Hogyan végződjön az állásinterjú?

by | ápr 18, 2014 | Állásinterjú

Állásinterjú előtt sok mindenre igyekszünk felkészülni. Átgondoljuk a lehetséges kérdéseket és válaszokat, összekészítjük a ruhánkat és kifényesítjük a cipőnket. Mostantól tegyünk még egy pontot a listánkra, amikre figyelni fogunk: hogyan fogjuk befejezni az interjút?

Az interjú végeztével még van egy utolsó lehetőségünk arra, hogy megnyerjük az interjúztatót és előkészítsük az utat a visszakövetésre, amikor érdeklődünk majd az eredményről. Szakértők a következő tippeket ajánlják az interjú lezárásával kapcsolatban.

Ne távozzon senki üres kézzel

Az interjú végén arra törekedj, hogy ne ejtsd el a kommunikáció fonalát azzal, hogy kilépsz az ajtón. Kérd el az interjúztató névjegyét, és – amennyiben rendelkezel eggyel – Te is add oda a sajátodat. Akikkel találkozol az interjú(k) során, próbálj meg információt cserélni, sosem lehet tudni, hogy később melyik névjegykártya segít majd abban, hogy információhoz juss.

Gondolj a következő lépésre

Kérdezz rá, hogy mi lesz a válogatás következő lépcsője. Lesz-e második forduló a legígéretesebb jelölteknek? Nagyjából mennyi időt vesz majd igénybe a döntéshozás, mikorra várható az eredmény? Ezek mind helyénvaló kérdések, melyeket nyugodtan feltehet a jelölt egy interjú végén.

Érdekes lehet: 10 ok, hogy kezébe vegye karrierjét

Kövesd az eseményeket

Ha megtudtad a szükséges információkat a döntéssel kapcsolatban, nyugodtan kérdezz rá, hogy felkeresheted-e telefonon az interjúztatót vagy esetleg valaki mást az eredménnyel kapcsolatban. Bár az is helyénvaló lenne, ha nem kérdeznél rá erre külön, de így kevésbé ad majd okot a hezitálásra, hogy érdeklődj-e az interjú sikeressége felől vagy sem.

 allasinterju-vege-01

Ne hagyj elvarratlan szálakat

Miután megköszönted az interjúztatónak a lehetőséget, röviden foglald össze, hogy miért gondolod úgy, alkalmas jelölt vagy a meghirdetett pozícióra.

Egy pozitív visszacsatolás még ne adjon okot arra, hogy már a munkaszerződés lebegjen a szemed előtt, mert ez még nem garancia semmire, viszont önbizalmat adhat és az interjúztató is nagy valószínűséggel emlékezni fog rád, mint egy erős jelöltre.

Érdekes lehet :A jó önéletrajz és állásinterjú titka

Mi történik akkor, ha úgy érezzük majd, hogy az interjúztatónak fenntartásai vannak?
Például, ha Ön azt a választ kapja, hogy hiányosságok vannak a szakmai felkészültségében, akkor ez egy jel lehet arra, hogy nem hangsúlyozta ki kellőképpen az ilyen jellegű tapasztalatait. Ennek korrigálására még mindig lehetősége lesz a köszönő levelében, ahol még kiemelhet néhány fontosabb információt.

Arra is van esély, hogy egy kitérő, diplomatikus választ kap majd például, hogy még sok jelöltet kell meghallgatniuk és döntést csak azután tudnak hozni. Ez egy alkalmas lehetőség arra, hogy inkább a szelekció további lépéseiről érdeklődjön.

Ne feledkezz meg a részletekről

Köszönő leveled sokkal hatásosabb lesz, ha ki tudsz majd benne emelni részleteket az interjúból. A lehető legjobb módja ennek, ha leírod, ami eszedbe jut – jót és rosszat is – rögtön az interjú után.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.