjún. Arra a vállalatra és interjúra koncentráljunk amelyik épp aktuális. Meg kell, hogy ismerjenek bennünket, a képzettségünket és az értékeinket. Ha fejben máshol járunk, akkor az tükröződni fog a teljesítményünkön is. Amint véget ért azonban az interjú, akkor már elkezdhetünk más lehetőségekre is fókuszálni.

Ha több interjúra is behívnak minket, akkor szerencsések vagyunk. Azonban onnantól már rajtunk múlik a siker. Készítsünk tervet, legyünk szervezettek és koncentráljunk az adott pillanatra, hogy pozitív legyen a végkimenetel!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.